Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Vírusos szemölcs

Vírusos szemölcs

2020. október 02.

A bőrön, leggyakrabban a tenyéren és a talpon, kéz- és a lábujjakon megjelenő szemölcsök nagy részét vírus okozza.

A fertőzés érintéssel terjedhet, de el lehet kapni uszodában, közös papucshasználattal is. Terjedhetnek a szemölcsök akkor is, ha valaki megsérti meglévő növedékét. Ilyenkor a kórokozó könnyedén szétszóródhat, bőrbe való bejutásához pedig elegendőek lehetnek mikrosérülések is. Ha ez megtörténik, elkezdenek növekedni újabb szemölcsök. Szerencse, hogy a szemölcs vírusa a herpeszével ellentétben nem tárolódik a szervezetben, kizárólag a hámhoz kötődik, helyi tüneteket okoz. Emiatt többnyire van mód arra, hogy a szemölcsöktől megfelelő kezeléssel véglegesen meg lehessen szabadulni, vissza pedig csak akkor térjenek, ha valaki ismét találkozik és megfertőződik a vírussal.

Ki lehet irtani

A szemölcsöket az orvosok egyszerű fizikai vizsgálat során azonosítják, sokan maguk is felismerik a jellegzetes képleteket. Kezelésüket nem szabad halogatni, egyrészt a helyben terjedés veszélye miatt, másrészt mert mások is megfertőződhetnek az efféle hanyagság miatt. A növedékek eltüntetésével házilag is lehet próbálkozni, erre többféle ecsetelő is lehetőséget ad. Ha ezek a vény nélkül kapható készítmények nem válnak be, bőrgyógyászhoz kell fordulni. Ők már erősebb, csak receptre kiválható szereket is fölírhatnak, de ha van rá mód, a képleteket maguk is el tudják távolítani a rendelőben. Vannak, akik ehhez lézert használnak, azzal égetik ki a kis kitüremkedéseket, míg mások folyékony nitrogénnel fagyasztják le a növekményeket. Bár mindkét módszer hatékony, nem garantálható, hogy az eredmény végleges lesz, ugyanis a szemölcs már akkor kiújulhat, ha a bőrben minimális számú vírus marad. Ahhoz, hogy az eredmény egyértelmű legyen, jellemzően hónapoknak kell eltelnie, lévén a szemölcs hosszú ideig észrevétlenül fejlődik.

Ha az arcon van

Ugyanaz a vírus okozza az arcon lévő apró futószemölcsöket is, mint amelyik a tenyér és a talp karfiolszerű képleteit. Ilyenkor a vírus jellemzően közeli kontaktussal terjed. A pici futószemölcsök teljesen ártalmatlanok, viszont ha kapargatják őket, a bőrt nagy területen is elcsúfíthatják. Az apró szemölcsöket a leghatékonyabban felületes égetéssel lehet eltávolítani, ezzel a módszerrel egy másodperc alatt meg lehet tőlük szabadulni. A kezelésnek nyoma nem marad, a hámot ért sérülés heg nélkül gyógyul. Az ilyen szemölcsök esetében az ecsetelés nem annyira praktikus, mivel csípi a bőrt és gyulladást is okozhat. Másrészt az arcon, főleg a szem környékén, ahol az ilyen képletek gyakran megjelennek, nem igazán lehet alkalmazni az alapvetően maró hatású ecsetelőket.

Lektor: dr. Kádár János infektológus, immunológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration