Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A karácsonyi menü tipikus ételeit nehéz lenne vegán életmód esetén az asztalra varázsolni – de nem is szükséges. Három receptet ajánlunk, amelyekkel ízletes, emlékezetes karácsonyi menüt alkothat, de egyetlen állati eredetű összetevő nélkül.

Vegán tárkonyos raguleves

 

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 5-5 dkg sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, zöldborsó, brokkoli és karfiol, valamint csiperkegomba
  • 2 ek. olaj
  • 1 kis doboz vegán főzőkrém
  • 10 dkg aprószemű zabpehely
  • Só, őrölt feketebors, tárkony, kurkuma, esetleg pici citromlé

A leves elkészítéséhez daraboljuk kis kockákra a zöldségeket, a karfiolt bontsuk rózsáira. Az egészet kevés olajon pirítsuk át egyszer, majd öntsük fel vízzel. Sóval, borssal ízesítve főzzük majdnem puhára.

Közben a zabpelyhet egy tálban pici sóval és kurkumával ízesítve, kevés vízzel vagy mandulaitallal keverjük szaggatható állagúra. Hagyjuk pár percet állni, majd kávéskanállal vagy nokedliszaggatóval tegyük hozzá a forrásban lévő leveshez. Öntsük bele a vegán főzőkrémet, és némi tárkonnyal ízesítve főzzük össze egyszer. Ha szeretnénk, pár csepp citromlével savanykásra hangolhatjuk az ízét.

 

 

Vegán székelykáposzta

Hozzávalók négy adaghoz:

  • 1 kg savanyúkáposzta
  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 doboz vegán tejföl
  • 2 ek. olaj
  • Só, őrölt feketebors, babérlevél, füstölt pirospaprika, petrezselyemzöld

A hagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra és a felforrósított olajon pároljuk üvegesre. Ezután öntsük hozzá a vörösbort, és forraljuk át. Fűszerezzük két evőkanálnyi füstölt pirospaprikával, és adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott gombát. Dobjunk hozzá két-három babérlevelet, és alaposan összekeverve melegítsük, hogy a levéből elpárologjon. Ezután lefedve kb. húsz percig pároljuk, közben ízesítsük sóval, őrölt feketeborssal.

Eközben a savanyúkáposztát mossuk át és facsarjuk ki, majd adjuk a gombához. Öntsük fel kb. 3 dl vízzel, és időnként megkeverve főzzük kb. 45 percig kis lángon. Tálaláskor locsoljuk meg vegán tejföllel, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel.

 

 

Vegán mandulás golyók

 

Hozzávalók:

  • 25-30 szem pirított mandula
  • 60 ml víz
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg kókuszzsír
  • 16 dkg kókusztejpor

A vizet melegítsük fel egy edényben, a porcukrot belekeverve főzzünk belőle szirupot. A tűzről levéve szórjuk bele a kókuszreszelék felét és adjuk hozzá a kókuszzsírt is. A kókusztejport folyamatosan adagoljuk hozzá, hogy jól gyúrható masszát kapjunk. (Ha túl kemény lenne, mikrohullámú sütőben picit melegítve ismét könnyen formázható lesz). Kanálnyi massza közepébe tegyünk egy-egy szem mandulát, és formáljunk belőle golyót, amit alaposan forgassunk bele egy tányérban a maradék kókuszreszelékbe. Tegyük hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen.

 

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration