Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A plusz kilókra sokan hajlamosak úgy tekintetni, mint pusztán esztétikai problémára, pedig a dolog ennél jóval messzemenőbb területeket...

Fogyokura vagy eletmodvaltas-a tartos sulycsokkenes 5 titka 16 9A plusz kilókra sokan hajlamosak úgy tekintetni, mint pusztán esztétikai problémára, pedig a dolog ennél jóval messzemenőbb területeket érint. Hatással van a pszichés egyensúlyra és persze a test egészségére is. Számos megbetegedés visszavezethető az elhízásra, melyben sajnos hazánk lakossága élen jár. Ezerféle fogyókúrás módszerrel találkozhatunk a világhálón, melyeket ráadásul gyakran olyanok írnak le, akik nem is értenek a témához. A drasztikus kalóriamegvonás és az egyoldalú táplálkozás általában jellemzőek ezekre a fogyókúrákra, s tőlük szinte biztosan nem várhatunk tartós eredményeket. De akkor mégis miben áll a titok? Mire érdemes odafigyelni akkor, ha szeretnénk megszabadulni kisebb vagy akár nagyobb túlsúlytól? Cikkünkben azoknak igyekszünk segíteni, akik szeretnének egészségesek maradni és ésszerű megoldásoktól várják a vágyott alak elérését.

1. A fogyókúra nem elég!

Lépten-nyomon találkozni a fogyókúra kifejezéssel, és női magazinok, diétával foglalkozó oldalak előszeretettel hangsúlyozzák a kúra-jelleget. A néhány hét alatt jelentős változást ígérő módszerekkel mindössze annyi a baj, hogy megterhelik a szervezetet, és tartós eredmények nem várhatóak tőlük. Sokan ismerik a jojo-effektust, mely során a leadott kilók sokszorosa tér vissza, amint a fogyókúra után sikerül visszaállni a normál étrendre. Itt van tulajdonképpen a kutya elásva! A fogyókúra helyett életmódváltást javasolnak a valóban hozzáértők, hiszen ez alapvetően változtatja meg az étkezésekhez, a mozgáshoz és a testsúlyhoz való viszonyt. Érdemes tehát életmódváltásban gondolkodni, és elfelejteni az ideig-óráig tartó fogyókúrás módszereket.

2. Változtasd meg szokásaid!

Talán sokak számára ijesztőnek tűni, hogy a korábbi szokások teljes átalakítását követeli meg az életmódváltás, pedig a dolog egyszerűbb, mint hinnénk. Egyik napról a másikra sokaknak nem megy, de ahogyan egyre több területet uralnak az új, egészségesebb szokások, úgy lesz azoknak egyre inkább látható és érezhető a hatása. Kezdd az alapoknál, és hagyd el a finomított szénhidrátokat, a cukrot, és felejtsd el a hagyományos nassolást! Ha rágcsálni támad kedved, darabolj zöldségeket, készíts hozzájuk egészséges mártogatóst.

Sokan olyan alapvető dolgoknál rontják el, mint a folyadékbevitel. A cukrozott üdítők és a szénsavas italok helyett a tiszta víz vagy a gyógyteák bizonyulnak a legjobb választásnak. Nem mindegy az sem, mennyit iszol a nap folyamán. A sokat emlegetett két és fél liter gyakran nem bizonyul elegendőnek. Számold ki inkább testsúlyod alapján a szükséges mennyiséget. Minden húsz testsúly kilogramm után egy liter folyadék javasolt.

3. A testmozgás nélkülözhetetlen!

Te is azok közé tartozol, akik utoljára még a testnevelés órán érezték úgy igazán kifulladva magukat? Ahogyan elhagyjuk az iskolapadot, és kilépünk a nagybetűs életbe, hajlamosak vagyunk a mindennapi rohanásban és a kötelezettségek teljesítése közben elfeledkezni arról, hogy a testmozgás igenis nagyon fontos.  Kezdetben biztosan nem lesz egyszerű, pláne, ha ülő munkát végzel és állóképességed nem a legjobb. A plusz kilók csak még inkább nehezítik a helyzetet, s ilyenkor a fokozatosság bír kiemelt jelentőséggel.

Járj el sétálni, hétvégén kirándulni, túrázni. Iktass be minden napodba legalább harminc perc mozgást. Ha nem is a konditermek világában indítasz, akkor is magadra szedhetsz némi izmot, ami segít majd a fogyás folyamatában. A saját testsúlyos edzések, a kerékpározás vagy az úszás ízületkímélő módon járulnak hozzá céljaid eléréséhez. Az aktív életmód soha nem pénz kérdése, hiszen otthon, egy akár a YouTube-on elérhető húsz perces edzéssel is közelebb kerülhetsz a vágyott alakhoz és az egészséghez.

4. Megéri változtatni

A megszokott életmód ugyan kétségkívül kényelmes, de ha már nem érzed jól magad benne, akkor elérkezett az idő a változtatásra. A súlyfelesleg magas vérnyomást, ízületi problémákat, cukorbetegséget okozhat, hogy a daganatos megbetegedések kockázatáról már ne is szóljunk. Ha mindezeket figyelmen kívül is hagyjuk, akkor is akad valami, ami elég motiváló tényező lehet, ez pedig nem más, mint az, hogy végre érezd jól magad bőrödben. A külsőségekkel való elégedettség hozzájárul a magabiztosság megteremtéséhez, ami nélkülözhetetlen a sikeresség érdekében.

5. A tét az életminőség

Az egészség és a magabiztosság éppen elég vonzóak ahhoz, hogy megtedd az első lépéseket. Ahogyan olvadnak majd le a kilók, és napról napra erősebbnek érzed magad, úgy tapasztalhatod meg, hogy itt tényleg életed minősége a tét. Miért ne bánnál testeddel úgy, ahogyan az megérdemli? Otthont ad lelkednek, és a szeretteiddel töltött idő mennyisége, minősége múlhat azon, odafigyelsz-e az életmódváltásra, vagy csak valamiféle felesleges frázist látsz benne.

Írta: Kiss Anita

facebook-share Megosztás