Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Megdöbbentő: sokan nem is gondolnák, mennyire káros lehet a szervezetünkre nézve a sok cukor.

A túlzott cukorfogyasztás a diabéteszen, illetve a szív- és érrendszeri problémákon túl rákot, és súlyos mentális betegségeket is okozhat - állítják kutatók. Ezt arra a hipotézisra alapozzák, mely szerint a cukor "táplálja" a daganatokat. Már 1923 óta ismert, hogy a daganatos sejtek sokkal több glükózt használnak fel, mint a normál sejtek. Nemrég sikerült megmutatni azt is, hogyan zajlik ez a folyamat, és hogyan lehet megállítani, hogy ezzel szabályozhassák a daganatok növekedését. A normális és a rákos sejtnövekedés során egyaránt olyan celluláris folyamatok zajlanak le, amelyekhez glükóz és egy aminosav, a glutamin szükséges. A glükóz és a glutamin is elengedhetetlenül szükséges a sejtnövekedéshez, és hosszú ideig úgy vélték, hogy egymástól függetlenül működnek. Don Ayer és Mohan Kaadige, a Huntsman Rákkutató Intézet kutatói azonban felfedezték, hogy a két vegyület között szoros az összefüggés, vagyis a glutamin elérhetőségének korlátozásával a glükózfelhasználás megszűnik. Ha nincs glutamin, a sejt a glükózhiány miatt "rövidzárlatot" kap, ami megállítja a daganatos sejt növekedését. A kutatás egy fehérjére, a MondoA-ra összpontosított, amely a gének be-, illetve kikapcsolásáért felelős. Ha van glutamin, a MondoA gátolja egy daganatelnyomó gén, a TXNIP kifejeződését, ezáltal pedig lehetővé teszi a sejtek számára a glükóz felvételét, ami viszont táplálja a sejtnövekedést. Ayerék kutatása olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek a glutamin felhasználást célozzák, illetve az említett fehérjét és gént veszik célba.

 

A sok cukorral etetett, kényszerbeteg állatoknál is súlyosbodtak a meglévő tünetek, és önveszélyes magatartás alakult ki - derült ki egy amerikai kutató vizsgáltából. Joseph Garner professzor a trichotillománia nevű kényszerbetegséget tanulmányozta. Ez a rendellenesség embereknél is előfordulhat, és a haj kényszeres tépkedésével jár együtt. A saját szőrüket tépő egerek agyában alacsony volt a szerotoninnevű anyag aktivitási szintje, amely a hangulatért és a motivációért felel. Garner úgy vélte, hogy ha megnöveli az anyag aktivitását, megáll a szőrtépkedés. A szerotin a triptofán nevű aminosav hatására kezd működni, amely legkönnyebben étellel juttatható a szervezetbe. Azonban a triptofán nem mindig jut át a vér-agy gáton, más aminosavak hatékonyabbak ebben. Garner ezért megváltoztatta az egerek étrendjét: a triptofánt cukor és szénhidrátok segítségével juttatta be a szervezetbe. A cukor hatására a szervezetben megnőtt az inzulin szintje, ez pedig hatással volt arra, hogy az izmok mely aminosavakat hasznosítják. Így a triptofán tulajdonképpen szabad utat kaphat az agyba. A megszokottnál nyolcszor nagyobb mennyiségű cukor és négyszer több triptofán meghozta a várt eredményt: az agy szerotin kapacitása megnőtt. Az egerek az étrend hatására azonban sokkal rosszabb állapotba kerültek. Az eredetileg normális viselkedésű, enyhe tüneteket produkáló, valamint a már nagyon sok szőrt vesztett egerek állapota egyaránt rosszabbodott a cukros étrend hatására . Amikor azonban visszaálltak a normál ételekre, a romlás megszűnt. A kutató szerint egyáltalán nem lehet kizárni, hogy a cukorban gazdag étrend hasonló hatással van az emberek agyműködésére, és többek között ez is felelős lehet bizonyos mentális problémák kialakulásáért vagy a betegek állapotának romlásáért.

A sok cukornak szerepe van abban is, hogy a vérben nő a káros vérzsírok szintje, és csökken a "jó koleszterin", a HDL koncentrációja. Miriam Vos, az Emory School of Medicine kutatója csapatával hatezer felnőtt amerikait faggatott ki étrendjéről. A vizsgálat részvevőit cukorfogyasztásuk és koleszterinszintjük szerint csoportosították. Az eredmények elemzése során az derült ki, hogy nemcsak azoknak lehet magas a vérzsír- és koleszterinszintje, akik sok zsíros ételt fogyasztanak, hanem azoknak is, akik sok hozzáadott cukrot esznek. Vagyis, a magas cukortartalmú étrend nemcsak a cukorbetegség és az elhízás kialakulásában játszik nagy szerepet, de a magas vérzsírszinttel összefüggő problémák rizikóját is sokszorosára növeli. Aki sok cukrot fogyaszt, annál nagyobb a magas vérnyomás, a stroke és más szív- és érrendszeri panaszok kockázata. Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association - AHA) ajánlása szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm vagy 6 teáskanálnyi cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett határ napi 9 teáskanál vagy 37,5 gramm cukor. Vos és társainak kutatásából azonban kiderült, hogy az átlagos amerikai jóval túllépi ezt a mennyiséget, a legtöbb cukrot fogyasztók átlagosan 46 (!) teáskanálnyi cukrot vittek be naponta a szervezetükbe. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere