Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A várandósság egyik kísérőjelensége a bőr és a kötőszövet sérülése, vagyis a striák megjelenése. Mitől függ, ki mennyire lesz érintett, meg lehet-e előzni őket, és tehetünk-e valamit, ha már kialakultak?

A striák kialakulása főleg a várandósság késői szakaszában jellemző, amikor a baba súlynövekedése a legnagyobb. A bőr nem mindig tudja sérülés nélkül követni a hirtelen nyúlást. Középső rétegében, az irhában keresztirányban futó rostok megrepedeznek, és máris kialakul a kezdetben lilás-vörös, később pedig fehér hegként visszamaradó terhességi csík, a stria. Az egészségre szerencsére teljesen ártalmatlan ez az elváltozás, csak esztétikai problémát jelent.

Kinél alakul ki?

Ha valakinek a családjában jellemző volt a striák kialakulása, akkor ő is nagyobb eséllyel számíthat a megjelenésükre. De nem csak a várandósság jelent ebből a szempontból veszélyes helyzetet, hanem minden olyan fizikai változás, ami a bőr hirtelen nyúlását igényli: a kamaszkor, a hízás-fogyás mind olyan átalakulások, amelyek megterhelik a bőrt. Érdekes tény, hogy a megfigyelések szerint minél fiatalabb valaki, annál valószínűbb, hogy striák alakulnak ki a bőrén. Természetesen nem csak a családi hajlamtól függ a megjelenésük, hanem attól is, mennyit hízik a kismama a várandósság alatt, és mennyire egyenletes a súlygyarapodása.

Meg lehet előzni?

Akinek erős hajlama van a striaképződésre, annál a megelőzés sem százszázalékos hatásfokú, ám a striák mennyiségét és mélységét befolyásolhatja. A legfontosabb a megfelelő folyadékfogyasztás, hogy a bőr belülről is hidratált legyen. Napi 2-3 liter vizet mindenképp igyunk meg! A táplálkozásra is érdemes figyelni: egyrészt azért, mert így kisebb és egyenletesebb lesz a hízás, másrészt pedig azért, mert ez egészséges táplálkozás a bőr egészségét is óvja. Érdemes minél több vitamindús zöldséget és gyümölcsöt, valamint egészséges, omega-3 zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat fogyasztani.

Ami a külső ápolást illeti, fontos, hogy már a várandósság elejétől puhítsuk, hidratáljuk a bőrünket. Erre a természetes növényi olajok és vajak, például a kókuszolaj vagy a kakaóvaj is jók, de a bolti, kimondottan stria elleni hidratáló testápolókkal, masszázsolajok is beválhatnak. Szülés után se hagyjuk abba a használatukat, mivel a striák a has visszahúzódásakor is megjelenhetnek, a szoptatás alatti térfogatnövekedés pedig a mellek bőrét veszi igénybe.

Eltüntethetők?

A kezdeti lilás-vörös fázis után a striák gyöngyházfényű, fehér hegekké alakulnak. Idővel maguktól is halványulnak, de különféle kezelésekkel segíteni lehet ezt a folyamatot.  A ricinusolaj például halványítja a kialakult terhességi csíkokat. A kozmetikai szalonok egy részében aromaterápiás testtekercseléssel, mezoterápiával vagy mikrodermabrázióval javítanak a bőr állapotán. A lézeres kezelés pedig akár 60-80 százalékkal halványabbá is varázsolhatja a striákat.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration