Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Biztosan sokan emlékeznek a tinikori tanácsokra: ha nem akar valaki pattanásokat, tilos a sült krumpli és a csokoládé. Mennyi ebben a tanácsban az igazság? És mi a helyzet a felnőttkorban kialakuló pattanásokkal?

Egy nemrég publikált kutatás szerint összefüggés lehet az étrend, pontosabban bizonyos ételek és a felnőttkori akné között. (A kutatás eredményeit - angol nyelven - itt találja) A szakemberek úgy találták, hogy gyakrabban vannak pattanásai azoknak, akik sok tejterméket fogyasztanak, illetve akik étrendjében magas a zsíros és cukros ételek aránya.

Azt azonban nem tudták pontosan meghatározni, mi lehet az összefüggés a pattanások és az étrend között. Nem kizárt azonban, hogy ezek az élelmiszertípusok befolyásolhatják a hormonok (például az inzulin vagy a tesztoszteron) termelődésének szabályozását. Egy másik elképzelés szerint pedig a zsíros és cukros ételek a szervezetben végbemenő gyulladásos folyamatokra is hatással vannak.

Nem csak az étrendtől függ!

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a pattanások kialakulása több tényezőtől is függ. Van, akinek egyszerűen zsírosabb a bőre és könnyebben eltömődnek a pórusai, másoknak a bőrén olyan kórokozók szaporodhatnak el, melyek pattanásokat okozhatnak. A hormonális változások is hatással vannak a bőr állapotára, mint ahogy bizonyos gyógyszerek is. Összefüggés lehet emellett a pattanásosság és a szennyezett levegő, a dohányzás, a stressz között is.

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mindenki máshogy reagálhat bizonyos ételekre, vagyis egyáltalán nem lehet meghatározni a "tökéletes" pattanás-elleni étrendet! Van, akinél a tejtermékek, a cukor, másoknál a gabonafélék vagy az olajos magvak okozhatják a bőrproblémák fellángolását.

Ha minket is érintenek a felnőttkori aknék, a legjobb módszer az, ha kikísérletezzük, mely élelmiszerekre reagál fokozott érzékenységgel a bőrünk! A szakemberek szerint azonban mindenképpen jó irány, ha csökkentjük a cukros, illetve zsíros élelmiszerek fogyasztását és több vizet iszunk. Ez nemcsak a bőrünkre, de összességében az egészségünkre pozitív hatással lesz.

Fotó: Stocksnap

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration