Szőlő, az ősz antioxidáns fegyvere
Kiss Anita 3 perc olvasás - 2019. október 05.
A piacok és az üzletek igazi favoritjának számít ősszel a szőlő. Amellett, hogy nagyon finom, az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett sem mehetünk el.
Rengeteg antioxidáns van benne, de a bőr szépségéért is sokat tehetünk fogyasztásával. Lássuk, miért éri meg minél többet enni ilyenkor belőle!
A szőlő antioxidánsokban gazdag gyümölcs. A rezveratrol névre hallgató antioxidáns a szőlőben nagy mennyiségben van jelen, és a kutatások szerint a pattanásokat okozó baktériumok hatékony ellenszerének számít. Bár a bőrtisztítást és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt nem válthatjuk ki fogyasztásával, mégis sokat segíthet a bőr tisztátalanságainak megszüntetésében.
Az egészséges emésztéshez elengedhetetlenek a rostok. A gyümölcs gondoskodik a rostbevitelről, ezzel pedig elkerülhető a székrekedés és a különféle, emésztési problémákból eredő görcsök. A rostbevitelt egyébként megemelhetjük olyan alapanyagok fogyasztásával is, mint a zabpehely és a zabkorpa. Ezekből remek kásák főzhetők, melyre feltétként a szőlő is kitűnő választás.
A szőlőben olyan anyagok találhatóak meg, melyek segíti a retina védelmét. Rendszeres fogyasztásával tehát sokat tehetünk a szem épségének érdekében. Erre nagy szükség is van napjainkban, amikor akár hosszú órákon át a számítógép előtt ülünk.
A mazsola és így a szőlő hatékony ellenszere lehet a magas vérnyomásnak. Érdemes azonban tudni, hogy egészséges életmód nélkül mit sem ér a szőlő fogyasztása. Fontos tehát, hogy igyekezzünk megőrizni a normál testsúlyt, és törekedjünk az egészséges, tiszta étkezés szabályait követni.
Ugyan a szőlő viszonylag magas cukortartalommal rendelkezik, ám rostjai és természetessége miatt mégis beilleszthető a fogyókúrába. 100 gramm szőlő 78 kalóriát tartalmaz, ami kifejezetten előnyös. Fontos azonban, hogy ne nassolgatás céljából válasszuk a gyümölcsöt, hanem inkább váltsunk ki vele egy kisebb étkezést, például a tízórait vagy az uzsonnát.
Nem csak a benne megtalálható gyümölcscukor miatt van ez így, hanem a vitaminok és ásványi anyagok kapcsán is. Segít feltölteni a kiürült tápanyagraktárakat, így a stresszesebb helyzetekkel is könnyebb megküzdeni.
Ugyan szezonális gyümölcsről van szó esetében, de például a szőlőmagolaj áldásos hatásait egész évben élvezhetjük. Ez az értékes olaj külsőleg és belsőleg egyaránt rendkívüli előnyökkel rendelkezik! Egészségessé varázsolja a hajat és a bőrt, csökkenti az inzulinszintet és a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, erősíti a szív- és érrendszert, és az öregedési folyamatok lassításáért is sokat tehetünk ilyen módon. Szezonálisan pedig fogyasszunk friss szőlőt, ami magában hordozza a nyár minden melegségét és zamatát.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.