Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az életmódváltás, a rendszeres testmozgás segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabbak legyünk lelkileg. A sport a fizikai és a pszichés egészségünkre is pozitív hatással lesz!

Magas vérnyomás és koleszterinszint, ízületi és mozgásszervi problémák, szív-, és érrendszeri megbetegedések – csak néhány azok közül, amelyek az elhízás egészségügyi kockázatai közé tartoznak. Szakmai portálok, dietetikusok, edzők és orvosok is egyetértenek abban, hogy a megoldás az életmódváltásban rejlik, hiszen a felesleges kilóktól legkönnyebben rendszeres testmozgással és diétás étkezéssel szabadulhatunk meg. Kevesebbszer esik azonban szó arról, a testsúllyal való elégedetlenség nagymértékben képes rányomni bélyegét a mindennapokra, a pszichés egészségre. Természetesen nem csak a plusz kilók vezethetnek akár súlyos lelki problémákhoz, hanem a bennünket ért negatív hatások és traumatikus események is járhatnak ilyen következményekkel.

Szenvedélybetegség helyett mozgás!

A lelki betegségek kialakulása általában nem egyik napról a másikra történik, és gyakran még a beteghez legközelebb állók sem veszik észre, hogy valójában komolyabb a helyzet a múló rosszkedvnél. Hazánkban sajnos kiemelkedően magas azok száma, akik a hétköznapi stressz oldásának, és a lelki problémák feldolgozásának eszközéül a dohányzást, valamint a rendszeres alkoholfogyasztást választják. Kétségtelen, hogy a cigaretta rendkívül káros az egészségre, de az alkohol hatásai ennél sokkal messzebbre nyúlnak. A huzamosabb időn keresztül tartó, napi rendszerességgel fogyasztott alkohol mély nyomokat hagy a személyiség alakulását illetően, és a súlyos vitaminhiány mellett depresszióhoz, pánikbetegséghez vezet.

Megoldás az életmódváltás

Nyilvánvalóan, nem kell ahhoz alkoholt fogyasztani, hogy pszichés betegségek alakuljanak ki, ezen egészségügyi problémák a kiváltó események rendkívül széles körére vezethetőek vissza. A gyógyszeres kezelés bizonyos esetekben valóban segítséget jelenthet ahhoz, hogy felálljanak a páciensek, és elinduljanak egy olyan úton, amely egyértelműen a gyógyulás felé vezet. Az életmódváltás, a testmozgás azonban szinte kivétel nélkül segíthet. Jótékony hatásairól nem lehet eleget beszélni: a testi bajok is kivétel nélkül pozitívan reagálnak a napi szinten végzett edzésekre, és a lélek is túllendülhet segítségével a sérüléseken.

Miben rejlik a testmozgás titka?

Hogyan képes a depressziót gyógyítani, feldolgozni a stresszt, vagy túllendíteni a bennünket ért traumatikus élményeken? A mozgás hatására a szervezet minden egyes sejtje oxigénnel telítődik, beindul a méregtelenítés, csökken a testsúly, mely utóbbi már alapból megoldást jelent sokak pszichés problémáira, az önbizalomhiányra és az önértékelési hiányosságokra. Mindemellett a termelődő endorfin hatására olyan semmihez sem fogható érzés kerít magába egy-egy kihívást jelentő edzés után, amihez nem érhet fel egyetlen élvezeti szer fogyasztása sem. Nem véletlen, hogy a dohányzással, vagy az alkoholizmussal felszámolni kívánók számára is javasolni szokták a szakemberek a rendszeresen végzett testmozgást.

Milyen mozgást válasszunk?

Természetesen nem mehetünk el amellett a belső munka mellett sem, mely kivétel nélkül vár mindazokra, akik lelki megbetegedésből szeretnének mihamarabb kigyógyulni. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy milyen mozgásformát érdemes választani? Az edzettség és az esetleges plusz kilók mindenképpen befolyásolják, hogy milyen terhelés javasolt. Ha utoljára a gimnáziumi években futott testnevelés órán, akkor lehetőleg ne azonnal 10 kilométeres távokat tűzzön ki célként. Nem csak azért, mert egyáltalán nem lesz sikerélménye - a hirtelen jött terhelés miatt nő a sérülések rizikója is. Fontos azonban, hogy minden edzés alkalmával kihívás elé állítsa saját magát, hiszen csak így érhet el fejlődést, arról nem is beszélve, hogy minden nap megküzdhet céljaiért.

Biztosan lesznek nehéz pillanatok, a mikor egy szelet csokoládétorta, és a televízió előtt töltött délután kellemesebb szórakozásnak ígérkezik, mint az izzasztó mozgás. Ilyenkor érdemes az elérni kívánt célokra, és az életminőség javításának lehetőségére gondolni.

A helyes légzés segíti a belső elmélyülést

Nagyon kellemetlen, amikor néhány percnyi intenzív mozgás után kapkodni kell a levegőt. Ez nem csak sérüléshez vezethet, de így nem képes biztosítani a megfelelő oxigénmennyiséget sem a szervezet  számára, és sokkal megterhelőbbnek fogjuk érezni a mozgást. Idővel legtöbben ráérzünk arra a ritmusra, ahogyan intenzív edzés közben érdemes venni a levegőt, de érdemes erre külön figyelmet is fordítani. Ha nem az ismétlésszámokra koncentrálunk, vagy a még hátralevő idő minden másodpercének szenvedésére, akkor sikerülhet a mozgás közben elmélyülni saját magunkban. Ez az idő nem csak arra kiválóan alkalmas, hogy testünk számára biztosítsuk a szükséges mozgást, és így erősítse azt, hanem a lelki gondok feldolgozása, átgondolása is megvalósítható ebben a napi 30-60 percben. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy akik rendszeresen odafigyelnek a mozgásra, ténylegesen is "kiizzadják" magukból a stresszt, és képesek higgadtabban hozzáállni a dolgokhoz.

Kerülendő a túledzés

A testmozgást sem szabad túlzásba vinni! Létezik ugyanis a mozgásfüggőség jelensége, amely alkalmával már a mindennapi tevékenység, sőt, sok esetben az emberi kapcsolatok vagy az egészség is kárát láthatja a túlzásba vitt edzéseknek. Nem csak a megfelelő mozgásforma megtalálása a fontos, hanem az is, hogy egészséges kapcsolatot alakítsunk ki vele kapcsolatban. Nem baj, ha intenzív belső motivációt érzünk arra, hogy minden nap mozogjunk. Érdemes azonban megkülönböztetni ezt a kényszerességtől. Persze, mindenkinél vannak olyan időszakok, amikor össze kell szedni minden erőt ahhoz, hogy felvegyük a futócipőt vagy elinduljunk az uszodába. Hosszú távon azonban mindenképpen megéri időt és energiát szentelni a testmozgásra.

Test és lélek komplex egészként működik, és egyiket sem lehet a másiktól elvonatkoztatva szemlélni. A rendszeres mozgással megtámogathatja immunrendszerét, testi betegségeinek tüneteit enyhítheti, sőt sok esetben teljesen megszüntetheti azokat, a lélek pedig valósággal szárnyra kap tőle, energikussággal és tettrekészséggel telítődik.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration