Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Hogyan kell tiszítani a fülünket? Ha gyors és sokak számára meglepő tanácsot szeretnénk adni, elég lenne annyit írnunk: sehogy. Azt is eláruljuk, miért. 

A legtöbb ember számára szinte automatikus a mozdulat: fürdés, zuhanyozás után azonnal nyúlunk a fültisztító pálcika után, mellyel alaposan ki is pucoljuk a fülünket. Ez azonban tulajdonképpen felesleges! A fülünk ugyanis öntisztuló, csak nagyon ritkán van szükség arra, hogy külön megtisztogassuk. A fülviasznak, azaz más nevén a fülzsírnak pedig fontos védő feladatai vannak. 

A fülzsír sárgás árnyalatú, viaszos, folyamatosan termelődő anyag, mely óvja a hallójárat érzékeny bőrét a kiszáradástól, a fülünk belső részeit a szennyeződésektől, a víztől vagy a kórokozóktól. Bár előfordulhat, hogy összegyűlik a fülben, a legtöbb embernél a szervezet maga gondoskodik a fülzsír  eltávolításáról, méghozzá az állkapocs mozgatásával. Ahogy rágunk vagy beszélünk, úgy mozog az állkapocs, és úgy halad folyamatosan kifelé a fülzsír, összegyűjtve az elhalt hámsejteket, a kórokozókat és port. Ennek az öntisztuló folyamatnak köszönhetően nagyon kicsi az esély arra, hogy egészséges embereknél túlságosan sok fülzsír gyűljön fel, és mindenképpen ki kelljen tisztítani a hallójáratot

Gyakran éppen azzal okozunk nagyobb bajt, hogy mindenáron megpróbáljuk kitisztítani a fülünket!  A fültisztító pálcikákkal, vagy más, veszélyesebb eszközökkel csak beljebb tolhatjuk a fülzsírt a hallójáratba, emellett pedig azt kockáztatjuk, hogy megsérül a hallójárat érzékeny bőre. 

Ha mégis szeretnénk kitisztítani a fülünket 

  • Semmilyen idegen tárgyat ne dugjunk a fülbe! A fültisztító pálcikák is csak arra megfelelőek, hogy a fülkagylót, a fül külső részét megtisztítsuk velük.
  • A gyógyszertárban kapható speciális fültisztító spray segítségével gyorsan és kényelmesen eltávolíthatjuk a felgyülemlett fülzsírt.
  • A fül külső részét egy puha törülközővel, textilpelenkával is megtörölgethetjük!
  • Szintén a gyógyszertárban beszerezhető pipettával és paraffinolajjal, babaolajjal vagy tiszta napraforgó-, esetleg olívaolajjal olcsón kitisztíthatjuk a fület. Fürdés után egy-egy csepp olajat tegyünk a fülbe, ez segít felpuhítani a sűrű fülzsírt is. 10-15 percnyi várakozás után egy tiszta törülközővel, vattakoronggal töröljük ki a fület! 
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration