Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső


Az advent az év legszebb időszaka - és egyben a legstresszesebb is… Ám ennek nem kell így lennie! Még most sem, amikor a járványveszély miatt minden még nehezebb.

Reális célok

Az ember eltervezi, hogy az év vége csak a pihenésé és az örömteli készülődésé lesz. Mézeskalácsillatban úszva, forralt bort kortyolgatva, a Csendes éj dallamaira repkedünk majd a konyha és a fenyőfa között, persze csak miután már mindent idejében beszereztünk. Nos, a legjobb, ha elfogadjuk, hogy ez nem így lesz. Hiszen adventkor sem áll le a munka a cégnél (sőt, általában még több a feladat), ugyanúgy kell iskolába, óvodába menni, mosni, takarítani. Az első feladat tehát: csak semmi túltervezés! Ne a világot akarjuk megváltani! Bőven elég, ha egy különösen meghitt vasárnapi vendégségként gondolunk az ünnepre.

Lista, lista, lista

Igen, tudjuk, hogy vannak olyanok, akik mindent fejben tartanak. Ám nekik sem árt egy kis rendszerezés, méghozzá írásban! A listákat érdemes tematikusan, időrendben vagy helyszín szerint elkészíteni, vagyis a tennivalókat eleve aszerint összerendezni, hogy mikor hová kell menni miattuk. Ez nemcsak arra jó, hogy semmit ne felejtsünk ki, de arra is figyelmeztet, ha túl sokat vállalnánk

A jó időzítés

Hasznos azt is átgondolni, hogy mi az, ami "csak frissen jó", és mi az, ami "eláll". Nemcsak az ételekre gondolunk itt, de az egyéb teendőkre is. Vannak például olyan házimunkák, amik előre elvégezhetők (mint például a szőnyegtisztítás, ablakpucolás), és olyanok is, amiket kénytelenek vagyunk az utolsó pillanatra hagyni, mint mondjuk a portörölgetés. De igaz ez mindenre, az ajándékcsomagolástól a hússütésig. A lényeg: amit csak lehet, hozzunk minél előbbre! Nem túlzás már november közepén elkezdeni a készülődést. Örökös szabály: mindig kevesebb időd lesz, mint amennyinek az elején tűnik. Kerüljük el a versenyfutást önmagunkkal!

Szűkítés

Hány embert ajándékozunk meg, mennyi meglepetéssel készülünk, milyen értékben… minél nagyobban gondolkodunk, jövőre annál nehezebb lesz tartani a szintet. Inkább nyesegessük a vágyakat! Az ünnep nem a minél drágább ajándékoktól lesz szép, hanem a hangulattól. Arról nem beszélve, hogy nehéz felnőtteknek olyasmit venni, amire biztosan szükségük van, és még nincs belőle… A családoknál mostanság felértékelődnek az élményajándékok és a saját készítésű dolgok – ezekben a kategóriákban is lehet értékeset alkotni. Ha pedig ragaszkodunk a tárgyakhoz, gondolkodjunk az online csatornákban! A meghittség ellentéte a boltokban való tülekedés, a járványveszélyről nem beszélve. 

Adjuk tovább!

Ha a családtagjaink kicsit is együttműködők, igyekezzünk bevonni őket a készülődésbe! Itt nemcsak a mi tehermentesítésünk a fontos, de az is, hogy a többiek is minél inkább magukénak érezzék az ünnepet. A kicsik általában szívesen díszítenek, sütnek, mézeskalácsoznak.

A menü

Sok fogásból csak akkor álljon, ha nem egyvalakinek kell mindent elkészítenie! A legjobb, ha megbeszéljük, hogy a meghívott családtagok mindegyike hoz valami saját specialitást, még ha csak egy saláta vagy sütemény is az. Emellett hasznos, ha a menüsornak a fele előre elkészíthető elemekből áll. A rántott hal sokaknál tradicionális fogás, de gondoljunk bele: ha melegen akarjuk enni, akkor valaki még aznap este is a konyhában fogja tölteni az időt, a lakás pedig nem fahéjillatban, hanem olajszagban úszik majd. 

Együtt lenni

A szentestének nem lesz vége a gyertyagyújtással. Ha szeretnénk, hogy ez a nap más legyen, mint bármelyik összejövetelünk, akkor betervezhetünk még egy-két programpontot. Mondjuk, mindenki hálát ad valamiért az idei év történései közül, énekelünk, társasjátékozunk. Kapcsoljunk ki. Mert ha nemcsak az ajándékbeszerzést tervezzük meg jó előre, hanem néhány óra rendszeres pihenéssel is kalkulálunk, akkor talán nem mi leszünk a legfáradtabbak a karácsonyfa alatt. 

facebook-share Megosztás