Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Hajhullás

Hajhullás

2021. március 14.

Teljesen természetes folyamat, hogy naponta elveszítünk 80-100 szál hajat. Időnként azonban a hajhullás kórossá válhat, esztétikai probléma helyett valódi betegségre utal.

Hajhullásra akkor gondolunk, ha fésülködés után túl sok hajszál marad a hajkefében, vagy a lefolyó dugul el gyakran a hajmosáskor oda kerülő hajszálak miatt. Egy idő után a hajhullás a fejen is látványos tünetet okoz: vagy ritkábbá válik a hajkorona, vagy egy-egy jól körülírható területen fogyatkoznak meg, illetve tűnnek el a hajszálak. Ezt nevezik foltos hajhullásnak, amit élesen el kell választani a diffúz hajvesztésről. Utóbbiról akkor beszélünk, ha valaki naponta 80-100 hajszálnál többet veszít el.

Nem csak esztétika

A foltos hajhullás nem szép látvány, de a probléma nem csak esztétikai kérdés, hanem valódi betegség. Szerencsére ez a panasz nagyon ritka. Mivel hátterében komoly immunológiai problémák is állhatnak, érintettjeit fontos alaposan kivizsgálni. Az egyik leggyakoribb ok, hogy a hajhagymák kilökődését az immunrendszer működészavara, túlreagálása okozza, ez vezet oda, hogy bizonyos területekről először foltokban, majd akár teljesen is eltűnik a haj, és akár a szőr is. Emellett okozhat foltos hajhullást rejtett gyulladás, de akár egy gócos fog vagy mandula is. Meghúzódhatnak a háttérben krónikus gyulladások is, amelyek például a prosztatát vagy az epehólyagot érintik.

Bűnös hormonok

A diffúz hajhullás már gyakori probléma, ezt nevezik férfias hajhullásnak. A főleg a homlokot és a halántéklebenyt érintő hajvesztés hátterében az áll, hogy a hajhagymák érzékenyek a hormonokra. Akinek hajkoronája idősebb korban is dús, annak hajhagymái genetikailag kevésbé érzékenyek erre a hatásra. A diffúz hajvesztés kisebb arányban, de a nőket is érintheti. A jelenség hátterében esetükben is az áll, hogy hajhagymáik genetikai okok miatt érzékenyebbek a hormonhatásokra. Ez a probléma nem is igazi betegség, inkább egyfajta adottság. Vannak olyan életszakaszok is, amikor a haj fiziológiás okok miatt megritkulhat. Erre jellemzően tavasszal és ősszel lehet számítani olyan esetekben, amikor valaki nem fogyaszt elég vitamint.

Az okot kezelni

Mivel a foltos hajhullást sok betegség okozhatja, mindig fontos, hogy az okot föltárják, majd lehetőség szerint azt kezeljék. Ehhez sokszor több szakorvosra is szükség van. Ha a hajhullás genetikai okok miatt következik be, főképp szépészeti eljárások jöhetnek szóba, sor kerülhet akár hajbeültetésre is. Enyhébb esetekben, ha a problémát például vitaminhiány okozza, étrend-kiegészítőket, vitaminokat lehet szedni, érdemes napi szinten hajszeszeket használni. Hasznosak lehetnek a helyi vérbőséget fokozó kezelések is. Vérbőséget fokozó anyagokat a páciensek a fejbőrbe is injektálhatnak, ami ugyan orvosi beavatkozás, de csak szépítő jellegű. Segíthet a mezoterápia is, amit néhány hetente ismételni kell.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration