Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Míg a tavaszi járványidőszakban az emberek többsége betartotta az előírásokat, most, a második hullám idején egyre többen vannak, akik elutasítják a sok helyen kötelező maszkviselést. Vajon mi húzódik meg emögött a viselkedés mögött?

Világszerte pszichológusok sokasága igyekszik megmagyarázni, mi lehet az oka egy olyan egyszerű, és nem is túlzottan kényelmetlen, ám hatékony védőeszköz elutasításának, amilyen a maszk. A jelenség hátterében természetesen nagyon különböző motivációk állhatnak, ám ezeknek kétségtelenül van néhány közös pontjuk.

Van, aki nem szereti, ha utasítják

Bár az életünk számos területén nem tehetjük azt, amit akarunk, sőt, egyes munkahelyeken öltözködési szabályok is érvényben vannak, a maszk viselésére vonatkozó előírások viszonylag újak, ám annál szigorúbbak. Sokan a szabad döntés jogát féltik ettől az egyszerű eszköztől, úgy érzik, hogy csak úgy védhetik meg a jogaikat, ha lázadnak ellene. Ám aki hangosan elutasítja a maszk viselését, nem gondolja át, hogy hány másik szabálynak engedelmeskedik önként nap, mint nap…

Aki az erőben hisz, annak a gyengeség jele

Egyesek nem szeretnének gyengének mutatkozni, és megmutatni, hogy tartanak a vírustól - ez különösen azok számára fontos, akik hajlamosak az erőt, különösen a férfias erőt kicsit túlmisztifikálni. Pedig semmi rossz nincs abban, hogy egy betegséget okozó, ráadásul szinte mindenhol jelen levő vírustól többé vagy kevésbé, de a legtöbben félünk. Ahogy abban sincsen semmi rossz, hogy elővigyázatosságból nem csavargunk éjszaka a rossz hírű környékeken, vagy biztosítást kötünk.

Kényelmetlenség és ellentmondó információk

Tény, hogy a maszk nem a legkényelmesebb viselet. Ráadásul a járvány kezdetén még sokszor ellentmondtak egymásnak a viselésével kapcsolatos tanácsok, hiszen a kutatók sem voltak biztosak benne, tényleg képes-e a maszkviselés lassítani a vírus terjedését. Ha pedig a kényelmetlenség mellé bizonytalanság is járul, nem csoda, ha egyesekben ez ellenérzést kelt. A tudomány viszont azóta többször is bizonyította, hogy a maszk viselésének igenis van szerepe a járvány megfékezésében.

Kontrollt ad a bizonytalanságban

Nem titok, hogy a bizonytalanság idejét éljük. Van, aki a vírus miatt aggódik, más pedig az állását, a megélhetését félti valami olyantól, ami felett nem sok kontrollja van. Ha valaki határozottan kiáll a maszkviselés ellen, azzal úgy érzi, kezébe veszi az irányítást, szilárdan áll a viharban. A munkahelyeket viszont épp azzal lehetne hatékonyan megvédeni, ha mindenki maszkot hordania, és sikerülne a járványt mihamarabb megfékezni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration