Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Nincs olyan évszak, amikor ne vennénk hasznát az eukaliptusznak és a mentának! Miért érdemes mindig tartani belőlük otthon?

Nyáron felfrissítik, lehűtik az embert, a hidegebb időszakban pedig a leghatékonyabb gyógynövényeknek bizonyulnak a vírusok, megfázások ellen.

Nem tanácsos nekiindulni az ősznek eukaliptusz nélkül. Ez a növény ugyanis komoly alternatívát jelenthet a gyógyszerekkel szemben, hiszen baktérium, vírus- és gombaellenes hatása nagyon széles spektrumú. Az eukaliptusz az olajának, a cineolnak köszönhetően antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető és görcsoldó. Hatóanyagai miatt légúti megbetegedések esetén inhalálásra, a fogászatban pedig szájöblítésre használják. Illóolaját belélegezve csillapítható általa a hörghurut, az asztma, és a krónikus obstruktív tüdőbetegség is, amely a légutak szűkülésével és kellemetlen köhögéssel jár. Az eukaliptuszfa olaja a légzőszervi- és bőrfertőzéseket okozó kórokozókkal szemben is bizonyítottan jótékonyan segít. Antimikrobális tulajdonságai mellett egyéb gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik, így például immunrendszer-erősítő, és antioxidáns hatása is van. Közismerten jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is.

A hideg évszakokban, vagy egyes fertőzésveszélyes időszakban jó szolgálatot tesz, ha a lakásban párologtatjuk, így fertőtlenítve vele a beltéri levegőt. Olaját a bőrbe dörzsölve légzési nehézségek ellen, ízületi és reumatikus fájdalmak esetén is sikeresen alkalmazzák. A megfelelő mennyiségű adagolásra azonban figyelni kell: az olajat töményen sem bőrön, sem szájon át nem szabad alkalmazni, csak az előírt hígításban. Gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott az eukaliptuszolaj alkalmazása! Az eukaliptusz hatóanyagait gyógyteaként is fogyaszthatjuk. Teaként napi két csészénél többek azonban nem ajánlott belőle fogyasztani. 

menta szintén az egyik legfontosabb egészségvédő növény az őszi-téli időszakban. Ellenszere a különböző légúti megbetegedéseknek, többek között a köhögésnek, a torokgyulladásnak és a hörghurutnak. A gyógynövények tudományos kutatásával hivatalosan megbízott németországi egészségügyi tanács a borsmenta orrdugulást csökkentő és az orrjáratok gyulladását enyhítő hatását igazolta. Emellett a betegek általános tapasztalata is az, hogy a borsmentát belélegezvesokkal könnyebben vesznek levegőt, valamint enyhül tőle az aszt­más rohamot kísérő hörgőszűkület is. A borsmentának a mentákra jellemző hasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei, és lila virágai vannak. Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjte­ni, közvetlenül a virágzás előtt, és házilag is számos verzióban elkészíthető és élvezhető a jótékony hatása. A borsmenta a több mint negyven vegyületből álló aromás illóolajának köszönhe­ti gyógyító hatásait.

A mentalevelet egyébként emésztés- és étvágyjavítóként, gyomor-, epe-, bélbántalmak, valamint hányinger ellen is előszeretettel használják. A borsmenta olaj kitűnő ellenszere a gyomorégésnek, az émelygésnek, és számos egyéb emésztési zavarnak. A borsmentaolaj hatására az emésztőrendszer sima­izmai ellazulnak, így megszünteti a bélgörcsöket és a fokozott bélgáztermelődést. Ez a tulajdonsága az irritábilis bél szindróma ke­zelésében is hasznos lehet. Vizsgálatok szerint hatásosnak bizonyul az epekövek feloldásában is, ezzel megelőzve a műtéti beavatkozásokat. A menta bizonyítottan jó idegnyugtató és fejfájás-csillapító. Kitűnő fertőtlenítőszernek is bizonyul sebek kezelésében is, és kiváló élénkítő hatásású gyógynövény. Javasolt leheletfrissítésre, közvetlenül a nyelv­re téve ugyanis megszünteti a kellemetlen szájszagot.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration