Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az ünnepek alatt érdemes magvas finomságokat készíteni, vagy magvakat nassolni. A tökmag, a szezámmag és a napraforgómag ugyanis rendkívül egészségesek!

Sussunk egeszseges magvas sutemenyeket Karacsonykor a csaladnak 16 9

Tökmag: A tökmagnak magas a fehérje- és a zsírtartalma, gazdag esszenciális zsírsavakban. Alacsony viszont a szénhidráttartalma. Nagy mennyiségben megtalálható benne a magnézium, a kálium, E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, valamint szelén, cink és réz is. Számos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet, például csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal enyhíti az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. Vértisztító hatású, köszvény ellen is sikeres. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, daganatellenes tulajdonsággal bír. Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, serkenti a sebgyógyulást, és enyhíti az emésztési problémákat. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A tökmag hatékonyan kezeli a prosztataproblémákat, az álmatlanságot, és enyhíti a vashiányból fakadó panaszokat is. Távol tartja a csontritkulást, és megelőzi a prosztatarákot.

Szezámmag: A szezám már ötezer évvel ezelőtt is ismert és kedvelt növény volt. Hippokratész a szezámmag fogyasztását például gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén ajánlotta. Olaját bőrvédőként, bőrregenerálóként használták, de alkalmazták égési sérülések esetén, és szépítő hatású csodaszerként is. A szezám telítetlen zsírsavakat tartalmaz, és felét olaj teszi ki. Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin található benne. Kalciumban különösen gazdag, de tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, és vasat is. Lecitin és szezamin tartalma miatt a fogyasztása a magas koleszterinszinttel küzdők számára nagyon előnyös, mivel csökkenti azt, védi a szívet és az ereket. A szezámmagból préselt szezámolaj B- és D-vitamint, aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Számos kutatási eredmény bizonyította már, hogy a szezámmag olaja képes meggátolni a rákos sejtek burjánzását, és védelmet nyújt a változó korban lévő nőknek is. Fogyasztása által ugyanis megelőzhető a csontritkulás, és szabályozható az emésztés is. A legújabb kutatások szerint a szezámolaj akadályozza a melanoma, a bőrrák kialakulását is. A szezámmag olaja a bőrre kenve természetes UV-védelmet biztosít, leégés után is csillapítja a kellemetlen, fájdalmas érzést, de pikkelysömör és száraz bőr esetén is kiváló hatás érhető el vele. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, és segíti a salakanyagok gyors távozását, a szervezet méregtelenítését is.

Napraforgómag: A napraforgó Észak-Amerikában őshonos, ahol az indiánok már több ezer éve termesztik és fogyasztják. A 16. században terjedt el Európában. Sokféleképpen fogyasztható, van, aki szotyolaként rágcsálja, van, aki tisztított formában eszi, sokan pedig különböző ételek készítésénél is felhasználják, így például péksütemények, kenyerek sütésénél, salátákba keverve, van akár panírozott húsok bundájához. A napraforgómag közel fele olajból áll, amelynek a 65 százaléka esszenciális olaj. Tele van vitaminnal, többek között B1-, B2-, D- és E-vitaminnal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, például foszforral, káliummal, kalciummal, vassal. Erős antioxidáns tulajdonsága révén erősíti immunrendszerünket, és sejtvédő tulajdonsággal is bír. Nyálkalerakódás, nátha, izzadás esetén érdemes napraforgóból készült teát inni. Prosztataprobléma, ideggyengeség, vizelési gondok fennállásakor mag formában javasolt fogyasztani. A napraforgónak lázcsillapító, nyugtató, vérnyomáscsökkentő hatást is tulajdonítanak. A népi gyógymódok szerint epilepsziánál is alkalmazható, persze csak kiegészítő kezeléséként. Koleszterin problémák esetén is hasznos. Kutatások szerint a fiatalos és egészséges arcbőrű hölgyek szervezetében 61 százalékkal magasabb az E-vitamin aránya, mint azokéban, akiken meglátszódik az öregedés. Az E-vitamin ugyanis különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotának megtartásában. A napraforgómag nagy mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, ezért bőrünk egészségének, szépségünk megtartásának érdekében is érdemes fogyasztani. Ezenkívül az E-vitamin jelentős antioxidáns, amely szerepet játszik az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés, valamint a szívműködés egészségének megőrzésében, valamint a daganatos megbetegedések távol tartásában. A napraforgóolajban karotinoidok találhatóak, amelyek segítenek a méhnyak-, tüdő- és bőrrák kialakulásának megelőzésében. Továbbá A-vitaminnal látják el a szervezetet, így meggátolják a szürkehályog kialakulását is. A napraforgóolaj proteint tartalmaz, amely létfontosságú a szövetek felépítésében és helyrehozásában, valamint a hormonok és enzimek termelésében. A napraforgóolaj csökkenti a fertőzések kockázatát az alacsony súlyú koraszülötteknél. A napraforgóolajban található folsav hozzájárul az új sejtek előállításához, a magnézium pedig megakadályozza az izomgörcsöket.

facebook-share Megosztás