Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A tenziós fejfájás rengeteg embert érint, miatta kinek gyakrabban, kinek ritkábban gyógyszerre is szüksége van. Milyen hatóanyagok jöhetnek ilyenkor szóba, és mire kell figyelnünk az alkalmazásuk során?

A leggyakrabban alkalmazott vény nélküli fejfájás-csillapítók a nem szteroid gyulladásgátlók csoportjába tartoznak, ilyenek például azok a gyógyszerek, amelyek ibuprofént tartalmaznak. Ezek patikai kiadhatóságát pár éve szigorították, bizonyos hatóanyag-tartalom fölött csak orvosi vény ellenében lehet őket beszerezni (azok a készítmények maradtak recept nélküliek, amelyeknek megengedett legmagasabb napi dózisa 1200 milligramm). A szigorítás fő oka az volt, hogy az emberek az ibuprofént nem csak fejfájásnál és lázas állapotoknál használják, hanem gyulladásos, reumás betegségeknél, heveny vagy idült ízületi gyulladásnál, fájdalmas duzzanatoknál. Ilyenkor viszont esélyes, hogy orvosi kontroll nélkül túlzásba viszik a fogyasztásukat, a tartós szedés miatt pedig mellékhatások jelentkezhetnek.

 

Ismerni a rizikót

Az ibuprofén-tartalmú készítmények működési mechanizmusuk miatt a szív- és érrendszerre lehetnek nem kívánt hatással. Ismert például, hogy a trombózis kockázatát a napi 2400 milligramm, vagy annál magasabb dózisban szedett ibuprofén emelheti. Túl nagy adagban alkalmazva eredményezhet ez a hatóanyag gyomor- és bélrendszeri problémákat, befolyásolja a veseműködést is. Rendszeres használatnál vagy nagyobb dózis mellett emiatt szükséges a szorosabb kontroll. A kismamáknak figyelniük kell arra is, hogy az ilyen készítményeket a terhesség korai szakaszában kizárólag akkor használják, ha az orvosilag indokolt. Kerülni kell az ibuprofént a szoptatás időszakában is.

 

Figyelni a mértékre

Használnak fejfájásra diklofenák-tartalmú gyógyszereket is, amelyek szintén jók, viszont nem megfelelő alkalmazás mellett ugyancsak növelik a szív- és érrendszeri problémák rizikóját. A kockázat elsősorban azoknál magasabb, akik például túlsúlyosak vagy dohányoznak, így nekik a szabályok betartására különösen ügyelniük kell. Persze a tényleges rizikót itt sem az adja, ha ilyen gyógyszer néha beveszünk fejfájás, esetleg fogfájás miatt, sokkal inkább az, ha mozgásszervi panaszoknál visszük túlzásba a szedést.

 

Vigyázzunk a májra

Hat a fejfájásra a paracetamol is, sokan kifejezetten ilyen készítményeket keresnek ezen panaszokra, de a megfelelő alkalmazásra ez esetben is figyelni kell. Ez a hatóanyag ugyan nem emeli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, de ha fogyasztását erősen túlzásba viszik, árthat a májnak. Ez elsősorban az angolszász országokban szokott előfordulni, a paracetamol miatti májkárosodás ott jól ismert probléma, nálunk ilyesmi elvétve fordul csak elő.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration