Kerüljenek egészséges sütemények az ünnepi asztalra!
Kármán Nikola 6 perc olvasás - 2014. december 17.
Számos fűszer, növény, gyógynövény és gyümölcs létezik, amelyekből nemcsak ízletes karácsonyi sütemények készíthetők, hanem alakunk és egészségünk miatt sem kell aggódnunk, ha ezekből fogyasztjuk az ünnepi finomságokat. Nézzük a legérdekesebbeket!
Fahéj
Ki gondolná, hogy a mézeskalács különleges íze mellett az egészségre is rendkívül jó hatással van? A belesütött fahéj ugyanis javítja az emésztést, csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, ezáltal segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Karácsonykor a sütemények kedvelt fűszere, a mézeskalács elengedhetetlen alkotóeleme.
Szegfűszeg
E fűszer segítségével nemcsak süteményeket, hanem befőtteket, kompótokat is készíthetünk, sőt, fahéjjal együtt duplán élvezetes és hasznos, ha forralt borban fogyasztjuk. Különleges zamata mellett a szegfűszeg kitűnő baktérium- és vírusölő, így a téli hónapokban jó szolgálatot tehet az immunrendszerünk erősítésében.
Gyömbér
Erőteljes ízzel és illattal rendelkezik, de nem csak emiatt kedvelt összetevője a különböző süteményeknek és teáknak. Gyulladáscsökkentő hatása miatt is jól ismert, hiszen sikerrel alkalmazható megfázással, lázzal, gyulladással járó betegségek, valamint hányingercsökkentés esetén is.
Csillagánizs
Kiválóan alkalmas vírusok kivédésére, immunerősítésre, rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az influenzás megbetegedések. Emellett javasolt reumás panaszok enyhítésére, valamint különböző eredetű fájdalmak csökkentésére, és görcsök oldására.
Ánizs
Ne csodálkozzunk rajta, ha az ánizsból készült sütemények elfogyasztása után sokkal jobban érezzük magunkat, ugyanis számos egészségügyi problémára jó hatással van. Többek között étvágyjavító, emésztés serkentő, vértisztító, idegerősítő, felfúvódást és nőgyógyászati gondokat megszüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként alkalmazható.
Édeskömény
Rendkívül jó görcsoldó, immunerősítő és baktériumölő, mivel tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Csökkenti a köhögést és a megfázás tüneteit, valamint elűzi a rossz leheletet is.
Vanília
Nemcsak népszerű íz különlegesaromája miatt, hanemazért is kedvelt, mert nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek megkötik a szabadgyököket, így segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását. Emellett nyugtató hatással rendelkezik, és hozzájárul az alvászavarok megszüntetéséhez is.
Menta
Közkedvelt növény italok, koktélok elkészítésekor, ételek díszítésekor, és sütemények alapanyagaként is. Frissítő, fertőtlenítő és görcsoldó hatású, segít legyőzni a bél-, a gyomor- és az epeproblémákat. Az egyik legjobb ellenszere a különböző légúti megbetegedéseknek, többek között a köhögésnek, a torokgyulladásnak és a hörghurutoknak. Megszünteti az orrdugulást, és enyhíti az orrjáratok gyulladásait. Oldja a stresszt, így a legjobb idegnyugtatók egyike lehet a mentás keksz. Arról nem is beszélve, hogy a leheletet is üdévé varázsolja.
Szerecsendió
Bár kedvelt ízesítője a különböző édességeknek, pikáns íze akár húslevesnél, vagy vadhúsokból készült ételek készítésénél, de még a krumplis fánknál is jó szolgálatot tehet. Előnye, hogy kiválóan harmonizálja az emésztést, megszünteti a puffadást, az ebből adódó rossz közérzetet.
Gesztenye
A téli sütemények egyik legkedveltebb alapanyaga a gesztenye. Számos formában felhasználható, rengeteg sütemény és egyéb étel készíthető belőle. Azonkívül, hogy finom, többféle gyógyhatással is bír. Jó szolgálatot tesz az étvágytalanság, a kimerültség és a vérszegénység ellen. A népi hagyomány szerint nyersen fogyasztva segít a hasmenés és a görcsök megszüntetésében, tea formájában pedig csillapítja a köhögést, és segít leküzdeni a felső légúti megbetegedéseket. B-, K-, E- és C-vitaminokat, valamint vasat, rezet, magnéziumot, foszfort és káliumot tartalmaz. Mézet is készítenek belőle, a gesztenyeméz igazi különlegességnek és ínyencségnek számít. A sült gesztenye, a gesztenyepüré így nemcsak gasztronómiai szempontból elégítheti ki igényeinket, hanem az egészségünk szempontjából is hasznosak.
Körte
E gyümölcs szintén a téli sütemények kedvelt alapanyaga. Magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, megtalálható benne a kalcium, a kálium, a magnézium, a cink, a jód, és a vas. A-, B1-, B2-, C-vitaminnal is bír, amelyek által számos betegség ellenszereként is alkalmazható. Epe- és a veseproblémákra nagyon hasznos, valamint gyulladásos betegségek megszüntetésére, azok tüneteinek enyhítésére is használható. Serkenti az emésztést, jótékonyan befolyásolja a gyomor- és bélrendszer működését. Kiváló vértisztító, oldja a húgykősavat, valamint magas vérnyomás, érelmeszesedés, köszvény és artritis betegségek kezelésére is javasolt a fogyasztása. A légzőszervek gyulladásos megbetegedéseit is gyógyítja, tüneteit, többek között a köhögést sikeresen enyhíti. Magas pektintartalma által csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.