Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Bár a magyar konyhának kedvelt alapanyagai a hüvelyesek, a csicseriborsó méltatlanul kevésszer kap helyet az étrendünkben. Pedig érdemes többet fogyasztani belőle!

Az arab világ, főleg Marokkó konyhájának szinte mindennapos alapanyaga a csicseriborsó. A belőle készült finom mártogatóst, a hummuszt, és a csicseriborsó-fasírtot, a falafelt ma már itthon is egyre többen kedvelik, de készülhet belőle főzelék, leves, saláta, köret, de akár még fűszeres, pirított rágcsálnivaló is. Édeskés, kissé a dióra emlékeztető íze fűszerekkel tehető karakteressé, különlegessé. Liszt is készül belőle, ez a gluténérzékenyek diétájának lehet fontos alapanyaga.

Ám a csicseriborsót nem csak azért érdemes fogyasztani, mert nagyon finom, élettani hatásai sem elhanyagolhatóak. A többi hüvelyeshez hasonlóan kiváló növényi fehérjeforrás, így aki vegán étrendet követ, annak különösen fontos a fogyasztása. De a fogyókúrázóknak is remek táplálék, hiszen magas fehérje- és rosttartalma hozzájárul a hosszan tartó teltségérzethez.

100 grammja 275 kalóriát tartalmaz. Fehérjetartalma mellett magas rosttartalma is hozzájárul a fogyókúrát segítő hatásához, mivel lassú felszívódásával mérsékli a vércukorszint kilengéseit. A rostban gazdag hüvelyes rendszeres fogyasztása azonban nem csak a testsúly optimalizálásához nyújt segítséget. A rostok legismertebb tulajdonsága, hogy segítik az emésztést, a belek kiválasztó folyamatait, és csökkentik a székrekedéssel járó kellemetlenségeket. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a rostokban gazdag étrend a vérnyomás normalizálódásához, a koleszterinnek a szervezetből való kiürüléséhez, és ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez is hozzájárul.

A csicseriborsó vitaminjai is segítenek!

Vitamin- és ásványianyag-tartalma is támogatja a szervezet különböző folyamatait. Bőségesen tartalmaz például karotint, B1- és B6-vitamint, valamint E-vitamint, illetve vasat, magnéziumot, cinket és szelént. Folsavtartalma többek között a kismamák számára teszi ideális eledellé. Kalcium- és foszfáttartalmának ideális aránya a csontok egészségét védi. A benne levő triptofán nevű aminosav pedig abban segít, hogy kimerültség, depresszió esetén is jobban érezhessük magunkat. Szeléntartalma és antioxidáns vegyületei egyes daganatos betegségek megelőzésében nyújtanak segítséget a szervezetnek. 

facebook-share Megosztás