Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Kutya meleg van, hangzik a közmondás, amit ugyan nem a házi kedvencekre szoktunk érteni, de rájuk hatványozottan igaz: igen rosszul viselik a kánikulát. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a hőséget nem szenvedjék meg nagyon?

Ahogy nekünk, úgy a többi emlősnek is szüksége van arra, hogy szervezete nagyjából állandó hőmérsékletű legyen, ne melegedjen túl. A kutyák hosszabb-rövidebb szőrzete segíti ennek biztosítását, nyáron is egyfajta hőszigetelő rétegként működik. Persze csak bizonyos határok között, mert a nagy hőséget az ebek is megszenvedhetik. Ennek fő oka, hogy ők nem izzadnak, így azáltal nem tudnak hőt leadni. A kutyák a melegtől lihegéssel és kilógatott nyelvvel szabadulnak, ilyenkor nyelvükön és ínyükön hűvös pára keletkezik a gyors ütemben beszívott és kilehelt nedves levegőtől. Viszont ez a felület az állat testéhez képest aprócska, tartós nagy melegben nem biztosítja a megfelelő hűtést. Meglepőnek tűnhet, de a hőség nem a nagy bundás fajtákat viseli meg legjobban, hanem a rövid szőrűeket.

Veszélyes a beton

Ahogy a gyereket, úgy a kutyát sem szabad soha autóban hagyni, és nem jó az sem, ha olyan udvaron tartják, ahol nem tud árnyékba vonulni. Ilyenkor az állatot komoly szenvedésnek teszik ki, akár az életét is veszélyeztethetik. Nem jó az sem, ha az udvarban sok a beton, vagy nagy melegben sétáltatják az ebet aszfaltos úton. Ilyenkor ugyanis nem csak a napsugarak melegítő hatása éri őket, hanem a betonról is hő sugárzik rájuk. A forró talajon tappancsuk meg is éghet. Ezt megelőzendő figyelni kell arra, hogy a kertben minden napszakban legyen árnyékos hely, például egy nagyobb bokor, ami alá a kutya bemehet, ott gödröt is kaparhat magának. Ha van pince, akkor az eb akár oda is behúzódhat hűsölni, így erre is érdemes lehetőséget teremteni. Célszerű lehet a kutyaól tetejét akár vízzel is locsolni időnként, azáltal is hűteni. Kitehetünk a kutyusnak akár egy kisebb műanyag medencét is vízzel, amibe belefekhet, vagy ha nem fél a slagtól, időnként picit le is lehet locsolni.

Víz mindig legyen

Mindig figyelni kell arra, hogy az állat előtt legyen friss víz, bármikor ihasson, amikor szükségét érzi. Az itatót jó árnyékos helyen tartani, megelőzve ezzel azt, hogy hamar felmelegedjen. A friss víz akkor is fontos, ha az eb lakásban van, azt bent is naponta többször cserélni kell. A benti kutya a hidegburkolaton mindig talál magának hűsölőhelyet, de le lehet neki teríteni akár egy vizes törülközőt is. Fontos emellett, hogy a sétákat jól időzítsük: a hosszabb utakat célszerű a kora reggeli és az esti órákra beütemezni. Érdemes a sétákra vinni vizet és tálkát is, és időnként megkínálni vele az ebet.

A meleg a cicákat is megviseli, de velük könnyebb a helyzet: mivel mozgásuknak a kerítések nem szabnak gátat, hűvös helyet akkor is találnak, ha a saját kertben ilyen nincs. Friss vízre persze esetükben is figyelni kell, arra nekik is nagy szükségük van. Erre a lakásban is figyelni kell, ha pedig a cica elviseli, szőrét is lehet nedves törülközővel vizezni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration