Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Mitől függ, hogy valaki pár tüsszentéssel vészeli át a náthaszezont, vagy többször hiányzik a munkából, még akkor is, ha alapvetően egészséges?

Sokan tapasztalták már, hogy hiába egészségesek, a felső légúti betegségek évente többször is leveszik őket a lábukról. Mások viszont nagyon ritkán betegszenek meg, Vajon mi lehet ennek az oka? Miért működik gyengébben egyesek immunrendszere, mint másoké, akkor is, ha alapvetően egészségesek?

 

Van, akin nem fog a nátha

A megfigyelések szerint vannak emberek, akik extrém módon ellenállóak egyes bakteriális és vírusfertőzésekkel szemben. Az immunológusok szerint ők „szuper-immunitással” rendelkeznek. Rengeteg kutatás tárgya az ő genetikai felépítésük, de a különleges immunitás pontos okát egyelőre még nem sikerült megfejteni.

Az immunrendszer működése nagyon összetett rendszer. Nem egyetlen genetikai tényezőn múlik, hanem sokféle gén működésén. Ráadásul számos más tényező is szerepet játszik benne. A feltételezések szerint már magzatként is érhetnek bennünket olyan hatások, amelyek ezt befolyásolják, de a csecsemő- és kisgyermekkori fejlődés is hatással van rá. Ráadásul később is hatnak rá a környezeti tényezők: a szennyezett környezet és a méreganyagok például gyengíthetik az immunrendszert.

 

A higiénia-paradoxon

A legismertebb elmélet az immunrendszer kisgyermekkori fejlődésével kapcsolatban az, hogy minél több kórokozóval találkozunk ilyenkor, annál „okosabb” lesz. Ha idejekorán megismerkedünk a különféle baktériumokkal és vírusokkal, akkor később hatékonyabban tudunk majd védekezni ellenük. Épp ezért nem javasolják az orvosok, hogy a kisgyermekek környezetét túlságosan fertőtlenítsük – elég fenntartani az alapvető higiéniát. Felnőtt korban a stressz, a túlsúly, a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás és az alapvető higiénia hiánya gyengítheti a védekező képességünket.

 

Mit tehetünk az immunrendszerünkért?

A mindennapok során sokat tehetünk azért, hogy kevesebbet legyünk betegek. A táplálkozásunkon nagyon sok múlik. A gyümölcsök és zöldségek számos hasznos tápanyaggal járulnak hozzá az immunrendszer egészséges működéséhez, például bevihetjük velük a szervezetünkbe a szükséges C-vitamin és cinkmennyiséget. A húsételekből vas, a halakból és a növényi olajokból omega-3 zsírsavak jutnak a szervezetünkbe. Az omega-3 zsírsavak többek között serkentik a kórokozók ellen védelem első sorát jelentő limfociták termelődését. Azt is érdemes tudni, hogy az étrendkiegészítők nem helyettesítik, legfeljebb kiegészíthetik az egészséges táplálkozást.

A rendszeres sport javítja a vérkeringést, ez pedig serkenti a kórokozókat pusztító antitestek termelődését, ráadásul enyhíti a védekező rendszert károsító stresszt. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás segíti a szervezet regenerálódását, és megfelelő szinten tartja a fertőzések elleni védelemben szintén szerepet játszó citokinek termelődését, vagyis szintén hozzájárul a szervezet hatékony védekezéséhez.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration