Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Kínzó torokfájástól szenvedsz? Lassan nyelni sem tudsz, és gyors megoldást szeretnél találni a bajra? Ha sorra vennénk az ősszel...

5 hatekony modszer torokfajas ellen 16 9Kínzó torokfájástól szenvedsz? Lassan nyelni sem tudsz, és gyors megoldást szeretnél találni a bajra? Ha sorra vennénk az ősszel rendszerint jelentkező egészségügyi problémákat, akkor a megfázás és a vele együtt járó torokfájás bizony garantáltan vezető helyet foglalnának el. Nem csak az a baj ezzel, hogy fájdalommal jár, hanem a rossz közérzet és a gyakran lázas állapot sem kedvez a hatékony és produktív napoknak. S hogy mit érdemes tenni annak érdekében, hogy mihamarabb újra egészséges lehess? Mindenkinek megvannak a maga módszerei a torokfájás enyhítésére. Vannak, akik az antibiotikumok hívei, de a természetes gyógymódokra talán még többen esküsznek. Cikkünkből megtudhatod, mivel érdemes próbálkozni annak érdekében, hogy a torokfájásnak gyorsan, szövődmények nélkül mondhass búcsút.

1. Gyors segítség a patikából

A mindennapi rohanásban sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy napokra kiszálljunk a mókuskerékből. Nem véletlen, hogy torokfájással is gyakran fordulnak a páciensek orvoshoz, és választják az antibiotikumok nyújtotta gyors gyógyulást. Tény azonban, hogy a mellékhatások miatt egyre többen inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. Ha mégis szeretnéd megtámogatni a bevált praktikákat, akkor a patikában kapható, recept nélkül is elérhető forró italporok, lázcsillapítók és szopogatós tablettákremek választásnak bizonyulhatnak. Természetesen ezek mellé alkalmazhatod azokat a módszereket, amelyek otthon megtalálható alapanyagokat használnak fel, és így szolgálják az egészség helyreállítását.

2. Gargarizálj sós vízzel!

A sós vizes gargarizálást az orvosok is gyakran javasolják, ugyanis a só fertőtlenítő hatásával segít elpusztítani a baktériumokat, vírusokat, és a duzzanatot is képes lelohasztani. Egy pohár langyos vízben oldj fel fél evőkanál sót, majd lassan gargarizálj vele, amíg el nem fogy. Érdemes naponta többször ismételni a folyamatot, és a jótékony hatás biztosan nem marad el. Ugyan a tömény sós víz ízét sokan nem kedvelik, mégis megéri bevetni a módszert, ugyanis már sokszor bizonyított az.

3. Meleg levesek

Ha torokfájásról van szó, akkor a folyadékbevitel fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A folyadék kitűnő szolgálatot tesz akkor, ha kínzó torokfájástól szenvedsz, és a láz csillapításában is központi szerep jut neki. Mi más lehetne élvezetesebb forrása a folyadékbevitelnek, mint a meleg levesek? Pótolhatod fogyasztásukkal a vitaminokat, ásványi anyagokat, és mégis könnyű formában juthatsz energiához. A csirkehúsleves igazi csodaszernek számít, de érdemes a hagymalevest is bevetni akkor, ha nehezen nyelsz, tele van az orrod és másra sem vágysz, mint akár csak egy rövid ideig tartó megkönnyebbülésre.

4. Teák

Megfázás és torokfájás kapcsán a legtöbben elsőként egy meleg mézes teára gondolnak. Kétségtelen, hogy tea nélkül nehezen elképzelhető a megfázásos időszak átvészelése. Mielőtt azonban a filteres teák mellett döntenél, érdemes egy próbát tenni a szálas verziókkal. Ez utóbbiak hatékonyságához kétség sem férhet, és ízviláguk is gazdagabb, mint a filteres fajtáknak. A vegyes gyümölcsteák éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint a gyógyteák. Ez utóbbiak közül a kakukkfű kifejezetten ajánlott torokfájásra, de az általános gyógyhatásáról ismert kamilla, a C-vitaminban gazdag csipkebogyó, vagy akár a köhögésre ideális hársfatea is javasolt. Ízesítésre a citrom és a méz mindig beválik, de a gyógyteákat akár ezek nélkül is megéri megkóstolni. Ugyan a megszokott ízektől eltérővel rendelkeznek, de a bennük levő ásványi anyagokon és vitaminokon túl ez a fajta teafogyasztási szertartás is adja a teák testet-lelket gyógyító hatását.

5. Pihenés

Itt érkeztünk el ahhoz a kritikus ponthoz, amit a legtöbben nem szeretnének betartani. Gyakran nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár csak egy napra is kiessünk a munkából, és azt is jól tudjuk, hogy utána sokszoros terhelésnek leszünk kitéve. Tény azonban, hogy a pihenés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet minden erejével a gyógyulásra tudjon koncentrálni. Maradj ágyban legalább egy-két napig, fókuszálj a tested erősítő alapanyagok fogyasztására, aludj sokat, és meglátod, gyorsabban felépülsz majd, mintha nap mint nap hajtanál és igyekeznél túlélni a betegséget.

Az őszi-téli hónapokban a torokfájás sajnos azokat sem kíméli, akik odafigyelnek immunrendszerükre. Ami azonban korántsem mindegy, az a gyógyulás időtartama. Ha rendszeresen sportolsz, egészségesen étkezel és fontosnak tartod az immunerősítést, akkor jó eséllyel néhány nap alatt búcsút mondhatsz a kínzó panaszoknak. A saját egészségedre fordított idő mindig sokszorosan megtérül, ezt minden nap érdemes szem előtt tartanod.

Írta: Kiss Anita

facebook-share Megosztás