Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

D-vitaminra minden évszakban szükségünk van, de télen sokkal inkább oda kell figyelnünk arra, hogy elegendő mennyiség kerüljön belőle a szervezetünkbe.

Fontosabb a D-vitamin potlasa telen mint barmikor maskor 16 9

Vitaminhiány következtében könnyen megbetegedhetünk, ennek ellenére sokszor csak akkor jut eszünkbe vitaminokhoz nyúlni, amikor már jelentkeztek a hiánytünetek. Tudatos vitaminfogyasztással azonban megelőzhetők az egészségügyi gondok. A D-vitamin az egyik olyan vitamin, amely létfontosságú számunkra. Különösen télen fontos odafigyelni, hogy elegendő jusson belőle a szervezetünkbe. A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen, a táplálkozással felvett mennyiségre akkor kell igazán figyelni, amikor nem jutunk elegendő napfényhez - vagyis, például a szürkébb és hűvösebb téli hónapokban. Ha nem tudunk eleget a szabadban lenni, akkor a táplálkozásra kell jobban odafigyelni. A legfontosabb D-vitaminforrások a halak, a tej és a tojás.

A vitamin egyik legfontosabb szerepe a vér kalciumszintjének optimalizálásban, csontrendszerünk integritásának megőrzésében van. Részt vesz a csontépülés folyamatában. A kalciumionok felszívódását elősegíti a bélben, a vesében pedig visszatartja őket. Hiánya esetén zavar keletkezik ezekben a mechanizmusokban, a vér kalciumszintje csökkenni kezd, a csontok "elpuhulnak", eldeformálódhatnak, törékenységük fokozódhat. Szakemberek szerint a magasabb D-vitamin szint pozitív irányba befolyásolja a fogyás mértékét is. A D-vitamin hatására immunrendszerünk erősebb lesz, hatékonyabban képes fellépni a kórokozók ellen. Ezért is nagyon fontos, hogy a téli időszakban különösen odafigyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségben legyen belőle a szervezetünkben.

A D-vitamin hiányának hatása van bizonyos daganattípusok kialakulására, illetve a már kialakult tumor esetén kedvezőtlen irányba befolyásolhatja az alkalmazott terápia eredményességét. Ennek pontos oka még nem ismert, de egyes feltételezések szerint a D-vitaminnak a sejtek közti kommunikációban van szerepe. Hiányában ez a kommunikáció sérül, és egy idő múlva a sejtek szabályozatlanná váló osztódásához, daganatos elburjánzásához vezet. Egyes tanulmányokban szóba került már a vitamin depresszióban kifejtett jótékony hatása is.

Idősebb korban a bőrben történő D3-vitaminszintézis, és a vese átalakító kapacitása csökken, emiatt náluk gyakrabban jöhet létre hiányállapot.

Ahogyan a felnőttek esetében, a gyermekek számára is rendkívül fontos a vitaminok bevitele és pótlása a szervezetbe. Különösképpen igaz ez a D-vitaminra. A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlenül fontos a csecsemők számára. A D-vitamin hiány miatt a gyerekeknél nagy kockázata van az angolkór kialakulásának, amely egy olyan csontbetegség, amikor is meghajlik a kicsi lába, eldeformálódik a koponya, valamint a gerincen, és a csuklón is jellegzetes elváltozások alakulnak ki. A D-vitamin pótlásával azonban ez a betegség elkerülhető.

D-vitamin-hiány esetén csontfájdalom és izomgyengeség is jelentkezik, sőt, gyermekeknél asztma is kialakulhat. A D-vitamin hiánya észrevétlenül okozhat bajt, látványos tünetek nélkül. Például növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. 

Napfény hatására a bőrben fokozódik a D-vitamin termelődése. Ez a tavaszi, nyári időszakban nagyon jól jön, a téli, sötétebb, borongós napokon azonban szükségessé válik a mesterséges bevitele a szervezetbe különböző ételekkel vagy vitaminkészítményekkel. Sőt, nemcsak azoknak indokolt a D-vitamin adása, akik napfényben szegény helyen élnek, hanem azoknak is, akik elegendő napfényhez jutnak, hiszen a D-vitamin szükséges mennyisége 0-18 éves korig napi 0,01 mg.

Azok a csecsemők, akik tápszert vagy D-vitaminnal dúsított tejet kapnak, szintén elegendő D-vitaminhoz jutnak. Azonban a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek, vagy azoknak, akik nem isznak elegendő tejet, szükségük van D-vitamin kiegészítésre. A tej és a tejtermékek tartalmaznak ugyan elegendő mennyiségű D-vitamint, de ezek az ételek csak idősebb gyerekek számára jelenthetnek megoldást, csecsemők esetében még nem. A babák számára általában belsőleg adható cseppek formájában ajánlják a D-vitamin pótlását, amelyből napi egy csepp anyatejjel, vagy tápszerrel elkeverve, vagy akár közvetlenül a szájba cseppentve fedezi a kicsik napi D-vitamin szükségletét.  

Egy Nagy-Britanniában készült vizsgálat szerint a D-vitamin hiány hozzávetőlegesen 10 millió embert érint, és más országokban is tömegeknél van jelen. A terhes és a szoptató nők, a gyerekek és az idősek számára kiemelten fontos a D-vitamin pótlása. A legtöbben az orvos által előírt dózisban szedik a vitamint, de nagyon sokan klinikailag nem ellenőrzött termékeket vásárolnak, amelyeket táplálékkiegészítőként árusítanak. Ezek azonban nem esnek át azokon a szigorú ellenőrzési eljárásokon, amelyeken kellene. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration