Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A karácsonyi menü tipikus ételeit nehéz lenne vegán életmód esetén az asztalra varázsolni – de nem is szükséges. Három receptet ajánlunk, amelyekkel ízletes, emlékezetes karácsonyi menüt alkothat, de egyetlen állati eredetű összetevő nélkül.

Vegán tárkonyos raguleves

 

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 5-5 dkg sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, zöldborsó, brokkoli és karfiol, valamint csiperkegomba
  • 2 ek. olaj
  • 1 kis doboz vegán főzőkrém
  • 10 dkg aprószemű zabpehely
  • Só, őrölt feketebors, tárkony, kurkuma, esetleg pici citromlé

A leves elkészítéséhez daraboljuk kis kockákra a zöldségeket, a karfiolt bontsuk rózsáira. Az egészet kevés olajon pirítsuk át egyszer, majd öntsük fel vízzel. Sóval, borssal ízesítve főzzük majdnem puhára.

Közben a zabpelyhet egy tálban pici sóval és kurkumával ízesítve, kevés vízzel vagy mandulaitallal keverjük szaggatható állagúra. Hagyjuk pár percet állni, majd kávéskanállal vagy nokedliszaggatóval tegyük hozzá a forrásban lévő leveshez. Öntsük bele a vegán főzőkrémet, és némi tárkonnyal ízesítve főzzük össze egyszer. Ha szeretnénk, pár csepp citromlével savanykásra hangolhatjuk az ízét.

 

 

Vegán székelykáposzta

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 doboz vegán tejföl
  • 2 ek. olaj
  • Só, őrölt feketebors, babérlevél, füstölt pirospaprika, petrezselyemzöld

A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra és a felforrósított olajon pároljuk üvegesre. Ezután öntsük hozzá a vörösbort, és forraljuk át. Fűszerezzük két evőkanálnyi füstölt pirospaprikával, és adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott gombát. Dobjunk hozzá két-három babérlevelet, és alaposan összekeverve melegítsük, hogy a levéből elpárologjon. Ezután lefedve kb. húsz percig pároljuk, közben ízesítsük sóval, őrölt feketeborssal.

Eközben a savanyúkáposztát mossuk át és facsarjuk ki, majd adjuk a gombához. Öntsük fel kb. 3 dl vízzel, és időnként megkeverve főzzük kb. 45 percig kis lángon. Tálaláskor locsoljuk meg vegán tejföllel, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

 

 

Vegán mandulás golyók

 

Hozzávalók:

  • 25-30 szem pirított mandula
  • 60 ml víz
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 16 dkg kókusztejpor

A vizet melegítsük fel egy edényben, a porcukrot belekeverve főzzünk belőle szirupot. A tűzről levéve szórjuk bele a kókuszreszelék felét és adjuk hozzá a kókuszzsírt is. A kókusztejport folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. (Ha túl kemény lenne, mikrohullámú sütőben picit melegítve ismét könnyen formázható lesz). Kanálnyi massza közepébe tegyünk egy-egy szem mandulát, és formáljunk belőle golyót, amit alaposan forgassunk bele egy tányérban a maradék kókuszreszelékbe. Tegyük hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere