Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A több műszakos munka az egészségnek akkor sem tesz jót, ha valaki látszólag tolerálni tudja a szokatlan időbeosztást. Hogyan lehet csökkenteni az alvási és ébrenléti ciklus felborulásával járó károkat?

Szervezetünk alvási és ébrenléti ciklusa - ezt nevezzük cirkadián ritmusnak - nagyon szabályos, funkciója pedig fontos. Olyan biológiai óra ez, ami nem csak az ébrenlétért és az alvásért felel, hanem élettani folyamatokért, egyes hormonok termelődéséért. Mivel ezt a ritmust az agy a nappali és az éjszakai fényviszonyoktól függően vezérli, egyensúlyát a több műszakos munka mindig fölborítja. A helyzetet súlyosbítja, hogy aki éjszakázik, az munka után nem feltétlen fekszik le azonnal, hiszen ügyeit csak nappal tudja intézni. Pedig aki éjszaka is dolgozik, annak a munka végeztével mihamarabb nyugovóra kellene térnie egy besötétített, csendes és hűvös szobában. Ez azért fontos, mert a szervezetnek szüksége van az éjszakai körülményekre, a legjobban így tud regenerálódni. Persze az éjszakai munka után nehezebben tud lepihenni az, akinek már családja is van, de az alvást ilyenkor sem szerencsés háttérbe szorítani. Ha ugyanis a pihenés elmarad, az érintettek nem csak fáradtabban lesznek, hanem nagyobb eséllyel érinthetik őket egészségügyi problémák, lesznek akár depressziósak is.

Ne tűnjön el az étkezés

A több műszakos munka számtalan betegség rizikóját emeli, ilyenek például egyes szív- és érrendszeri elváltozások, vagy az olyan anyagcsere-betegek, mint a cukorbetegség és a metabolikus szindróma. Az ezzel a munkarenddel összefüggő anyagcsereproblémák főképp a helytelen táplálkozás miatt alakulnak ki, ezért figyelni kell arra, hogy az étrend a fölborogatott napszakok ellenére is rendben legyen. Persze a speciális időbeosztás a hagyományos étkezéseket eléggé ellehetetleníti, ennek ellenére törekedni kell arra, hogy az ominózus időpontokban  - amire figyelmeztethet akár a telefonunk is - együnk valamit, és az a valami egészséges legyen. Tehát ne csak nassoljunk.

Ésszel a kávéval

Mivel az éjszakai munkák jellemzően ülőmunkák, az ilyen munkarendben dolgozóknak törekedniük kell arra is, hogy a testmozgás akkor is az életük része legyen, ha ezt nehezen tudják megoldani. A kávéfogyasztással akkor is csínján kell bánni, ha valaki nagyon fáradt, a túl sok koffein árt ugyanis a szív- és érrendszernek, ráadásul nehezíti azt is, hogy valaki a munka végeztével nyugovóra térjen. A túlzott kávéfogyasztást súlyosbítja, ha valaki a feketét cukorral issza, mert az még az elhízásnak is kedvez. A komoly kimerültség - és azzal együtt a fokozott koffeinigényt - megelőzését mindenképp segíti, ha a váltott műszakokat eleve úgy társítják, hogy köztük meglegyen a kellő pihenőidő. Például aki éjszakás, az ne délelőtt kezdjen a rákövetkező napon. Megfelelő ritmusra akár azon az áron is szükség van, hogy valaki egy hétig csak éjjel, egy hétig csak nappal dolgozzon. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration