Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Ha betérünk egy drogériába, könnyű elveszni az arckrémek sokasága között: az egyiket száraz, a másikat idősödő, a harmadikat problémás bőrre ajánlják. De mit is jelentenek az egyes bőrtípusok? Mitől függ, hogy milyen a bőrtípusunk?

Bőrünk és feladatai 

Bőrünk a testünket borító többrétegű kültakaró, a legnagyobb szervünk. Legfőbb feladatai közé tartozik belső szerveink védelme, a hőszigetelés, a testhőmérséklet szabályozása, de a környezetből érkező ingereket is segít feldolgozni és továbbítani az agy felé. A bőrben történik a nélkülözhetetlen D-vitamin szintetizálása, előállítása is. A bőr különböző rétegeiben számtalan idegvégződést találhatunk, de itt vannak a szőrtüszők, a verejték- és faggyúmirigyek is, nem is beszélve a vér- és nyirokerekről. A bőrünk igen élénken reagálhat a külső és belső történesekre: meglátszanak rajta az érzelmek, a környezeti hatások, az általános egészségi állapotunk egyaránt. 

Bár a bőr felépítése, működése a legtöbb embernél azonos, a látható bőr megjelenése rendkívül változatos lehet. Ráadásul, még az egyes egyéneknél is változhat a bőr állapota, árnyalata, sőt típusa is.

Mi is az a bőrtípus?

A bőrtípus (nagyon leegyszerűsítve) tulajdonképpen annak csoportosítására szolgál, hogy a bőr rétegeiben mennyi faggyút termel a bőr, illetve, mennyire érzékenyen reagál a külvilágból érkező hatásokra, beleértve a kozmetikumokat is. Ennek alapján általában öt bőrtípust különböztethetünk meg: normál, száraz, zsíros, kombinált és érzékeny. Természetesen, más csoportosítási rendszerek is léteznek, például az alapján, hogy mennyi pattanás van valaki arcán (mennyire "problémás" a bőre), vagy mennyire láthatóak nála a természetes öregedés jelei (idősödő bőr), esetleg mennyi vizet találunk a bőr rétegeiben (dehidratált-vízhiányos bőr). A legtöbb embernél nem lehet egyértelműen egy-egy bőrtípust meghatározni, a különböző típusok együttesen is jelen lehetnek. Például a faggyúmirigyek fokozott működése miatt zsíros bőr könnyen vízhiányos is lehet, vagy a problémás bőr rendkívül érzékenyen reagálhat a kozmetikumokra, ami miatt még nehezebb kezelni. 

Mitől függ a bőrtípus?

Külső és belső hatásoktól egyaránt függ, hogy milyen valakinek a bőrtípusa. Vannak olyan tényezők, melyeket mi magunk is befolyásolhatunk, másokat viszont nem tudunk megváltoztatni. A bőrtípusunk főleg ezektől a tényezőktől függ:

 • az életkortól
 • a nemtől
 • a genetikai örökségünktől
 • az általános egészségi állapotunktól
 • a szervezetünk hormonális egyensúlyától
 • az életmódunktól (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás)
 • az étrendünktől
 • a szépségápolási rutinunktól
 • az időjárástól és a környezetünktől (hőmérséklet, szél és páratartalom)
 • a minket érő stressztől
 • betegségektől, fertőzésektől, gyulladásoktól
 • attól, hogy mennyi UV-sugárzás éri a bőrünket (napozás vagy szoláriumozás)
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration