Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Csak néhány perc a legfontosabb teendőkkel – ha ezeket rendszeresen beillesztjük a reggeli és esti készülődésbe, az arcbőrünk meg fogja hálálni a törődést.

Ahhoz, hogy a bőrünk a lehető legjobb állapotban legyen és legkevésbé hagyjon nyomot rajta az idő múlása, odafigyelve kell ápolni. Ez nem azt jelenti, hogy bonyolult bőrápolási rutinokat kellene követnünk, azt viszont igen, hogy a legfontosabb lépéseket minden egyes nap lelkiismeretesen végezzük el – és ehhez a bőrtípusnak megfelelő termékeket válasszunk. Lássuk, melyek a jó arcápolás elmaradhatatlan elemei.

1. Mindennek az alapja: tisztítás

Este egyértelmű, hogy meg kell tisztítani az arcbőrt a sminktől és a szennyeződésektől. Ehhez a legjobb, ha először egy olajos lemosót vagy kétfázisú sminklemosót használunk, amely feloldja azt, amit el akarunk távolítani (a tartós sminktermékeket vízzel, de gyakran még szimpla habzó lemosóval sem lehet maradéktalanul lemosni). Ezután jöhet a bőrtípusunknak megfelelő, kíméletes arclemosó gél, hab vagy tej, esetleg micellás víz. Különösen száraz bőr esetén fontos, hogy kerüljük az erősen habzó, erőteljes tisztítóhatású termékeket, és a gyengédebb, hidratáló, tejes-balzsamos formulákat részesítsük előnyben. A tisztítást azonban reggel sem szabad kihagyni, egy gyengéd lemosó segítségével tudjuk igazán jól eltávolítani a bőrről az éjszaka rátapadt szennyeződéseket, izzadságot, esetleg krémmaradványokat.

2. Hogy sokáig szép maradjon: hidratálás

Minden bőrnek – fiatalnak-érettnek, nőinek-férfinak – szüksége van hidratálásra. A felszínen lévő, úgynevezett hidrolipid réteg ugyanis a kisgyermekkor után folyamatosan sérül, „köszönhetően” például azidőjárásnak, a nem megfelelő életmódnak, illetve táplálkozásnak. A sérülés egyet jelent a csökkenő víztartalommal, aminek a következménye a hámló, feszülő, idő előtt ráncosodó bőr, de hozzájárulhat például az allergiára való hajlam kialakulásához is. Fontos megérteni, hogy a belső hidratáláson, vagyis a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztáson túl a hidratáló krémek használata is elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a bőrünk megfelelően rugalmas maradjon.

A hatalmas választékból válasszuk mindig a bőrtípusunknak megfelelő összetételű és formulájú terméket: zsíros bőrre könnyebb, géles vagy fluid állagú, mattító, kiegyensúlyozó verzió, szárazra gazdagabb, olajosabb, táplálóbb változat lehet jó.

A korosztályos besorolásra is érdemes odafigyelni: minél idősebbek vagyunk, annál inkább tartsuk szem előtt, hogy a készítmény tartalmazzon ceramidot és hialuronsavat, ezek a vegyületek ugyanis képesek a víz megkötésére.

A legfontosabb, hogy éjszaka hidratáljuk a bőrt, hiszen az alvás közben regenerálódik leginkább, mikor is felgyorsul a sejtek anyagcseréje. Estére akár a nappali krémet is használhatjuk (főleg akkor, ha nincs benne fényvédő), de még jobb, ha speciális éjszakai krémet választunk. Ezekben a termékekben ugyanis olyan összetevők vannak, amelyek a bőrben éjszaka intenzívebben zajló regeneráló, újjáépítő folyamatokat segítik.

3. Biztonság és megelőzés: fényvédelem

A mindennapokban sokkal fontosabb erre odafigyelni, mint gondolnánk – mind a bőr egészsége, mind a szépsége és fiatalsága érdekében. Az UV-sugárzás a legerőteljesebb bőröregítő tényező, épp ezért nem csak nyáron kell ellene védekezni. Választhatunk a nappali krémre felvihető UV-szűrős terméket, de már olyan magas faktorszámú fényvédőt tartalmazó kozmetikumokat is találhatunk, amelyeket speciálisan, például öregedő, zsíros, vízhiányos vagy épp pigmentfoltos bőrre fejlesztettek ki.

Mi is az a faktor?

A fényvédő faktor azt mutatja, hogy az adott terméket használva mennyi időt tartózkodhatunk a napon anélkül, hogy az UV-B sugárzás miatt leégne a bőrünk. Ha valaki mondjuk 10-es faktorszámot választ, és például a bőrtípusából adódóan 20 perc után kezd leégni a bőre, akkor az 10-szer 20, vagyis 200 percet tölthet következmények nélkül a napon. De jó tudni: ezt a képletet sok minden árnyalja, például ha voltunk vízben, ha izzadunk.

Speciális segítségek

Mind a nappali, mind az éjszakai rutint kiegészíthetjük még olyan speciális szérumokkal, amelyek egy-egy adott bőrproblémára fókuszálnak. Választhatunk öregedésgátló, a ráncokat kezelő vagy megelőző, pigmentfoltok vagy pattanások elleni, esetleg élénkítő, ragyogást adó terméket a hidratáló krém mellé – de nem helyette! A szemkörnyékápoló sem kötelező, ám nagyon jó, ha van. Ezek a termékek kíméletesek a szemkörnyék érzékeny bőrével, miközben ellátják a szükséges, hidratáló összetevőkkel. Extraként élénkíthetik, simíthatják, világosíthatják ezt a területet – kinek mire van szüksége. A gyűrűsujjunkkal finoman, körkörösen, a szemhéj alatt kívülről befelé, a szemhéjon belülről kifelé irányuló mozdulatokkal masszírozzuk be.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration