Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A toxikus sokk szindróma súlyos, de ritka betegség, amiatt alakul ki, mert a szervezetben bakteriális méreganyagok szaporodnak fel. Miért történhet ez meg, és hogyan lehet megelőzni?

A toxikus sokk szindróma nevét hallva a többségnek a tamponhasználat jut eszébe, nem véletlenül: ez a betegség ehhez kötve robbant be a köztudatba még az 1980-as években. Jellemzően olyan lányoknál fordult elő, akik a tamponokat nem távolították el időben. Bár a TSS néven emlegetett szindróma azóta is közismert, valójában nagyon ritkán fordul elő: már egy 2004-ben publikált tanulmány is azt mutatja, hogy évente csak három-négy érintettje van 100 ezer tampont használó nőből. A probléma egyébként nem csak náluk fordulhat elő, leírták férfiaknál is.

Komoly szepszist okozhat

A női ciklussal összefüggő toxikus sokk szindróma az ivarcsatorna bakteriális fertőződése nyomán alakul ki. A Staphylococcus aureus nevű baktérium váltja ki, amely az egészséges emberek testfelszínén, orrában, torkában, köpetében és székletben is megtalálható. A baktérium a hüvelyben is jelen van, ott el is szaporodhat, ami azért veszélyes, mert olyan mérget (toxint) termel, amely a véráramba jutva szepszist, azaz vérmérgezéses tüneteket okoz. Ez persze nem csak a hüvelyen keresztül történhet meg, a Staphylococcus bőrön keletkező sebeken, égési sérüléseken, elfertőződött csípéseken keresztül is bekerülhet a szervezetbe, történhet fertőződés műtétek során is.

Időben lépni kell

A szindróma magas lázzal, elesettséggel, rosszulléttel, hasmenéssel és hányással indul, majd hirtelen vérnyomáseséssel, szédüléssel, ájulássál folytatódik. Ha a helyzet súlyos, akkor a keringés hamar össze is omolhat. Veszélyessége miatt fontos, hogy ha rá utaló jeleket észlelünk és tampont használunk, akkor azt azonnal távolítsuk el, majd forduljunk orvoshoz. A kezelés általában kórházban történik, ahol ha a gyanús erős, a terápiát már a kórokozó kitenyésztése előtt megkezdik. Súlyos esetekben – amikor esély van a keringés összeomlására – intenzív osztályos kezelésre is szükség van. A szindróma megelőzést segíti, ha a tamponhasználatnál figyelünk a higiéniára, az eszközt pedig pedig kellő időközönként cseréljük.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration