Mit együnk a strandon - kis hazai körkép a lángostól a jégkásáig
7 perc olvasás - 2015. augusztus 03.
A nyári hónapokban, főleg a nyaralás idején hajlamosak vagyunk felrúgni a diétánkat, és elcsábulni a strandok büféi kínálta finomságoknak. De valóban megéri az elért alakot kockára tenni néhány zsírban tocsogó falatért?
Mennyire egészségesek a tipikus standételek, és közülük melyiket érdemes választani, ha már mindenképpen helyben szeretnénk valamit enni?
Mindegy, hogy nyaralásról van szó, vagy csak egyetlen napot szeretnénk a strandon tölteni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy reggelizzünk indulás előtt, így nagyobb eséllyel kerüljük majd el a büféket legalább a déli órákig. A gyümölcs remek választásnak bizonyul, de ne feledkezzünk meg a lassú felszívódású szénhidrátokról sem, hiszen az úszás és a csúszdázás is kiveszik az energiát belőlünk, tehát jól jön, ha reggel alaposan „feltankolunk”. A teljes kiőrlésű kenyér, és a zabpehely ilyen szempontból a legjobb, ami tányérunkra kerülhet.
Ha sikerül is a büfétől távol tartani magunkat, a szomjúság akkor is úrrá lesz rajtunk egy idő után. Nagy melegben javasolt legalább 3-4 liternyi folyadék elfogyasztása . A strandokon előszeretettel választott cukros, mesterséges színezőanyagokkal teli jégkása szinte biztosan, hogy rossz választás, hiszen nem csak szomjasabbak leszünk tőle, de a benne megtalálható kalóriamennyiség is gyorsan lerakódik a kritikus területekre. Hasonló a helyzet a szénsavas üdítőitalokkal, melyeknek esetében a "light" jelzőnek sem érdemes bedőlni. A napi 1-2 kávé maradhat, de ennél több szintén nem ajánlott, ugyanis a koffein gyorsan kiszárít.
Nyaralás idején hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy az alkoholban milyen sok kalória van, és akár rosszullétet is okozhat fogyasztása a nyári melegben. Nem véletlen hívják fel szakemberek is rendszeresen a figyelmet az alkohol mellőzésére, hiszen sokkal gyorsabban megérezzük hatását, és rendkívül szárítja is a szervezetet, amire ilyenkor éppen nincsen szükség.
Szinte nincs is olyan strand, ahol ne éreznénk a fenséges sült hekk illatát. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mivel halról van szó, így biztosan egészséges ételnek számít. Ha azonban hozzászámoljuk az olajat, amiben sült, és persze a panírt, máris tetemes kalóriamennyiséggel kell számolnunk. Ha mellé sült krumplit, vagy fehér kenyeret választunk, azonnal több étkezésre elegendő kalóriát veszünk magunkhoz, amelyet - valljuk be - a termálmedencében ücsörögve nem valószínű, hogy le tudunk majd dolgozni. Ha már mindenképpen hekket eszünk, akkor legyen elegendő mellé a kovászos uborka, egyébként pedig érdemes tájékozódni arról, hogy van-e az étlapon grillezett zöldség vagy hús, hiszen a diéta tartása szempontjából ez bizonyul a legjobb választásnak.
Ha tipikus strandételekről van szó, akkor legtöbben azonnal a lángosra gondolunk. Kétségtelenül finom, laktató, de belegondoltunk már abba, hogy tulajdonképpen mi kerül ezzel a szervezetünkbe? Az csak egy dolog, hogy használt, sokszor odaégett olajban kerülnek kisütésre a strandolók kedvencei, de gyakran a rákerülő fokhagymakrém és tejföl is vizezett, sőt, a sajt sem biztos, hogy jó minőségű. Emellett mindenképpen említést érdemel, hogy a mindenféle rátéttel telezsúfolt, bolognais vagy a manapság egyre gyakrabban látott gyros-os változat a lisztes-olajos elegyen túl is rengeteg plusz kalóriát jelent. Mindez persze nem azt jelenti, hogy le kellene mondani a lángosról, de érdemes korlátok közé szorítani étvágyunkat, és csak időnként engedélyezni valami hasonló ebédet. Kis pihenő után pedig érdemes az úszómedencében látogatást tenni.
Persze a strandok büféinek kínálata nem merül ki ennyiben, hiszen a lángos mellett a hot-dog, hamburger, palacsinta hármas is rendkívül kedvelt. Az biztos, hogy a diétás étkezésbe ezek semmiképpen sem férnek bele. Ha mindenképpen tartani szeretnénk magunkat a kitűzött célokhoz, akkor a gyors felszívódású szénhidrátok helyett inkább nézzünk körül a menürendszerrel dolgozó éttermek kínálatában. Sok strandon, élményfürdőben megtalálhatóak már ezek, sokszor pedig maguk a vendégek állíthatják össze maguknak, hogy milyen főételt kívánnak enni. Köretként kerülendő a sült krumpli, a tészta, helyettük a grillezett zöldségek, húsok ajánlottak.
Felfrissülést várunk tőlük, de gyakran az ízlelőbimbók kényeztetésén túl ezt biztosan nem kapjuk meg tőlük. A cukorral teli édességek nagymértékben felelőssé tehetőek a gyermekek elhízásáért, de felnőttként is gyakran szaladnak fel ránk a plusz kilók a nyári finomságokért "cserébe". Bár léteznek kalóriacsökkentett fajták, de a tejes változatok kétségkívül a legfinomabbak, de ha a tölcséres falatok mellett is döntenénk, túlzásokba nem érdemes esni.
Talán a legrosszabb, amit választhatunk, a sokak kedvencének számító hurka-kolbász párosítás. Alapvetően nagyon megterheli a gyomrot a melegben a zsírban tocsogó étel, ráadásul a hozzá fogyasztott fehér kenyérrel együtt igazi kalóriabombának számít. Erről, ha lehet, inkább mondjunk le.
Jogos a kérdés ugyanakkor, hogy mégis mit ehetünk meg lelkiismeret-furdalás és a plusz kilók veszélye nélkül a nyaralás idején. Lemondani a büfé környékét betöltő, fenséges illattal csábító lángosról vagy hekkről nem feltétlen kell, de a mértékletességet célszerű szem előtt tartani. Néha belefér egy-egy palacsinta is. Bátrabban válogathatunk az ételek közül, ha az egész napos láblógatás helyett részesítsük előnyben az aktív pihenést. Már akár egy 30-40 perces úszás is elegendő ahhoz, hogy letudjuk a napi mozgásszükségletet, és közérzetünk is sokkal jobb lesz, mintha a zsíros falatoktól eltelítődve heverésznénk egész nap a vízparton. Az egészséges életmód nem kell, hogy feltétlen lemondásokkal járjon, de fontos a tudatosság és a tervezés.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.