Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A sütőtök tipikus őszi-téli zöldség, amelyből sokféle finomságot készíthetünk a tökös pitétől a rizottón át a ravioliig. 

Nem csak fenséges íze és a konyhában való remek felhasználhatósága miatt érdemes azonban beépíteni az őszi étrendbe a sütőtököt, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is.

Sült tök az immunerősítésért

Az hideg évszakokban különösen fontos, hogy odafigyeljünk immunrendszerünk állapotára, ilyenkor  ugyanis megszaporodnak a meghűléses megbetegedések. A sütőtök támogatja az immunrendszer működését, ebben pedig nem másnak van fontos szerepe, mint a C-vitaminnak. Egyetlen csésze sült tök több mint 11 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi minimális bevitel körülbelül húsz százalékát teszi ki.

A-vitamin a szem egészségéért

A sütőtök nagyon sok A-vitamint tartalmaz, mely felelős a látás élességéért. Ha homályos fényben nem jól lát, akkor érdemes a sütőtök után nyúlni, ugyanis a tök rendkívül gazdag karotinoidokban. Ez az összetevő nem csak az élénk narancssárga színért felelős, hanem remek antioxidáns is. A színt adó anyag pedig nem más, mint béta-karotin, melyet a szervezetünk A-vitaminná képes alakítani.

Súlycsökkentés sütőtökkel

A zöldségek alapvetően remek választásnak bizonyulnak akkor, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóktól. A sütőtök nagyon sok rostot (10 dekánként akár több mint két grammot) tartalmaz, és alacsony kalóriatartalma (100 gram mintegy 80 kcal) pedig az életmódváltás során tesz kitűnő szolgálatot. Ha nem csak a nyári időszakban szeretne jó formában lenni, hanem az elért alakot a későbbiekben is megőrizné, akkor érdemes az étrendben gyakran szerepeltetni a sütőtököt.

Koleszterinszint-csökkentés tökmaggal

A tökmag egészségre gyakorolt hatása mellett sem mehetünk el: a mag ugyanis úgynevezett fitoszterolokban gazdag. Ezek a növényi eredetű vegyületek gondoskodnak a "rossz" (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséről. Megéri tehát tökmagot is fogyasztani, méghozzá megpirítva, hiszen ezzel a szív-és érrendszer egészségéért tehetünk. Nem utolsó sorban persze remek csemegét is kaphatunk a tökmag felhasználásával, melyet müzli, saláta készítése során érdemes felhasználni. A tökmag egyébként szerotonint is tartalmaz, amit másként örömhormonként ismerünk. Az őszi rosszkedv és a stressz okozta hangulati problémák is a múlté lesznek tehát, ha elegendő tökmagot fogyasztunk.

Antioxidánsokban gazdag

A sütőtök antioxidánsokban gazdag élelmiszerünk, így a szabadgyökök elleni küzdelemben fontos szerep juthat neki. Külsőnk és belsőnk is meghálálja, ha beiktatjuk az étrendünkbe. Az immunrendszer egyértelműen erősödik hatására, így jó eséllyel elkerül majd bennünket az őszi megfázás és akár az influenzaszezont is kihúzhatjuk anélkül, hogy ágynak döntene a betegség.

A rendszeres sütőtökfogyasztás mindezeken túl hozzájárul a szervezet kálium-, magnézium- és kalciumraktárainak feltöltéséhez, ráadásul elérhető árú, egészséges finomságok készíthetőek belőle. A piacokon, boltokban akár kész sült tököt is vásárolhatunk, így még a konyhában sem kell bajlódni a sütögetéssel.

 

További érdekességeket is olvashat a sütőtökről a NÉBIH Szupermenta oldalán!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration