Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az agility nem csak színes, látványos sport, amelynél a kutyáknak akadályokat kell leküzdeniük, hanem remek eszköze annak is, hogy fejlődjön az eb és a gazda közti kommunikáció. A siker mindig közös, a lényeg a jó együttműködés. Miről szól az agility?

A kutyasétáltatás, kutyával való futás vagy túrázás a gazdának és a kutyának egyaránt örömforrás, de aki ennél többre vágyik, az kipróbálhat olyan kutyás sportokat is, mint például az agility. Ennek során az ebeknek a legkülönbözőbb akadályokat – köztük mérleghintákat, alagutakat, karikákat, szlalompályákat – kell leküzdeniük, átugraniuk, megmászniuk vagy bennük, alattuk átkúszniuk, szoros együttműködésben a gazdával. Utóbbi a kutya mellett fut, kedvencét ő irányítja a pályán. A kooperáció célja, hogy az eb az akadálypálya feladatait szintidőn belül, hibátlanul teljesítse. A következő lépés a verseny, amelyet az a kutya nyer, amelyik a pályát a legkevesebb hibával teljesíti a legrövidebb idő alatt. A sportág az elmúlt években egyre népszerűbb lett, rengeteg bajnokságot tartanak mindenfelé, vannak nemzetközi versenyek is.

Előnyök mindenkinek

Az agility komoly figyelmet és felkészülést igényel mind a gazda, mind a kutya részéről, és rengeteg előnye van. Segít például levezetni az eb fölösleges energiáit, az edzések során átmozgatja az állat minden porcikáját. A felkészülés és a versenyek idején a gazda is mozoghat, szerezhet új barátokat, ismerősöket. A tréningek ugyanis kutyaiskolákban történnek, ezt a sportot magányosan nem igazán lehet gyakorolni (bár kisebb akadálypályát bárki építhet a kertjében, és vannak ilyen elemek kutyafuttatókon is). Ez a mozgásforma az eb és a gazda közötti bizalmat is erősíti, a páros között komoly kötődést alakít ki.

Figyelni a szabályokra

Az agilityre külön szabályok vonatkoznak, az eben például nem lehet sem póráz, sem nyakörv. Ebből adódóan a gazdának testbeszéddel és szóbeli jelekkel kell kommunikálnia kedvencével, a fizikai kontaktusnak és az érintésnek semmilyen formája nem megengedett.
Bár az agilityn mérettől és fajtától függetlenül szinte minden egészséges kutya részt vehet, ezt a sportágat elsősorban olyan ebekkel ajánlott űzni, amelyek szeretnek futni, kedvelik az új kihívásokat. Ilyen például az uszkár, a border collie vagy a golden retriever.

Azt semmiképp nem szabad elfelejteni, hogy ugyan vannak versenyek, ez a műfaj elsősorban a kedvtelés és szórakozás, örömmel végzett testmozgás!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration