Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Hashimoto-betegség

Hashimoto-betegség

2020. október 09.

A Hashimoto-betegségnél a szervezet – hibás immunválasz eredményeként – olyan ellenanyagokat termel, amelyek ártanak a pajzsmirigynek.

Ilyenkor egyfajta autoimmun gyulladást indul el, ami a szervet károsítva a pajzsmirigy alulműködéshez, ritkábban túlműködéséhez vezethet. A probléma nagyon gyakori, egyes statisztikák szerint csaknem minden tizedik ember érintett valamilyen szinten. A Hashimoto-betegséget nem mindig fedezik fel, enyhébb esetben tünetek sem okoz. Ha jelentkeznek panaszok, akkor azok mindig attól függnek, hogy a pajzsmirigy mennyire károsodott. Súlyos esetben például maga a pajzsmirigy is fájhat vagy feszülhet, de a jellemzőbb inkább az, hogy csak alulműködés vagy ritkábban túlműködés tünetei lesznek érzékelhetők. Az alulműködés például fáradékonyságot, elhízást és levertséget, fokozott izzadást okozhat, de a betegek ödémásodhatnak is. A túlműködésnek is több tünete lehet, ilyen például a pajzsmirigy megnagyobbodása, a szapora szívverés, a megemelkedett vérnyomás, a hajhullás és az alvászavar.

Meglepetésként érkezik

Nem ismert, hogy mi indítja el azt az autoimmun folyamatot, ami Hashimoto-betegséghez vezet, de az okok vélhetően összetettet. Számíthat például a genetikai hajlam, de növelik a rizikót a környezeti ártalmak is. A szmog mellett ilyen a dohányzás és a radioaktivitás is. A probléma közvetlen oka, hogy a szervezet a pajzsmirigyet idegenként kezeli, gyulladást okozva fellép ellene. A betegséget a tünetek mellett magas TSH szint jelezheti. Magát a diagnózist olyan speciális vérvétellel állítják fel, amelynek során az úgynevezett anti-TPO és anti-TG szintjét nézi. A TPO és a TG a pajzsmirigy alkotóelemei, az antitestek ezek ellen termelődnek. Ezt követően a pajzsmirigy állapotát speciális ultrahangvizsgálattal is megnézik, a biztos diagnózis az alapján mondható ki.

Kezelés

A Hashimoto-betegség kezelésnek elsődleges célja a normális hormonállapot fenntartása, ami jellemzően hormonpótlással történik. Ha nem alulműködésről, hanem túlműködésről van szó, másfajta gyógyszerek jönnek szóba, szükség lehet műtéti, vagy izotópos kezelésre is. Az érintetteknek javasolnak plusz szelénbevitelt is, illetve azt, hogy kerüljék a jódot. A terápiának része az életmódváltás is, ami elsősorban egészséges étkezést és a dohányzás kerülését jelenti. A szabályok betartása azért fontos, mert ellenkező esetben súlyosbodik a romlás. Ráadásul az autoimmun betegségek nem is igazán gyógyíthatók, így ha a pajzsmirigy a gyulladás miatt már szinte teljesen elpusztult, egészen biztosan élethosszig tartó hormonpótlásra van szükség.

Lektor: dr. Koppány Viktória endokrinológus adjunktus

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration