Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az állandó aggodalmaskodás és a szorongás számtalan módon befolyásolhatja a testi-lelki jóllétünket, például hatással lehet arra, mit és mennyit eszünk. Ennek természetesen a fordítottja is igaz: a megfelelően összeállított étrend javíthat a hangulatunkon és csökkentheti a szorongásos tüneteket is.

Azt tudjuk már egy ideje, hogy az elfogyasztott ételek hatással vannak a hangulatunkra, és a hangulatunk pedig befolyásolja, milyen ételeket részesítünk előnyben. Ennek azonban hátránya, veszélye is van! Aki szorongásra, túlzott aggodalmaskodásra vagy hangulatzavarokra hajlamos, esetleg nagyon megviseli az életében jelen lévő stressz, hajlamosabb lehet magasabb zsír- és szénhidrát-tartalmú fogásokat választani, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, kevesebb vizet inni, de több olyan "pótszertől"(például alkoholtól, cigarettától, koffeintartalmú italoktól) remélni az állapotjavulást, melyek hosszú távon rendkívül egészségtelenek. Az is igaz, hogy az elfogyasztott mennyiségeket is befolyásolhatja a szorongás, van, aki túl sokat, más viszont túlságosan keveset eszik.

Ezek a tényezők együttesen (esetleg más viselkedésbeli változásokkal, például alváshiánnyal vagy rendszertelen étkezéssekkel kiegészülve) csak tovább ronthatnak az állapotunkon! Az vitathatatlan, hogy a magas zsír- és cukortartalmú ételektől ideig-óráig egy kicsit jobb kedvünk lesz, de ha ez a hatás elmúlik, még mélyebbre zuhanhatunk, mint korábban voltunk.

Óvakodjunk a drasztikus változtatásoktól!

Jó ötletnek tűnhet egyik pillanatról a másikra teljesen megváltoztatni az étrendünket, ám sajnos kevesen tudják hosszabb távon is tartani magukat az új szabályokhoz. A szervezetünknek is alkalmazkodnia kell ezekhez a változásokhoz, és ez egy ideges, szorongó ember számára csak még nehezebb lehet. Az egészséges(ebb) táplálkozás csak egy részlete a szorongás elleni küzdelem kirakósában, valószínűleg más módszerekre is szükségünk lehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat!

Mit, mikor, hogyan együnk?

Ha szeretnénk javítani a hangulatunkon, részesítsük előnyben a friss zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket, a sovány fehér húsokat, a sovány tejtermékeket. A mediterrán étrend (melyben sok olívaolajat és halat fogyasztanak) jó kiindulópont lehet! Együnk kevesebb feldolgozott élelmiszert, csökkentsük a cukros és zsíros fogásokat, fogyasszunk kevesebb alkoholt és koffeint!

A következő mikrotápanyagok hozzájárulhatnak a lelki kiegyensúlyozottsághoz: cink (melyet megtalálunk például a brokkoliban, az olajos magvakban), magnézium (amiből az avokádóban vagy a sötétzöld leveles zöldségekben van jelentősebb mennyiség), B-vitaminok (hüvelyesek, húsok, banán tartalmazza legnagyobb mennyiségben). Ezek mellett omega-3 zsírsavakban és probiotikumokban gazdag ételeket is érdemes gyakrabban enni!

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration