Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Várandósság, a menstruáció időszaka, antibiotikumszedés - csak néhány olyan élethelyzet, amikor bizony a hölgyek részéről fokozott figyelmet érdemel az intim higiénia.

Nincs ez másként azonban a hétköznapokban sem, hiszen a hüvely és a külső nemi szervek nyálkahártyájának védelme, és a kényes egyensúly megőrzése nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy ne forduljanak elő gyulladások, fertőzések, és a komfortos érzésnek se kelljen búcsút mondani.

Mik azok a lactobacillusok?

A hüvely természetes védőrétege tehát egyfajta védekező mechanizmust követve gátolja a kórokozók elszaporodását. A 3,8 és 4,5 között mozgó savas kémhatás azoknak a jótékony baktériumoknak köszönhető, amelyek normál esetben a hüvelyben élnek, és tejsavat termelnek. Hasonlóan tehát a bélben az emésztést elősegítő baktériumokhoz, szervezetünk a hüvelyt illetően is gondoskodik a megfelelő védelemről.

Ismertebb nevén a tejsavbaktériumok állítják elő a tejsavat, amely elősegíti a jótékony baktériumok további szaporodását a hüvelyben, és egyúttal gátolják, hogy a káros baktériumok teret nyerjenek. Abban az esetben, ha bizonyos életszakaszok vagy életmódbeli változások következtében a tejsavbaktériumok nem tudják ellátni szerepüket, és felborul a kényes egyensúly, megjelenik a gyakran problémát okozó gombás hüvelyfertőzés, és a terület egyéb fertőzésekre is nyitott lesz. Elsősorban a menstruáció, a várandósság vagy a menopauza idején tapasztalt hormonális változások idején jelentkeznek a tünetek, de az olyan mindennapos tevékenységek is hatással vannak az intim egyensúlyra, mint a gyógyszerszedés, a nem megfelelő intim higiénia, vagy például a szervezet általános legyengült állapota.

Mi a teendő hormonális változások idején?

A menstruáció idején a fájdalmak és a hangulatingadozások mellett az intim higiéniára is fokozottan figyelni kell, ugyanis ekkor a fertőzések kialakulásának kockázata megnő. A távozó vér hatására megváltozik a hüvely pH-értéke, és a méh bejáratát elzáró nyákcsap megnyílásával a baktériumok is szabadabban jutnak be a méhbe, valamint a kismedencébe. A menstruáció során a megfelelő intim higiénia nem csak a jó közérzetről gondoskodik, hanem a fertőzések elkerüléséről is.

Hasonlóképp odafigyelést igényelnek a terhesség idején is az intim területek, hiszen a hüvely nyálkahártyájára a várandóssággal együtt járó hormonális változások egyértelműen hatással vannak. A baba és a mama egészsége érdekében is javasolt a tisztálkodásra való figyelés, de az olyan hétköznapi dolgok mellett sem mehetünk el, mint a pamut alsónemű viselése, vagy a cukorbevitel korlátozása. A megfelelő intim lemosók napi használatával gondoskodhat a komfortérzetről.

A menopauza minden hölgy esetében máskor kezdődik, de a hőhullámok, a fejfájás, a depressziós tünetek, a fokozott izzadás és a menstruáció elmaradása sokaknál jelzik a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének csökkenését. Az átlagosan öt éven keresztül húzódó tünet együttes azonban nem jelenti azt, hogy biztosan megkeseríti majd a mindennapokat. Az egészséges életmód és a hüvely pH-egyensúlyának megőrzése rendkívül fontos a termékeny éveket követően is.

Óvatosan a gyógyszerszedéssel!

Sok hölgy tapasztalja antibiotikumszedés idején, hogy megváltozik valami odalent. Egyes gyógyszerek nem csak a torokfájást vagy tüdőgyulladást okozó baktériumokat pusztítják el, hanem bizony azokat a jótékony fajtákat is, amelyek a szervezet egészséges működését biztosítják. Fontos tehát, hogy már az antibiotikumok szedésének megkezdésekor odafigyeljen az intim egyensúlyra, és akár szerezzen be a gyógyszertárakban, recept nélkül kapható kúpokat, készítményeket is, így már a panaszok jelentkezésekor el tudja kezdeni a célirányos kezelést, ezzel azonnal helyreállítva az intim területen savas pH-értékét.

Erősítse immunrendszerét!

A legyengült immunrendszer nem csak a mindennapi teherbírásra és a közérzetre van rendkívül rossz hatással, hanem bizony a kényes intim egyensúlyra is. A nem megfelelő fogyókúra követésével a szervezet vitamin-, és ásványianyag-ellátottsága csökken, hiánybetegségek alakulnak ki, és akár vészesen legyengül az immunrendszer is. Ilyenkor az egész szervezeten észlelhetőek kellemetlenségek az emésztőrendszer működésétől az idegrendszer állapotán keresztül az intim egészségig. A túlhajszolt, stresszes életet élők fokozott veszélyben vannak, hiszen a rendszeres feszült mindennapok hatására különösen megnő a mikro tápanyagok iránti igény. Ha konkrét betegséggel nem is küzd, akkor se hanyagolja el az immunerősítést! Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a szükséges étrend-kiegészítők szedése is hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez.

Mindennapi szokásaink is veszélyeket rejtenek

Az agresszív öblítők és mosószerek gyakran okoznak bőrproblémákat, és bizony ez az intim területek egészségére is hatással van. Nem mindegy tehát, milyen készítményeket részesít előnyben, mint ahogy a fehérnemű kiválasztása is szerephez jut. A manapság gyakran trendinek minősülő műszálas darabok helyett érdemes a pamutot előnyben részesíteni. Testmozgást követően célszerű azonnal letusolni, és nem elfeledkezni az intim tisztálkodó szerek használatáról sem.

Mivel a női nemi szerv különleges igényekkel rendelkezik, és a savas kémhatás megőrzése az intim egészség titka, így természetes, hogy a tisztálkodáshoz sem felelnek meg a hagyományos szappanok és tusfürdők. Helyettük a kifejezetten intim mosakodásra kialakítottak javasoltak. Az intim higiéniáról akkor sem kell lemondanunk, ha úton vagyunk, vagy nincs lehetőségünk napközben a lemosók használatára. Ma már törlőkendők formájában is magunkkal vihetjük táskánkban a szükséges termékeket, elősegítve ezzel, hogy bárhol és bármikor gondoskodjunk a pH-egyensúly megőrzéséről.

Nőként egy sor olyan terület van, amikor nélkülözhetetlen az egészség megőrzése érdekében a fokozott odafigyelés. Ha intim higiéniáról van szó, akkor a nőiség minél teljesebb megélése érdekében is fontos, hogy a mindennapi szokások és a tisztálkodás terén is a megfelelő döntéseket hozza meg, ezzel megőrizve egészségét.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration