Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az érzelmi intelligencia és a racionális hozzáállás kiegyensúlyozott kettőse hozzásegíthet ahhoz, hogy az emberi kapcsolatok életünk minden területén előnyösen befolyásolhassák életminőségünket.

Életminőségünket alapvetően határozzák meg emberi kapcsolataink. Nem mindegy, milyen viszonyban vagyunk munkatársainkkal, tudunk-e hatékonyan együtt dolgozni velük, de legalább ilyen fontos a barátok és a hétköznapi ismeretségek. A szűk, érzelmi támogatást biztosító családi kötelékek szerepe kiemelt jelentőséggel bír, hiszen legtöbben otthon keressük a megnyugvást és az elfogadást. De vajon milyen mértékben vannak mindezek hatással egészségi állapotunkra? A válasz egyértelmű, hiszen ha boldog párkapcsolatban élünk, elégedettek vagyunk a munkahelyi légkörrel, akkor nagy valószínűséggel kiegyensúlyozottan éljük mindennapjainkat. Ugyan sokan azon az állásponton vannak, hogy a kettő együtt nem működhet harmonikusan, pedig a tapasztalatok egészen mást mutatnak. 

Önkifejezés és lelki támogatás

Az egészség nélkülözhetetlen eleme a lelki harmónia, mely egyértelműen befolyásolja a test állapotát. A közösségi média világában sokan több száz ismerőst tudhatunk magunkénak, de igaz barátot gyakran egyet sem. Pedig éppen kapcsolataink mélysége az, amely befolyásolja azok minőségét. Ahelyett tehát, hogy a mennyiségi ismeretségekre hajtanánk, érdemes inkább alaposan górcső alá venni, milyen viszony fűz a bennünket körülvevő emberekhez. S hogy miként áll mindez kapcsolatban az egészséggel? Ma már a hagyományos orvostudomány is elismeri, hogy test és lélek komplex egészként működik. Ha olyan emberekkel vagyunk kapcsolatban, akik felé maximális bizalommal fordulhatunk és megoszthatjuk velük titkainkat, a velünk történt eseményeket és az azok által kiváltott érzelmeket, félelmeket, akkor jó esélyünk van a lelki egyensúlyra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mély emberi, baráti kapcsolatok éppen önmagunk felvállalása, megmutatása miatt olyan fontosak a lelki egészség szempontjából.

Virtuális kapcsolataink

Számos kutatás szólt már arról, hogy a legnagyobb közösségi portál miként befolyásolja önértékelésünket, és okozhat akár depressziót is. Virtuális kapcsolataink azt a hamis érzetet kelthetik, hogy nagyon sok ember szeret bennünket, de ugyanakkor ezzel együtt ott motoszkál az az ambivalens gondolat is a fejünkben, hogy vajon elég boldogok vagyunk-e, és mások élete miért tűnik annyival érdekesebbnek, örömtelibbnek. A modern világ magával hozta azt a kétes érzést, miszerint népszerű és sokak által körbevett emberek vagyunk, de egyúttal mégis bizalmatlanul állunk az emberekhez és magányosnak érezzük magunkat. Nem csak a gyermeknevelés kapcsán érdemes mindezekre a veszélyekre felhívni a gyermekek figyelmét, hanem saját életünket sem árt néha kívülről szemlélni. Az igazán értékes kapcsolatok nem a világhálón mutatják meg minőségüket, hanem a közös filmnézések, a baráti összejövetelek, az évfordulók romantikája, vagy éppen az együtt megélt hétköznapi pillanatok terén.

Emberi kapcsolatok a hosszú élet szolgálatában

A Harvard Egyetemen több évtizeden keresztül vizsgáltak egy egyetemistákból álló kontrollcsoportot, és a cél az volt, hogy beazonosíthatóak legyenek azok az előrejelzések, amelyek hosszú és boldog életet vetíthetnek előre. A kutatások alapján elmondható, hogy a gyermekkorban a szülőkkel megélt szoros kapcsolat jótékony hatással van az életminőségre és a később megélhető boldogságra. Meglepő, de az is kiderült, hogy az anyagi siker is szoros összefüggést mutat az emberi kapcsolatok minőségével, és e tekintetben az intelligenciának kisebb szerep jut, mint azt legtöbben hinnénk. Ilyen tekintetben tehát az otthonról kapottak, valamint a jelenkori emberi kapcsolatok befolyásolják azt, mennyire élünk boldogan, és milyen hosszú életre számíthatunk.

Stresszoldás és társas viszonyok

A stressz oldása ugyan sportolással vagy bizonyos szabadidős elfoglaltságokkal is lehetséges, de mindezek aligha érhetnek fel egy jó beszélgetéssel, egy számunkra fontos embertől érkező támogató öleléssel, és a mindennapi figyelmességekkel. Ha emberi kapcsolataink tekintetében kiegyensúlyozottan éljük meg napjainkat, akkor a megtapasztalt feszültségeket is könnyebben sikerülhet elengedni. A stresszről köztudott, hogy több szinten is károsítja a szervezetet. Ha tehát megbízható, szeretetteljes viszonyainkkal el tudjuk engedni a stresszt, úgy csökken vérnyomásunk, válik egyenletessé szívritmusunk. A feszültség jelentős mértékben felemészti a szervezet vitamin-és ásványianyag-raktárait, tehát immunrendszerünk is erősebbé válhat a megfelelő társas viszonyoknak hála. Ha nem érezzük magunkat magányosnak, van kivel beszélgetni, programot tervezni, megélni az élet magasságait és mélységeit, akkor a depressziónak és a napjainkban sajnos egyre többeket érintő pánikbetegségnek is kisebb az esélye.

Ugyan a Harvard szakemberei nem húztak párhuzamot a jó emberi kapcsolatok és az intelligencia között, de alapvetően mégis fontos lehet az, hogy miként vagyunk képesek kezelni az esetlegesen előforduló vitás helyzeteket. Olyan embert nehéz találni, akivel mindig mindenben egyetértünk, és talán nem is cél ez. Ha viszont saját álláspontunkat kulturáltan, érzelmi intelligenciánkat kihasználva közöljük, jó esély van arra, hogy a kapcsolat csak még erősebbé válhat az ilyen beszélgetésektől.

Mindannyian más felfogással és elképzelésekkel állunk az élethez. Alapvetően azonban a karrierjükre koncentrálók is élhetnek teljes és boldog életet akkor, ha kielégítő, mély és bizalmat feltételező emberi kapcsolatok jellemzik mindennapjaikat. A minőség mindig lényegesebb a mennyiségnél, és ez a barátok számára is maximálisan igaz. Érdemes tehát az anyagiak kizárólagos hajszolásán túl néha megállni és szemügyre venni emberi kapcsolatainkat. Könnyen lehet, ráébredünk, hogy sokkal inkább kellene becsülni szeretteinket, vagy a valóban értékes emberi viszonyokra hangsúlyt helyezni. Nem csak közérzetünk, szervezetünk egészsége hálálja mindezt meg, de a boldog, hosszú és egészséges élethez is mindezen keresztül vezet az út.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration