Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A szájpenész leggyakrabban csecsemőkorban alakul ki – az ő immunrendszerük még nem elég fejlett –, kiváltó oka pedig egy gomba. Miről lehet fölismerni ezt a problémát, és mikor, illetve hogyan kell kezelni?

A szájpenész tünetei eléggé jellegzetesek, fennállásakor ugyanis fehéres réteg keletkezik a baba szájában. Ez a bevonat általában a nyelven vagy az arc belső részén lesz látható, de megesik, hogy az ínyen vagy a szájpadláson, esetleg a szájüreg hátsó részén, a toroknál vagy a mandulán tűnik fel. Mivel ezt a réteget első ránézésre össze lehet téveszteni az anyatejjel vagy a tápszerrel, a babák szájába nem közvetlenül az etetés után kell bepillantani, hanem csak azt követően, hogy a kicsivel itattunk egy kis vizet. Ha a fehér folt ezt követően is megmarad, és később sem múlik el – a gombatelep nagyon jól tapad a nyálkahártyához –, már mindenképpen szájpenészre kell gondolni. A gyanút akkor sem szabad elhessegetni, ha a fehér réteg letörölhető, mert még ha csak átmenetileg is, de a szájpenész eltüntethető ily módon. Az viszont ilyenkor is árulkodó, hogy folt alatti felület vöröses és gyulladt.

Túl a folton

Szájpenészre a fehéres réteg mellett egyéb tünetek is utalhatnak. Ilyen például az, hogy a baba nem akar enni, visszautasítja a szoptatás is. Ennek hátterében az áll, hogy számára fájdalmas lehet az evés, a nyelés. Ez persze nem minden esetben van így, a szájpenész lehet abszolút fájdalommentes is. Jelezhet szájpenészt a száj szárazsága, szélének kirepedezése is. Bár a gyerekek erről nem tudnak beszámolni, de a gombás fertőzés kihat az ízérzékelésre is.

Ésszel kezelni

Ugyan a szájpenész nem veszélyes, csecsemőknél pedig az esetek nagy részében magától is elmúlik, ha gondot okoz – például ellehetetleníti a szoptatást, vagy pelenkakiütés is társul hozzá – kezelni kell. Ehhez általában elegendők a gombaellenes ecsetelők, amelyekkel nem csak a fehéres részeket, hanem a belső szájzugot is jól át kell törölni. Ez azért fontos, mert ha bárhol elbújik egy pici lerakódás, a gomba újra elterjed a szájban. A használt szert kellő körültekintéssel kell kiválasztani – ehhez érdemes a gyerekorvostól vagy a gyógyszerésztől tanácsot kérni –, ügyelve arra, hogy még véletlenül se bórax-glicerines ecsetelőt alkalmazzunk (ezt a gyógyszerhatóság 2019 decemberében törölte is a magisztrális készítmények listájáról, de más módon elérhető). Ezt a recept nélkül kapható szert korábban sokan használták, idősebbek ma is javasolják, pedig veszélyes lehet, fokozhatja a görcskészséget, ha nagy mennyiségben használják, kómát is okozhat.

Hogy ne térjen vissza

A szájpenész a megfelelő ecsetelővel egy-két hét alatt megszüntethető, de a kezelést nem szabad azonnal abbahagyni, amint a fehér foltok eltűntek: ezt követően pár napig még alkalmazni kell a készítményt, megelőzve ezzel az esetleges visszafertőződést. A probléma teljes száműzéséhez sterilizálni és fertőtleníteni kell minden olyan tárgyat és eszközt – például a cumikat és a mellszívót, a játékokat –, ami a baba szájával érintkezhet. Ha szájpenészhez pelenkakiütés is társult, akkor figyelni kell a pelenkázó fertőtlenítésére is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration