Szuper fogás: sütőtök-krémleves pirított napraforgómaggal
2 perc olvasás - 2020. november 15.
Az egyik új irányzat szerint vannak olyan élelmiszerek, a superfoodok, amik kifejezetten jót tesznek az egészségünknek. Mutatunk rá egy aktuális receptet. Jó étvágyat!
A superfood címkét kapó alapanyagoktól azt várjuk, hogy extra sok egészséges összetevőt, például vitamint, ásványi anyagot vagy más, aktív anyagot tartalmaznak. Ha erről hallunk, rögtön egzotikus, messziről érkező élelmiszerek jutnak az eszünkbe: avokádó, goji bogyó, lazac, chiamag... Pedig nekünk, magyaroknak is vannak szuperélelmiszereink, amelyek - rendszeres - fogyasztásával nagyot léphetünk az egészséges táplálkozás irányába.
A sütőtök édes íze ellenére kevés cukrot tartalmaz, viszont gazdag antioxidánsokban, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök káros hatásai ellen. A napraforgómag egészséges telítetlen zsírsavakban gazdag.
Hozzávalók 4 adaghoz:
1,5 kg sütőtök
2 ek. étolaj
3 gerezd fokhagyma
1,5 l zöldségalaplé (vagy 3 db erőleveskocka)
2 dl főzőtejszín
Só, bors, szerecsendió
1 csésze natúr hántolt napraforgómag
A sütőtököt mossuk meg és kockázzuk fel, majd pedig süssük meg a szokásos módon. Ha kihűlt, kanállal a puha belét vájjuk ki, és tegyük félre. A fokhagymát zúzzuk össze, és az olajon futtassuk át. Dobjuk rá a sütőtököt, keverjük össze, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Kis lángon főzzünk. Közben fűszerezzük ízlés szerint sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval. Botmixerrel keverjük simára, és öntsük hozzá a főzőtejszínt, amivel éppen csak össze kell forralni. A napraforgómagot teflonbevonatú serpenyőben pirítsuk aranybarnára, és tálaláskor ezzel szórjuk meg a levest.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.