Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A puffadás hátterében leggyakrabban valamilyen élelmiszer áll, de nem ritka az sem, hogy az ok a szervezeten belül keresendő. Sok élelmiszerről, ételről tudjuk, hogy puffasztó hatású, de vannak olyanok is, amelyek csak az érzékenyebbeknél váltanak ki panaszokat. Melyek ezek?

A puffadás során a bélrendszerben felhalmozódott, vagy éppen ott termelődő gázok a has kellemetlen, sokszor kívülről is látható feszülését, felfúvódását okozzák. A leggyakoribb emésztőrendszeri panaszok közé tartozik, de legtöbbször csak enyhe tüneteket okoz. Ritkán, súlyosabb esetekben viszont a rekeszizom nyomása miatt akár kisugárzó szívfájdalmat is előidézhet.

Funkcionális oka a bélmozgás zavara, illetve a gyomor-bél traktus idegeinek nem megfelelő működése, ám nagyon sok étel is előidézheti: ezek között a hüvelyeseket éppen úgy megtalálhatjuk, mint például a káposztaféléket. Míg az előbbiekben a szénhidrátok, az utóbbiakban az illóolajok váltják ki a puffadást.

 

Ételek, amelyek gyakran okolhatók a puffadásért

A hüvelyesek, úgymint a bab, a borsó és a lencse az emberek nagy részénél enyhébb-erősebb puffadást váltanak ki. A káposzta- és a hagymafélék fogyasztása szintén gyakran okoz ilyen panaszokat, de azt már kevésbé gondolnánk, hogy olyan, egészségesnek gondolt zöldségek is tiltólistára kerülhetnek, mint a retekfélék, a brokkoli, a spárga vagy éppen az articsóka. A gyümölcsök között is találunk olyanokat, amelyek kiválthatnak puffadást: az arra érzékenyek inkább kerüljék a szilva (különösen az aszalt szilva), a sárgabarack, a görög- és a sárgadinnye, és a banán fogyasztását.

 

A szénsavas italok is elősegíthetik a puffadásérzet kialakulását, hiszen a bennük oldott gázok a bélrendszerben halmozódhatnak fel. A rágógumizás pedig nagyobb mennyiségű levegő lenyelésével jár, így szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy – szó szerint – lufinak érezzük magunkat.

 

Amikor valamilyen összetevő a bűnös

A tejcukrot bontó laktáz nevű enzim termelődése a korral együtt csökken, ezért idősebbeknél a tej és a tejtermékek fogyasztása is puffadással járhat együtt. Fiatalabb korban sokszor éppen ez a tünet hívja fel a figyelmet a rejtőzködő laktózintoleranciára, ezért ha gyakran érezzük magunkat puffadtnak, érdemes az orvos figyelmét erre is felhívni, és – fájdalommentes – laktóz-tolerancia tesztet kérni tőle.

Ritkábban, de előfordulhat az is, hogy valaki a gyümölcsökben megtalálható cukorra, a fruktózre érzékeny, és ezért jelentkeznek nála hasi panaszok. Ez is hasonlóan könnyen és gyorsan felderíthető.

Végül, de nem utolsósorban a gluténérzékenység is állhat a puffadásos panaszok hátterében. Ha erre gyanakszunk, semmiképpen se váltsunk gluténmentes étrendre, hanem vizsgáltassuk ki magunkat gasztroenterológiai szakrendelésen, ahol nem csak diagnózist állítanak fel, hanem szükség esetén szakértő, az étrendre is vonatkozó tanácsokkal látnak el.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration