A sütőtök nem csak az immunerősítésben segíthet!
Kiss Anita 4 perc olvasás - 2019. szeptember 08.
A sütőtök tipikus őszi-téli zöldség, amelyből sokféle finomságot készíthetünk a tökös pitétől a rizottón át a ravioliig.
Nem csak fenséges íze és a konyhában való remek felhasználhatósága miatt érdemes azonban beépíteni az őszi étrendbe a sütőtököt, hanem az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is.
Az hideg évszakokban különösen fontos, hogy odafigyeljünk immunrendszerünk állapotára, ilyenkor ugyanis megszaporodnak a meghűléses megbetegedések. A sütőtök támogatja az immunrendszer működését, ebben pedig nem másnak van fontos szerepe, mint a C-vitaminnak. Egyetlen csésze sült tök több mint 11 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi minimális bevitel körülbelül húsz százalékát teszi ki.
A sütőtök nagyon sok A-vitamint tartalmaz, mely felelős a látás élességéért. Ha homályos fényben nem jól lát, akkor érdemes a sütőtök után nyúlni, ugyanis a tök rendkívül gazdag karotinoidokban. Ez az összetevő nem csak az élénk narancssárga színért felelős, hanem remek antioxidáns is. A színt adó anyag pedig nem más, mint béta-karotin, melyet a szervezetünk A-vitaminná képes alakítani.
A zöldségek alapvetően remek választásnak bizonyulnak akkor, ha szeretnénk megszabadulni a felesleges kilóktól. A sütőtök nagyon sok rostot (10 dekánként akár több mint két grammot) tartalmaz, és alacsony kalóriatartalma (100 gram mintegy 80 kcal) pedig az életmódváltás során tesz kitűnő szolgálatot. Ha nem csak a nyári időszakban szeretne jó formában lenni, hanem az elért alakot a későbbiekben is megőrizné, akkor érdemes az étrendben gyakran szerepeltetni a sütőtököt.
A tökmag egészségre gyakorolt hatása mellett sem mehetünk el: a mag ugyanis úgynevezett fitoszterolokban gazdag. Ezek a növényi eredetű vegyületek gondoskodnak a "rossz" (LDL) koleszterin szintjének csökkentéséről. Megéri tehát tökmagot is fogyasztani, méghozzá megpirítva, hiszen ezzel a szív-és érrendszer egészségéért tehetünk. Nem utolsó sorban persze remek csemegét is kaphatunk a tökmag felhasználásával, melyet müzli, saláta készítése során érdemes felhasználni. A tökmag egyébként szerotonint is tartalmaz, amit másként örömhormonként ismerünk. Az őszi rosszkedv és a stressz okozta hangulati problémák is a múlté lesznek tehát, ha elegendő tökmagot fogyasztunk.
A sütőtök antioxidánsokban gazdag élelmiszerünk, így a szabadgyökök elleni küzdelemben fontos szerep juthat neki. Külsőnk és belsőnk is meghálálja, ha beiktatjuk az étrendünkbe. Az immunrendszer egyértelműen erősödik hatására, így jó eséllyel elkerül majd bennünket az őszi megfázás és akár az influenzaszezont is kihúzhatjuk anélkül, hogy ágynak döntene a betegség.
A rendszeres sütőtökfogyasztás mindezeken túl hozzájárul a szervezet kálium-, magnézium- és kalciumraktárainak feltöltéséhez, ráadásul elérhető árú, egészséges finomságok készíthetőek belőle. A piacokon, boltokban akár kész sült tököt is vásárolhatunk, így még a konyhában sem kell bajlódni a sütögetéssel.
További érdekességeket is olvashat a sütőtökről a NÉBIH Szupermenta oldalán!
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.