Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Fejfájás, derékfájdalmak, alhasi görcsök, rosszkedv és feszültség- csak néhány tünet, amelyet minden nő jól ismer, hiszen a menstruáció "természetes" velejáróinak számítanak.

Menstruacios fajdalmak 16 9Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinél egyforma súlyosan jelentkeznek is, hiszen az életmódtól kezdve az általános egészségi állapoton keresztül egészen a genetikáig számos tényező hatással van arra, ki miként éli meg a menstruáció időszakát. Van, aki meg sem érzi, más napokig az ágyból alig tud felkelni. A fájdalmak erőssége az életkor függvényében is változhat, általában a szülésen már átesett nők kevésbé szenvedik meg ezt az időszakot.

Mekkora fájdalom számít normálisnak?

A vérzést megelőző időszakban sokan panaszkodnak hangulatingadozásra, és az első menstruációs napon kisebb vagy nagyobb fokú fájdalomról minden nő beszámol. Abban az esetben viszont, ha hányásról is, továbbá a mindennapi életvitelt ellehetetlenítő panaszokról van szó, érdemes szakemberhez fordulnia, ugyanis könnyen lehet, hogy szervi elváltozás vagy súlyos hormonális probléma áll a háttérben. Egyébként is hasznos, ha megkérdezi nőgyógyászát a menstruációs fájdalmak hatékony csillapításáról, könnyen lehet, hogy személyre szabottan tud majd tanácsot adni önnek.

A testmozgás valóban segít!

Bár amikor görcsölünk, és mozdulni is alig van kedvünk, lehet, nem éppen az edzés jutna először eszünkbe, de valójában csak elkezdeni nehéz a mozgást. Hatására ugyanis szinte percek alatt enyhül a fájdalom, oldódnak a görcsök, és felfrissülve zuhanyozhatunk le utána. A vérzés erősségétől függően akár hosszabb kardió edzést is választhatunk, de ha nem esik jól, akkor egy könnyed átmozgató torna, jóga vagy kerékpározás is jó választásnak bizonyul. Az úszás elsősorban a vérzés második-harmadik napjától lehet kényelmes, de az azonnali tamponcserére mindenképpen érdemes ügyelni, hiszen a fertőzésveszély ilyenkor sokkal nagyobb, hiszen nyitott a méhszáj.

Könnyed ételek, friss alapanyagok

Mivel egyébként is görcsök kínoznak a menstruáció idején, és sokaknak étvágyuk sincsen, kifejezetten jót tesznek ilyenkor a könnyű ételek. Főzelékek, levesek, friss saláták, zöldségek fogyasztásával tehermentesíthetjük szervezetünket, feltölthetjük vitaminraktárainkat, amely végső soron immunrendszerünket és fájdalomtűrő képességünket is erősíti, növeli. A kamillatea az egész gyomrot megnyugtatja, és görcsoldó hatása is ismert. A cickafark vagy a görögszéna segítik a hormonháztartást rendbe tenni, amire a menstruáció idején nagy szükség van.

Gyógyszert csak mértékkel!

Nem baj, ha beveszünk egy-egy fájdalomcsillapítót, hiszen sokan csak így tudnak elindulni dolgozni, de a rendszeres szedéssel érdemes óvatosan bánni. A szervezet egy bizonyos fokú fájdalmat alapvetően tolerál, tehát nem feltétlenül szükséges erre mindig rásegíteni. Ma már kaphatóak olyan készítmények, melyek kifejezetten a menstruációs görcsök csillapítására lettek kialakítva, érdemes ezek közül kipróbálni néhányat. 

Kerülje a puffadást!

Sós ételek vagy kevés folyadékfogyasztás is vezethetnek puffadáshoz, ami azonban felerősíti a görcsöket. Ennek elkerülése érdekében tehát célszerű már a menstruációt megelőző néhány napban odafigyelni arra, mi kerül az asztalra, és mennyire hidratált a szervezetünk. A rostokban gazdag táplálkozás is segít ilyenkor, ráadásul a diéta is eredményesebb lehet, ha tudatosan étkezik.

Forró fürdő és fűtőpárna

A görcsök "kívánják" a meleget, ezért egy forró fürdő biztosan segít majd enyhíteni azokat. Remek választás lehet a fűtőpárna is, de ha nincs ilyen otthon, akkor megteszi a derékra kötött sál, vagy pulóver, amely melegen tartja az ilyenkor kritikus deréki-alhasi részeket. Az illóolajos kádfürdő oldja a stresszt, és a vérzés is könnyebben megindul tőle.

Pihenés és ellazulás

A menstruáció időszaka akkor is igénybe veszi a testet, ha csak az első napon szenved görcsöktől. Ha teheti, szervezze úgy munkáját, mindennapjait, hogy a fontos megbeszélések, tennivalók máskorra maradjanak. Persze ezt nem mindannyian engedhetjük meg magunknak, sok nőnek akkor is helyt kell állnia otthon és a munkahelyen, amikor éppen azok a bizonyos piros betűs napok vannak. Fontos azonban legalább ilyenkor kicsit több időt szánnia saját magunkra. A család egyszer igazán kibírja, ha a megszokott ebéd helyett rendelt pizza csillapítja az éhséget, és a nagytakarítás is várhat néhány napot. Tanuljon meg lazítani, időt adni saját testének a regenerálódásra, hiszen ez nélkülözhetetlen a jó közérzet megőrzéséhez!

A menstruáció a nőiség természetes velejárója, és míg a tinikorban csak tanulják a lányok, hogyan őrizzék meg ilyenkor is az intim higiéniát, miként kezeljék a fájdalmakat és a pszichés problémákat, addig felnőtt nőként már több évnyi tapasztalattal a háta mögött ez valószínűleg jobban megy. Nem minden módszer válik be mindenkinél. Van, hogy csak a pihenés és a befelé figyelés segít a fájdalom csillapításában, de az is előfordul, hogy a testmozgás hoz gyógyírt a bajokra.

Saját testének megismerése azért is fontos, mert így azonnal tudni fogja mikor melyik gyógymódhoz érdemes fordulnia. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy ha alapvetően odafigyel egészsége megőrzésére, és immunrendszere is jó állapotban van, nem küzd túlsúllyal, és otthonosan mozog a stressz kezelésének területén, akkor a menstruáció nehézségeivel is könnyebben megbirkózik majd.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration