Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A szakemberek szerint a korai meleg idő beköszöntével korábban érkezik a pollenszezon is, amely nem túl jó hír az allergiában szenvedőknek. Nézzük, mit tehetünk e problémás időszakban!

Az orrfolyás, a viszkető szem, az irritált nyálkahártya a pollenallergia alaptünetei. E problémától a lakosság negyede szenved valamilyen formában, és a szakemberek előrejelzése szerint tizenöt év múlva minden második ember küzd majd ezzel a betegséggel Magyarországon. Hazánkban 250.000 féle virágzó növény található, ezek közül 250 fajta gyom okozhat allergiát, és ehhez még csak meg sem kell várni a tavaszt. Már a tél végén megjelenhetnek az allergiás tünetek a fák, bokrok virágzásával, így többek között a mogyoró, az éger, a nyír, a szilfélék, a nyár, a fűz, a bükk és tölgyfa által. Nyáron a fűfélék okozzák a legtöbb gondot, a perje, pázsit, valamint a gyomnövények, a lándzsás útifű, a fekete üröm és a parlagfű. A tavaszi allergénszezon a mogyorópollennel kezdődik, amely már februártól támadásba is lendült az allergiások ellen.  Keszuljenek az allergiasok kozeledik a pollenszezon 16 9

Az allergiától bárki szenvedhet, korra, nemre való tekintet nélkül alakul ki az érintetteknél. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyekre alapesetben nem is kellene választ adnia. A polleneket tévesen veszélyes kórokozóként azonosítja, és harcba indul ellenük. Ennek következményeként lépnek fel a tünetek, mint a viszketés vagy a tüsszögés, de jelentkezhet légszomj, bélrendszeri panasz, migrén, ekcéma és fáradtság is. Az allergiás megbetegedéseket több tényező is kiválthatja, így például a polleneken kívül az erre való hajlam, a helytelen táplálkozás, gyógyszerek, műanyagok, kémiai anyagok, vagy a szennyezett levegő.     

A pollenallergiáról sokan úgy vélekednek, hogy bár kellemetlen, mégis ártalmatlan. Ez azonban nem igaz. Krónikus betegség, ezért komolyan kell venni. A vírusok okozta náthával ellentétben ez a fajta nátha ugyanis megfelelő kezelés nélkül nem múlik el, és ha hosszú ideig fennáll, életre szóló asztma is kialakulhat miatta. A kezelés enyhe esetekben állhat csak szimplán a megfelelő óvintézkedésekből, amelyekkel elkerülhető a pollenek nagy része; a komolyabb változatoknál viszont gyógyszeresen vagy injekciókkal csökkenthetők a tünetek. Már a szezon kezdete előtt akár két héttel is érdemes elkezdeni az allergiás tünetek elleni gyógyszereink szedését, és folytatni mindaddig, amíg a tünetek fennállnak.        

A házi praktikák közül az egyik legelterjedtebb a tengervizes orrspray használata, amely tökéletes a légutak nyálkahártyájára tapadt pollenek eltávolítására. Fontos, hogy a polleneket kívülről is lemossuk a szervezetünkről, így a rendszeres, akár naponta többször is megismételt zuhany és hajmosás sokat segíthet, hogy megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől. A borsmentatea gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásának köszönhetően szintén csillapítja az allergia tüneteit; a gőzölés pedig felfrissíti és megnyugtatja az irritált orrnyálkahártyát. Meleg, száraz időben, vagy ha fúj a szél, a virágporok akár több száz kilométerre is eljuthatnak, így az allergiások számára nem ajánlott túl sokat a szabadban tartózkodni, főként a pollenvirágzás időszaka során.    

Amerikai kutatások szerint a növekvő hőmérséklet és széndioxid szint hosszabb allergiaszezont és magasabb pollenkoncentrációt okoz. Richard W. Weber, az akadémia Aerobiológiai Tanácsának elnöke szerint a széndioxidszint emelkedése 61-90 százalékkal növelte már eddig a pollentermelést bizonyos parlagfüvek esetében. Amerikai kutatók szerint az Egyesült Államokban már most nagyjából egy hónappal tovább tart a parlagfűszezon, mint régebben. A parlagfű egyébként nem az egyetlen növény, amelynek a felmelegedéstől meghosszabbodott a szezonja. Az éghajlatváltozás a szakemberek szerint nagyobb kockázatnak teszi ki az allergiás és asztmás betegeket, mivel megnyújtja a pollenszezon hosszát, növeli a levegő ózontartalmát, és kiterjeszti a rovarok élőhelyeinek határát.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration