Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A legtöbb ember számára az ajakápolás kimerül abban, hogy időnként szőlőzsírral bekeni, esetleg egy kicsit megnyalogatja a száját. Ez azonban kifejezetten káros is lehet, különösen télen, amikor a hideg, száraz, szeles időben még több igénybevételnek vannak kitéve az ajkaink.

Az ajkak bőre különösen érzékeny és vékony, ráadásul szinte folyamatosan érintkezik a nyálunkkal, ami csak még jobban kiszáríthatja. A téli hónapokban még rosszabb a helyzet, hiszen az arcot nem fedjük be, mint a test többi részét, és a bőrünket igencsak igénybe veszi a hideg, a szél és a száraz levegő. Nem csoda, ha sokan tapasztaljuk azt, hogy az ajkak bőre kiszárad, húzódik, kirepedezik vagy kisebesedik!

A száraz és cserepes ajak bizony nem szép látvány, de sajnos sokkal több egyszerű esztétikai problémánál. A kirepedezett ajkaknál könnyebben szaporodnak el a baktériumok, melyek akár gyulladást (cheilitiszt, dermatitiszt) is okozhatnak. 

Tippek a téli ajakápoláshoz 

  1. Ne nyalogassuk az ajkainkat! Önkéntelen mozdulat, hogy ha száraznak érezzük az ajkakat, akkor megnyaljuk azokat. Ezzel azonban többet ártunk, mint használunk! A nyál hatására ugyanis sokkal könnyebben és gyorsabban szárad ki az itt lévő érzékeny bőr. Ráadásul könnyen ördögi körbe kerülhetünk: minél szárazabb az ajkunk, annál többet nyalogatjuk, így az még szárazabb lesz, vagyis még erősebb az inger a további nyalogatásra… A nyálban található enzimek, melyek az elfogyasztott ételek feldolgozását segítik, csak tovább irritálhatják az egyébként is meggyötört ajkakat.

    Fontos megjegyezni, hogy az ajkak nyalogatása időnként kényszeressé válhat, a körömrágáshoz hasonló pótcselekvés, különösen a kisgyermekeknél. Ilyenkor nemcsak az ajkak egészséges állapotának visszaállításra kell törekedni (balzsamok, krémek, ajakápolók segítségével), hanem a kényszeres cselekedet hátterében meghúzódó lelki okok feltárása és kezelése is cél.
  2. Használjunk megfelelő ajakápolót! Válasszunk olyan ajakápolót, mely segít megőrizni a száj bőrének nedvességét, gyógyító és nyugtató hatású. A gyógyszertárban számos jó minőségű ajakápolóból válogathatunk! 
  3. Nézzük át az összetevők listáját! Az ajakápolókban található bizonyos összetevők tovább száríthatják és irritálhatják a bőrt, ezeket érdemes kerülni. Ilyen például a mentol, az eukaliptusz vagy a kámfor. Ezek ráadásul elsőre kellemesnek, hűsítőnek, megnyugtatónak és gyógyítónak érződhetnek, hosszú távon azonban csak tovább rontják a bőr állapotát. Részesítsük előnyben inkább a shea vajat, avokádóvajat, kakaóvajat, kókuszolajat, E-vitamint, panthenolt tartalmazó termékeket. Jó hatású lehet az egyszerű vazelin is, különösen éjszakára.
  4. Használjunk fényvédőt! Télen sem feledkezhetünk el a fényvédő alkalmazásáról, így arról sem, hogy az ajkak bőrét óvjuk a napsugárzástól. Bár kisebb a valószínűsége, mint nyáron, a bőrünk ugyanúgy leéghet, különösen akkor, ha sokat tartózkodunk a szabadban. A napsugárzás a melanóma rizikóját is a sokszorosára növeli. Az UV-sugarak gyorsítják az öregedési folyamatokat is. 
facebook-share Megosztás