Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Bár az utóbbi években számos tévhit kering a tejfogyasztással kapcsolatban, az igazság az, hogy a tej és a tejtermékek az étrendünk fontos részét képezik, és döntően segítik az egészséges csontozat kialakulását és megtartását.

A tej a legtöbb ember számára könnyen emészthető élelmiszer, ezért a benne lévő tápanyagok is jól hasznosulnak. A táplálkozással foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a tej és a belőle készült termékek nem csak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részét képezik, hanem a legtöbb diéta esetén is adhatók.

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakma vezetője szerint a tej bővelkedik az emberi szervezet számára fontos tápanyagokban: "Miközben egy dl tej mindössze 50-60 kcal energiát ad, ebben a mennyiségben több mint három gramm fehérje, öt gramm szénhidrát és 1,5-3 gramm  könnyen emészthető zsiradék van. Ám az energiát adó tápanyagokon kívül a tejben, tejtermékekben található probiotikumok, azaz a bélflórát felépítő tejsavbaktériumok, melyek támogatják az immunrendszer működését. Emellett számos vitamin, például az A-, B1-, B2-, B12-, C-, D- és E-vitaminok, folsav, niacin forrása is a tej és a belőle készült termékek" - magyarázza a dietetikus.

Tej és csontritkulás

A tej az egyik legjobb étrendi forrása a kalciumnak, amely építi és védi csontjainkat. Egy deciliter tej 125 mg kalciumot tartalmaz, tehát egy pohárnyi tej egy átlagos felnőtt ember napi szükségletének egynegyedét már önmagában képes fedezni. Kalciumtartalma ráadásul nagyon jól felszívódik és hasznosul, ezért a tejfogyasztás hozzájárulhat a csontritkulás rizikójának csökkentéséhez, a már kialakult betegség súlyosbodásának lassításához.

Kutatások erősítik a tej egészséges hírnevét

További érvek is szólnak a tejfogyasztás mellett: ha rendszeresen beillesztjük a tejet vagy a tejtermékeket az étrendünkbe, egyes betegségek kockázata hatékonyan csökkenthető. Ilyen például a vastagbélrák, amelynél 15-20 százaléknyi mértékben mérsékelheti a kialakulás veszélyét. Ezt a kutatások a D-vitamin és kalciumtartalmával, valamint a savanyított tejtermékekben (joghurtban) jelen lévő probiotikus flórával magyarázzák. 

2014-ben a Cambridge Egyetem egyik kutatása pedig azt állapította meg, hogy azoknál, akik többször is fogyasztottak erjesztett tejtermékeket naponta, csökkent a 2-es típusú cukorbetegség, a diabétesz kialakulásának az esélye.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration