Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A rendszeres testmozgásnak számtalan pozitív hatása van, nemcsak a testi, de a lelki egészségünkre egyaránt. De egy bátortalan kezdő hogyan álljon neki a sportolásnak? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

A fogyókúra és a súlycsökkentést célzó testmozgás témakörei rendszerint a tavaszi-nyári időszakban gyakran előkerülnek. A strandon, nyaralás során mindannyian szeretnénk a legjobb formánkat hozni, és míg télen a nagykabát eltakarja a nem éppen esztétikus testrészeket, addig a tikkasztó melegben bizony minden apró kis hiba látható. Természetesen a diéta és a súlyfelesleg leadása nem csak ekkor aktuális, hanem gyakorlatilag az év bármely időszakában. Egyre többen látják be, hogy nem pusztán esztétikai gondot okoznak a felesleges kilók, hanem bizony jelentős egészségi kockázattal is járnak. Számos betegség visszavezethető az elhízásra, így a magas vérnyomás, koleszterinszint, a porckopás, a depresszió, vagy például a cukorbetegség is nagyobb gyakorisággal fordul elő azoknál, akik felesleges kilókkal küzdenek.

Nem elég, ha az étrendünkön változtatunk!

A legtöbb diétázó úgy gondolja, hogy bőven elég céljai elérésének érdekében, ha lemond a hizlaló falatokról, és helyettük a kalóriaszegény ételeket részesíti előnyben. Tény, hogy a kívánt alak eléréséhez 70-80 százalékban járul hozzá az elfogyasztott táplálékok mennyisége és minősége, de korántsem állíthatjuk azt, hogy kizárólag az étkezésre való figyeléssel sikerülhet hatékonyan és tartósan fogyni. Kiemelt jelentőséget érdemes tulajdonítani a rendszeres testmozgásnak is, mely nem csak felgyorsítja az anyagcserét, de hatékonynak bizonyul a narancsbőr ellen is. Fontos tisztában lennie azzal, hogy egy jól összeállított étrenddel a testmozgással elért eredményeket is megtámogathatja.

Milyen mozgásforma az ideális?

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem megfelelően választják ki a mozgásformát. Abban az esetben viszont, ha komolyan gondoljuk az edzéseket, és napi rendszerességgel mozognánk, fontos, hogy olyanra essen választásunk, amely hosszú távon sem károsítja egészségét. Ez leggyakrabban úgy történhet meg, ha valaki nem testsúlyának, edzettségének, korának és teherbírásának megfelelő mozgást választ. A túlterhelés sem a vérnyomásra, sem az ízületek állapotára nincsen jó hatással, főleg akkor, ha jelentős súlyfeleslegtől szeretnénk megszabadulni.

Túlsúllyal mozogni egyáltalán nem könnyű, érdemes tehát fokozatosan szoktatni magunkat a terheléshez, és ízületkímélő edzéseket végezni mindaddig, míg nem adjuk le a felesleg nagy részét. Az ellipszistréneren végzett mozgás, a kerékpározás, vagy a tempós séta remek választásnak bizonyulnak, de az úszás és a fokozatos terhelés mellett végzett súlyzós edzések is beválthatják a hozzájuk fűzött reményeket. A futással érdemes óvatosnak lenni, ugyanis nagy súlyfelesleg esetén túlterhelheti az ízületeket.

Otthon vagy konditeremben?

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Sokan nem szívesen választják a konditermet, ugyanis nem érzik jól magukat a formás testek között. Célszerű agyban eldönteni, hogy mit kívánunk elérni, hol tartunk most, és milyen értéket teremtünk saját életünkben azzal, ha a mozgást mindennapjaink részévé tesszük. Ha helyrejön gondolkodásunk, önbizalommal tölt majd el minden konditeremben töltött óra. Nagy előnye, hogy ott szakember segítségét is kérhetjük egy személyre szabott edzésterv kialakításához, ráadásul a személyi edző azt is megmutatja, melyik gyakorlatot hogyan kell helyesen, a sérülések kockázata nélkül kivitelezni. Ugyanakkor az otthoni edzés - akár az online elérhető tornák segítségével - megadhatja az első lökést egy egészségesebb életmód felé vezető úton, bármikor elérhető, bármikor beilleszthető a napirendünkbe, és minimális anyagi befektetést igényel. 

Csináljuk fokozatosan!

Ha utoljára a középiskolában sportoltunk, akkor nem biztos, hogy azonnal a félmaratont kell megcéloznunk. A lényeg, hogy a mozgástól elszokott izmokat fokozatosan dolgoztassuk meg, és hagyjunk időt a pihenésre, regenerálódásra is.  Hogy izomlázra mennyire érdemes rádolgozni, azt döntse el mindenki maga. Kisebb mértékű esetében a mozgás még jótékony hatással is lehet az állapotra, de ha minden mozdulat nehezen megy, akkor nem érdemes kísérletezni, ugyanis sérülést szenvedhet, aminek hatására akár hónapokra is kieshet az edzésekből. Ugyanakkor, érdemes a fejlődéssel egyre komolyabb kihívások elé állítanunk magunkat. 

Nehezített terepen

Vannak, akik rendszeresen mozognak, mégsem érzik magukon annak pozitív hatásait. A hiba sok esetben az intenzitással és az edzésterv nehézségével van. Fontos, hogy minden esetben a minőségi mozgásra törekedjünk, és soha nem arra, hogy órákat töltsünk a konditeremben vagy a parkban kocogva. Jó választás lehet az interval-jellegű edzés is, mely során intenzív és pihentetőbb szakaszok váltogatják egymást. Érdemes váltogatni az edzésterveket is, ha ugyanis leragadunk egy típusnál, ahhoz könnyen hozzászokhat a szervezet, a fejlődés elmarad.

Kezdjünk hozzá! 

Vannak, akik túlságosan sokat gondolkodnak, tervezgetnek, a cselekvés azonban elmarad. Ahelyett, hogy azon gondolkodnánk a számítógép előtt ülve, hogy tulajdonképpen már rég neki kellett volna kezdeni a futásnak, tornának, inkább kezdjük el a lehető leghamarabb! Biztosan lesznek mélypontok az edzés során, de már az első 20 perc után érezhetjük a mozgás okozta semmihez sem fogható örömet. Az edzések után büszkén pillanthatunk a tükörbe,  napról napra nő majd az önbizalmunk. A rendszeres, komfortzónán túli testmozgás energiával tölt fel, felpörgeti az anyagcserét, segít a fogyásban, és a depresszió hatékony ellenszerének is bizonyul!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration