Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Szakemberek szerint az egészségesnek hitt üdítők és gyümölcsök ugyanolyan káros hatással vannak a fogakra, mint a cukros változataik, ezért érdemes odafigyelni arra, mit eszünk és iszunk.  

David Bartlett professzor, a Londoni Royal College Fogászati Intézet Fogpótlástani osztályának vezetője szerint a savas, cukros ételek károsíthatják a fogzománcot, ami növeli a fogszuvasodás kockázatát. E szempontból a legrosszabbnak a cukros-szénsavas üdítőitalokat tartják, pedig egy brit kutatás szerint az alma ezeknél is több kárt okozhat. A szakember szerint, bár az alma egészséges, ha lassan rágcsáljuk, a gyümölcs magas savtartalma jobban kikezdheti a fogzománcot, mint az üdítők. Néhány almafajta akár négy teáskanálnyi cukrot is tartalmazhat darabonként, ami szintén hozzájárul a szájüreg elsavasodásához. A szakember és munkatársai több mint ezer, 18-30 év közötti férfi és nő étrendjét és fogainak állapotát hasonlították össze. Megvizsgálták a 2 mm-es felső zománcréteg károsodásait, illetve a dentint is, amely a fog fő támasztószerkezetét adja a zománc alatt. Eredményeik szerint az almát fogyasztóknál 3,7-szer nagyobb volt az esélye a dentin roncsolódásának, míg az üdítőt kedvelők táboránál nem jelentkezett további kockázat. 

A gyümölcslé négyszeresre emelte a valószínűségét annak, hogy a zománc az íny közelében szuvasodni kezd, a szintén savas sör pedig háromszorosra. A fogzománcnak a bor sem tesz jót. Dr Glenys Jones, a brit Orvosi Kutatótanács emberi táplálkozáskutatási részlegének szakembere szerint a savas gyümölcsökről és gyümölcslevekről mégsem érdemes leszokni. A fogerózió kockázatát csökkenti, ha az almát tejjel vagy sajttal együtt esszük, ugyanis mindkettő a savat közömbösítő kalciumot tartalmaz; de az is jót tesz, ha az almát azonnal néhány korty vízzel öblítjük le. A gyümölcslevek és turmixok kevésbé ártanak, ha szívószállal isszuk őket, és Jones szerint azzal is védhetjük a fogakat, ha gyümölcsevés előtt fogat mosunk.

Kathryn Harley fogorvos úgy véli, hogy az ötéves gyerekek mintegy fele a sok üdítőital miatt fogszuvasodásban szenved. A szakértő szerint az a probléma, hogy a mostani generációk gyermekei nem isznak vizet, mivel már egészen kicsi koruktól kezdve csak üdítőket és gyümölcsleveket kaptak. A gyümölcslevek és a turmixok nagyon savasak, pH-értékük 2-3 között mozog. Ha a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye, mivel a savas kémhatású ételek-italok hatására csökken a fogzománc ásványi anyag tartalma.sssss

Amerikai kutatók arra jöttek rá, hogy a narancslében található savak sokkal inkább kikezdik a fogzománcot, mint a vitatott peroxidok, amelyeket egyes fehérítő fogkrémek tartalmaznak. A fogzománc a legkeményebb anyag az emberi szervezetben. A kutatók néhány zománcszilánkot tettek próbára a laboratóriumban. Egy részüket hat százalékos hidrogén-peroxid-oldatba mártották, a többit narancslébe. Húsz perc elteltével a töredékeket nyálba tették, majd ismét hidrogén-peroxid-oldatba, illetve narancslébe, és az eljárást többször megismételték. A kísérlet végén megvizsgálták a fogzománc keménységét, és mikroszkóp alatt is szemrevételezték a mintákat. A narancslé a fogzománc keménységét 84%-kal csökkentette, és a felületét is felérdesítette. A hidrogén-peroxid-oldatba mártott minták ezzel szemben nem szenvedtek el nagyobb kárt, mint a kontrollminták, amelyeket só-oldatba mártottak. Yan-Fang Ren, a rochesteri Eastman Institute for Oral Health kutatója szerint nem tudni, hogyan lehetne megakadályozni a zománcréteg pusztulását. A fogorvosok azonban összefoglaltak néhány javaslatot azok számára, akik ennek ellenére szeretnének gyakran narancslevet inni. Először is a gyümölcslét gyorsan le kell nyelni, hogy ne érintkezzen a szükségesnél tovább a fogakkal. Ezen kívül ajánlott napi kétszer fluoridtartalmú fogkrémmel fogat mosni, de semmi esetre sem rögtön az ivás után, hanem kellő várakozási idő elteltével, vagy inkább előtte.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration