Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat bátran szedhetjük, komolyabb bajunk nem lehet tőlük. Pedig ha nem az előírások szerint alkalmazzuk őket, akkor ezek a gyógyszerek is okozhatnak gondot. Miért kell csínján bánni a paracetamollal és az ibuprofennel?

Túl sok gyógyszert akkor sem szabad bevennünk, ha fájdalmaink nem enyhülnek, ilyenkor inkább orvoshoz kell fordulnunk, és ki kell derítenünk a panaszok okát, hogy a kezelés célzott lehessen. A betegtájékoztatóban rögzített ajánlott adagokat soha nem szabad túllépni, még akkor sem, ha a gyógyszermérgezéshez komoly túlzásokba kellene esnünk. Nálunk ez nem jellemző, de például az angolszász országokban, ahol a paracetamol-tartalmú fájdalomcsillapítók kontrollálatlan fogyasztása nagyon elterjedt, tényleges problémaként van jelen az ezzel összefüggő májkárosodás.

Nem mindegy a körítés

Nálunk a paracetamol kevésbé elterjedt, jellemzően csak a várandósság és szoptatás idején alkalmazzák kismamák. Viszont ez a hatóanyag forróitalporokban is előfordul, és típustól függően akár pár tasak elfogyasztásával is el lehet érni a 4000 milligrammban maximalizált napi mennyiséget. Emiatt ilyen készítmények alkalmazása mellett pláne figyelni kell a fájdalomcsillapítók használatára, jó legalább azokból más hatóanyagút választani. A paracetamol egyébként azért okozhat gondot, mert lebomlásakor normál esetben is keletkeznek toxikus anyagok, de azokkal a szervezet boldogul, gond nélkül lebontja azokat. Viszont ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor kimerül szervezetünk lebontáshoz szükséges enzimkészlete, és hányingerrel, hányással, rossz közérzettel, gyomorszájtájéki fájdalommal járó mérgezés alakul ki. Súlyos esetben történhet májkárosodás is.

 

Betartani a szabályokat

A betegtájékoztató ajánlásait az ibuprofén-tartalmú fájdalomcsillapítóknál is be kell tartani, túlzásokba azoknál sem szabad esni. Ha ugyanis ezeket rendszeresen fogyasztjuk túlzott mértékben,   megemelkedik a trombózisok, a szívinfarktus és stroke kockázata. Ez a hatóanyag akkor alkalmazható biztonságosan, ha napi dózisa alacsonyabb 1200 milligrammnál. Figyelni kell a diklofenák-hatóanyagú fájdalomcsillapítókra is, az ajánlott mennyiségnél azokból sem szabad többet bevenni, mert ha ezt tesszük, akkor azzal szintén növeljük a szív- és érrendszeri problémák rizikóját.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration