Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egyre több retinolt tartalmazó kozmetikum érhető el, amik simább, egyenletesebb bőrt ígérnek. Vajon tényleg hihetünk nekik?

Az évek múltával bőrünk sejtmegújulási és regenerációs folyamatai fokozatosan lelassulnak, ami látványosan megváltoztatja a bőr állagát, küllemét. Csökken a kollagéntermelés, amelynek eredményeként a bőr veszít rugalmasságából és feszességéből. Kialakul a hiperpigmentáció, vagyis sötét foltok jelennek meg az arc különböző területein, később a dekoltázson, a kézfejen. A kollagént persze tudjuk pótolni belsőleg is – például kollagénitalok és -tabletták formájában –, de emellett érdemes olyan bőrápolókra váltanunk, amelyek hatóanyagai képesek serkenteni szöveteink kollagéntermelését, ezáltal lelassítani az öregedés folyamatát. A hiperpigmentációra is van hathatós segítség, sőt, akár mindezt egy füst alatt is kezelésbe vehetjük az új generációs retinolok segítségével.

A sötét pettyek titka

A hiperpigmentáció a természetes bőrszínnél sötétebb bőrterületekre, foltokra utal. A köznyelvben májfoltnak is nevezett, hol apróbb, hol nagyobb sötét foltok azonban nem csak korral alakulhatnak ki.

»Bőrünk mélyén sejtjeink melanint termelnek. Ennek a pigmentnek az a feladata, hogy megvédje a bőrt a káros napsugárzástól. Amikor a melaninsejtek veszélyt érzékelnek, a bőr védelme érdekében felgyorsul a termelődésük, és kialakul a hiperpigmentáció.

»Az időskori pigmentfoltok legtöbb esetben a túlzott napozás eredményei. Ezek a szeplőkhöz hasonlatos, ám méretüket tekintve sokszor nagyobb pöttyök a téli időszakban is láthatók maradnak. Mint mindig, itt is a legjobb a megelőzés, vagyis a fényvédelem, amit egész éven át, még az őszi, téli időszakban is érdemes komolyan venni, és magas faktorszámú szűrővel ellátott fényvédő kozmetikumokkal óvnunk az arcunkat. Ez még felhős időben is fontos, hiszen egyes UV-sugarak borús időben is ugyanúgy elérik a bőrünket és képesek behatolni a mélyebb rétegekbe is.

»A modern kor hátránya, hogy a mobiltelefonok, számítógépek által kibocsátott kék fény is okozhat pigmentelváltozást. De ezek ellen is hatékonyan védekezhetünk, ha széles spektrumú fényvédelemmel ellátott kozmetikumokat használunk.

» Különböző bőrgyulladások következményeként is gyakran kialakulhat hiperpigmentáció, különösen, ha még erős napfény is éri a gyulladt területet.

» Hormonális változás vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhetnek ezek a foltok, de a nem megfelelő körültekintéssel alkalmazott fényérzékenyítő hatású kozmetikumok, peelingek, rosszul kezelt aknés gyulladások és bármilyen bőrsérülés maradványai is lehetnek.

Hatékony öregedésgátló

Aki egy kicsit is érdeklődik a bőrápolás iránt, minden bizonnyal találkozott már a retinol-, pontosabban a retinoid-összetevővel.

»Ez a régóta ismert és elismert hatóanyagcsoport nemcsak a bőr fiatalságának megőrzésében jár élen, de a kritikusabb bőrállapotok, tünetek regenerációjában is. Viszont amilyen hatékony, olyan körültekintő alkalmazást is kíván. De pontosan mit is takar az elnevezés, és hogyan érdemes használnunk ezeket az arcápolókat, hogy a legjobb és legbiztonságosabb eredményt érjük el?

» Ezeknek, az A-vitamin-származékok csoportját magukban foglaló hatóanyagoknak számos előnyük van. Jelentősen serkentik a kor előrehaladtával lelassult sejtmegújulási és sejtregenerációs folyamatokat, növelik a kollagéntermelést, mellyel elősegítik, hogy a bőr simább és feszesebb legyen. De megszüntetik a pórusok eltömődését is, ezért is alkalmazzák aknés problémák kezelésénél. A retionidok halványítják a ráncokat, a pigmentfoltokat, ezáltal a bőrtónusunk is egyenletesebbé válik, a vonások kisimulnak, a bőr feszesebb lesz. Mondhatnánk, hogy sok más összetevőnek is hasonló hatásai vannak, de az biztos, hogy nagyon kevés olyan kozmetikai hatóanyag van, ami a nyolcvanas évek óta kimerítően tanulmányozott retionidok bizonyított eredményeivel felvehetné a versenyt. Nem csoda, hogy az elmúlt egy-két évben még nagyobb figyelmet kapnak és sorra jelennek meg az újabb és újabb retinolos kozmetikai készítmények a drogériák polcain.

Új generációs formulák

Sokféle retinoid létezik. Vannak erősebb változatok, melyeket általában csak receptre írnak fel a bőrgyógyászok – ilyen például a tretinoin, más néven tiszta retinsav.

»Eredetileg az ötvenes években vált népszerűvé a problémás bőr kezelésében, mert egyedülállóan orvosolta a tüneteket, öregedésgátló hatását azonban csak három évtizeddel később fedezték fel. A kilencvenes évek tanulmányai kezdték felfedni az első generációs összetevők hátrányát, miszerint irritációt (bőrpír, hámlás, szárazság) és napérzékenységet okozhatnak – előbbit különösen akkor, ha a bőr nincs hozzászokva.

» Az elmúlt években azonban a retinoidok újabb generációit vezették be a kozmetikai piacra, melyek a fent említett típusnál sokkal kevésbé irritálók a bőr számára, ugyanakkor a korábban teljesített hatékonyságról sem kell lemondanunk velük. A titok a körültekintő és fokozatos alkalmazás, mert emellett az irritációt a minimumra lehet csökkenteni.

Hogyan válasszunk?

Súlyos bőrprobléma esetén semmiképp sem érdemes önállóan kísérletezni a retinoidtartalmú kozmetikumokkal, még akkor sem, ha gyengédebbek – a legjobb, ha bőrgyógyász tanácsát kérjük.


»Az eredmény azon múlik, hogy helyesen választunk-e koncentrációt. A leggyakoribb a 0,25, a 0,3, a 0,5 és az 1 százalékos retinoltartalom, azoknál a termékeknél, amelyeken nem jelölik, 0,25 százaléknál alacsonyabb koncentrációval számolhatunk.

»Az általános tanács, hogy kezdésnek egy gyengébb vagy közepes erősségű terméket érdemes választani, és fokozatosan váltani erősebbre, amikor már azt látjuk, hogy a bőrünk akklimatizálódott. Ha a bőr vékony vagy száraz, mindenképp a legalacsonyabb koncentrációval startoljunk, míg ha vastagabb, zsírosabb, bátran bevállalhatunk egy közepes erősségű variációt.

»Bármilyen koncentrációt is választunk, az egész napos fényvédelem nem maradhat el, ha retinoidos készítményt használunk!

Növényi alternatíva

Ha nagyon érzékeny a bőrünk, választhatunk növényi retinoidokat tartalmazó arcápolókat, hiszen ezek is működhetnek természetes retinolalternatívaként.

» A bakuchiol, a hagyományos kínai orvoslásban is alkalmazott antioxidáns-hatású malájtea, a Psoralea corylifolia magjaiban található, és nagyon hasonlóan működik, mint a retinolok. Öregedésgátló hatékonysága megegyezik a retinolokéval, ugyanakkor a bakuchiolt a bőr kiválóan tolerálja. Bár szerkezetét tekintve eltér a retinoidoktól, a bőrön alkalmazva nagyon hasonló módon fejti ki hatását és ugyanazokra a kollagéntípusokra hat. Több kutatás is igazolta, hogy látványosan halványítja a ráncokat, a pigmentfoltokat és általában a napsugárzás okozta bőrkárosodásokat, emellett javítja a bőr rugalmasságát. Mindezt mellékhatások nélkül. Az aknés bőrtüneteknél folytatott vizsgálatok során is jól szerepelt, így csökkenti a gyulladásos elváltozások számát és a gyulladás után kialakuló hiperpigmentációt, vagyis nem kell aggódnunk azon, hogy a gyulladt aknék nyomot, hegeket hagynak a bőrünkön. Fényvédőt mindenképp használjunk mellé!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration