Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Chlamydia-fertőzés

2020. november 17.

A Chlamydia-fertőzés az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, amely sokaknál semmilyen panaszt nem okoz.

A Chlamydia-fertőzés az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, amely sokaknál semmilyen panaszt nem okoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nők háromnegyede, a férfiaknak pedig a fele tünetmentes, viszont tudtán kívül fertőzőképes. Ha jelentkeznek tünetek, akkor azok a fertőzést követő harmadik, negyedik napon mutatkoznak meg vizelési panaszok formájában. Ez a gyakorlatban égő, csípő érzést jelent a húgycsőben. A férfiaknál gyakran jelentkezik nyákos vagy fehéres, gennyes folyás is a húgycsőből. Okozhat a fertőzés a makkon is kellemetlen, fájdalmas kivörösödést.

Fontos kezelni

Nőknél a tipikus panasz az alhasi fájdalom, ami a méhnyak gyulladása miatt alakul ki. Jelentkezhet emellett bővebb hüvelyi folyás, együttlétek után pedig menstruációtól független vérzés. A húgycsőgyulladás miatt a vizelet is véres lehet. Ritkábban, de a fertőzés okozhat kötőhártya-gyulladást, és jelentkezhet miatt ízületi fájdalom és gyulladás is.
Ugyan a Chlamydia okozta panaszok kezelés nélkül is elmúlhatnak, ez az állapot csak átmeneti, nagyjából egy hét után újra előjöhetnek a tünetek. Ha a fertőzést nem ismerik fel időben, férfiaknál és nőknél is súlyos szövődmények jelentkezhetnek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nőknél a méhnyak gyulladása tovább terjedhet a méhüreg, a petevezetők, petefészkek felé, ami hosszabb távon akár meddőséghez is vezethet. Férfiaknál a prosztata, a herék és mellékherék gyulladhatnak be, ami a szexuális együttléteket teheti kellemetlenné.

Szűrni és kezelni

A Chlamydia-fertőzés nőknél a méhnyak, férfiaknál a húgycsőből vett mintából igazolható, de van olyan teszt is, amely a vizeletmintából is ki tudja mutatni a kórokozót. Létezik olyan eszköz is, amelyet a hüvelybe helyezés után kell laboratóriumba küldeni, hogy ott az így levett kenetből tenyésztést végezhessenek. Ha a kórokozó jelen van a mintákban, néhány napos antibiotikus kezeléssel gyógyítható a fertőzés. Mivel azonban a fertőzést sokszor nem fedezik fel, érdemes figyelni a megelőzésre is, magyarán óvszert használni az alkalmi kapcsolatoknál.

Lektor: dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration