Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Becslések szerint az aranyeres problémák a népesség csaknem harmadát érintik valamilyen mértékben. De vajon milyen tünetekre érdemes felfigyelni, és hogyan kezelhető az aranyérbetegség?

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatti vénás fonat tágulata a végbél záróizmán kívül vagy azon belül (eszerint beszélünk külső vagy belső aranyérről). Az aranyeres csomók sokszor erőlködés hatására jelennek meg, de az ülő életmód és a mozgáshiány, valamint a rostszegény táplálkozás is kedvez a kialakulásuknak. A várandósság idején a növekvő kismedencei nyomás, illetve a progeszteron értágító hatása növeli az aranyér kockázatát. A csomók kiújulását a fűszeres ételek és az alkohol fogyasztása is támogathatja. A betegség megelőzésében tehát érdemes az aktív életmódra, a rostdús, egészséges táplálkozásra, és a végbél környékének megfelelő tisztán tartására helyezni a hangsúlyt.

Változó súlyosságú tünetek

Az aranyérbetegség kezdeti stádiumában a csomók tünetmentesek. A második stádiumban időnként a végbélnyíláson túlra türemkednek, de vissza is húzódnak. Harmadik stádiumú aranyér esetén a csomók már nem húzódnak vissza, de kézzel még visszahelyezhetők. A betegség negyedik stádiumában már ez sem lehetséges, ilyenkor válik szükségessé a műtét. Az aranyeres csomók enyhébb stádiumban kisebb vérzést is okozhatnak, valamint begyulladhatnak, ilyenkor a csomó fájdalmassá válik. A belső aranyér viszont olykor drámai mértékű vérzést is okozhat.

A kenőcstől a műtétig

A kezelést a betegség súlyosságához kell igazítani, előtte azonban orvosnak kell felállítania az aranyér diagnózisát. Az aranyeres tünetekhez hasonló panaszokat ugyanis más betegségek, például jó- vagy rosszindulatú végbéldaganatok is okozhatnak. Épp ezért nem érdemes szégyenkezni, a csomókat mindenképp proktológus szakorvosnak kell látnia. Azt is fontos tudni, hogy a végbéltáji vérzés biztosan az aranyérből származik.

A tünetmentes aranyér kezelésére a legtöbbször elég a széklet rendszerességének és állagának beállítása, amit legtöbbször a rostdús táplálkozással és a megfelelő folyadékfogyasztással is el lehet érni. Az aranyeres csomók többsége vény nélkül kapható kúppal, kenőccsel, gyulladáscsökkentő ülőfürdővel kezelhető. A megfelelő tisztántartás, vagyis a nedves törlőkendő és a bidé használata is segít a tünetmentesség elérésében. Súlyosabb esetben az orvos gumiszalagkötéssel távolítja el a csomót, amely elszorítja és elvágja azt a vérellátásától – így az aranyeres csomó magától összezsugorodik vagy leesik. Egy másik hatásos eljárás az úgynevezett szkleroterápia, amelynek során egy hegképződést segítő injekciót adnak az aranyérbe, ez pedig szintén megszünteti annak vérellátását. Az infravörös fotokoaguláció és az elektrokoaguláció szintén műtét nélkül távolítja el az aranyeres csomót. Súlyos esetben viszont szükségessé válhat a csomó műtéti eltávolítása, vagy műtéti visszahelyezése a helyére – ezt általában helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan végzik.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration