Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a káposztát bizonyos betegségek megelőzésére és gyógyítására, ez a zöldség ugyanis felturbózhatja egész szervezetünket. 

Inycsiklando vitaminbomba a kaposzta 16 9

A káposzta hatóanyagai közül kiemelkednek kéntartalmú fitovegyületei, amelyek a rák különböző fajtái ellen nyújthatnak védelmet. Rendszeres fogyasztásakor a gyomor- és vastagbélrák kockázata csökkenhet. Glükozinolát nevű aromaanyaga nagymértékben blokkolja a daganatos sejtek szaporodását. 100 g káposztában azonos mennyiségű C-vitamin van, mint ugyanannyi citromban, ez pedig egy felnőtt napi szükségletének nagy részét fedezi. A zöld színű káposztafélék különösen gazdagok K-vitaminban, klorofillban, és jó E-vitamin-, vas-, kalcium- és káliumforrások. Tartalmaznak emellett béta-karotint, rostanyagot, folsavat, tiamint, azaz B1-vitamint is. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik.

A káposztában található kálium jót tesz a szívnek, a kalcium a fogaknak és a csontoknak, míg a vas és a zöld növényi színanyag a vérképzéshez szükséges. Az antocián gátolja bizonyos baktériumok, köztük az Escherichia coli szaporodását, ezenkívül gyulladásátló hatású. A káposzta magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, tisztítja a szervezetet. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek is hasznos táplálék, de tisztító hatása miatt rendszeres fogyasztása segít a reumás és a köszvényes betegeken, valamint bőrbetegségek esetén is kedvező hatású.

A savanyú káposztában lévő mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. A káposzta segíthet az emésztőrendszeri fekélybetegségek megelőzésében is. A káposzta ugyanis bőségesen tartalmaz egy olyan, S-metil-metionin nevű vegyületet, amelyet maga a gyomornyálkahártya is termel, és amely a gyomrot a sav maró hatásától védi. A savanyú káposzta azonban fokozza a gyomorsav termelődését, ezért gyomor- és nyombélfekély, vesebaj, valamint hasnyálmirigy-gyulladás esetén kerülendő.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere