Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A nyári hónapokhoz közeledve egyre nagyobb hangsúly helyeződik a folyadékfogyasztásra. De mégis hogyan növelhetjük a napi bevitelünket? Mit érdemes inni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

A nyári hónapokhoz közeledve egyre nagyobb hangsúly helyeződik a folyadékfogyasztásra. A külső hőmérséklet emelkedésével egyidejűleg többet kívánunk inni, ám nem csak ekkor érdemes többször az ásványvizes palack után nyúlni. A felnőtt emberi szervezet víztartalma körülbelül a testsúly hatvan százaléka. Egyes szerveink víztartalma eltérő lehet, így például a csontok 50 százalékát teszi ki a víz, a zsírszövet 20 százalékát, és a legmagasabb az agy víztartalma, annak ugyanis 90 százaléka folyadék. Az évek múlásával egyre csökken a szervezet víztartalma, így az idősek teste már csak átlagosan 50 százalék vizet tartalmaz. Korosztálytól függetlenül nagyon fontos azonban, hogy biztosítsuk a szervezet számára a megfelelő mennyiségű folyadékot.

20 testsúlykilogrammonként 1 liter

Számos tanács két és fél liter folyadékot javasol, pedig érdemes inkább a testsúly függvényében meghatározni a vízszükségletet. Ami egy 60 kilós ember számára elegendőnek bizonyul, az korántsem biztos, hogy egy 80 kilós igényeit is kielégíti. A külső hőmérséklet vagy a fizikai aktivitás tovább növelik a vízigényt, ezért magától értetődik, hogy nyáron, vagy edzés során sokkal több vizet vesztünk, mint egyébként. Ha húsz testsúlykilogrammonként egy liter folyadékot fogyasztunk, azzal már sokat tehetünk a jobb közérzet és az energikusság érdekében. Hogyan noveld a napi folyadekfogyasztas mennyiseget 16 9

A folyadékhiány megbetegít

Elég csak egy átmulatott éjszaka másnapjára gondolni, és máris tudhatjuk, hogy milyen kínzó lehet a szervezet számára a kiszáradt állapot. Ha alaposan felöntöttünk a garatra, akkor bizony komoly dehidratált állapotba kerülhet a szervezet. A kiszáradt torok, a fejfájás és a szédülés ennek biztos jelei. Nem véletlen tehát, hogy a szakemberek óva intenek az alkoholfogyasztástól, ugyanis rosszullétet, és akár a szív-és érrendszer működésének összeomlását is okozhatja. Ugyan néha egy-egy pohár vörösbor vagy egy üveg sör nem árthat meg, de ennél több esetén számolnunk kell annak hátulütőivel. A tartós dehidratált állapot hónapok, évek alatt hajlamossá tehet a kövesedésre, így akik nem isznak elegendő vizet, azoknál gyakrabban előfordulhat például a vesekő. Az általános erőnlétre is hatással van a kevés vízfogyasztás. Az energiahiány és a fejfájás is gyakran visszavezethetőek a kiszáradásra, így néha a fájdalomcsillapító helyett két pohár víz is elegendőnek bizonyulhat. Nem elég akkor a pohár után nyúlni, ha már érezzük a kellemetlen tüneteket. Megelőzés és a jó közérzet apropóján fontos, hogy odafigyeljünk arra, mennyit iszunk egy nap.

Nem mindegy, mi kerül a pohárba!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tiszta víz a legjobb választás a folyadékbevitelre. Sokan hangsúlyozzák, hogy a csapvíz alkalmatlan a fogyasztásra. Bár ez nem igaz, azoknak is van megoldás, akik tisztítani szeretnék, amely egyúttal megfizethető is. A vízszűrő kancsók néhány ezer forintért elérhetőek, de ha többet is rá tudunk szánni, akkor érdemes a csapra szerelhető készülékek valamelyike mellett letenni a voksot.

Természetesen a vízen túl egy sor lehetőség adódik, így a gyógyteákkal biztosan nem lőhetünk mellé. Az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcsökből, zöldségekből, kitűnő turmixokat készíthetünk, melyek akár egy-egy étkezést is kiválthatnak. A koffeintartalmú italokkal, a kávéval és a manapság nagy népszerűségnek örvendő energiaitalokkal azonban érdemes nagyon óvatosnak lenni. Sajnos nem csak kiszáríthatják a szervezetet, de a túl sok koffeinfogyasztás hosszabb távon szív-és érrendszeri problémákat is okozhat.

Szálas teáktól a zöldturmixokig

A teázás nem pusztán egy szertartás, hanem a testet-lelket melengető élmény szerepe a folyadékbevitel apropóján sem elhanyagolható. A szálas teák fogyasztásával egészségünk védelme érdekében is tehetünk, de remek szárított gyümölcsteák közül is válogathatunk manapság. Fontos tudni azonban, hogy a teák nagymennyiségben szintén száríthatnak, ezért napi fél-egy liternél ne igyunk többet belőlük.

Ha van a hűtőben friss zöldség, gyümölcs, akkor már remek tápláló italt készíthetünk, így nincs szükség az üzletek polcain sorakozó, cukrozott, szénsavas, nem utolsó sorban rengeteg rejtett kalóriát tartalmazó italok megvásárlására. Mindössze egy turmixgépre vagy botmixerre van szükség, és az alapanyagok vízzel keverése, majd turmixolása után kitűnő frissítő italt kaphatunk, mely ráadásul nagyon egészséges is. Ha mindig tartunk magunk mellett egy üveg vizet, úgy biztosak lehetünk abban, hogy nem felejtünkz el inni, és az üveg utántöltésével azt is figyelemmel követhetjük, hogy sikerült-e a testsúlyunknak megfelelő mennyiséget elfogyasztani a nap folyamán.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration