Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Megnyugodhatnak azok, akik alig várják a karácsonyi vagy újévi pezsgődurrogtatást, és esetleg lelkiismeret furdalásuk lenne, hogy alkohollal kívánnak ünnepelni. Mértékkel fogyasztva ugyanis a pezsgőnek is lehetnek jótékony hatásai a szervezetünkre. 

Egeszseges is lehet az unnepi pezsgozes 16 9

Az idők során bebizonyosodott, hogy számos alkoholos italnak van jótékony hatása a szervezetünkre nézve, természetesen a minőségi és mennyiségi szempontokat betartva. A  vörösbornak számos ilyen, jótékony hatást tulajdonítanak a szakemberek, és egyes betegségek, panaszok fennállása esetén előszeretettel javasolják egy-egy pohár bor elfogyasztását az orvosok. Az azonban meglepő lehet, hogy a pezsgő is hasonlóanhathat az egészségünkre. Vizsgálatok szerint ugyanis napi egy-két pohár pezsgővel serkenthető a vérkeringés, amelynek köszönhetően az érrendszer és a szív sokkal jobban működhet.

Az angliai Reading Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a pezsgőnek van-e a vörösborhoz hasonló pozitív hatása az emberi szervezetre. Megállapították, hogy a pezsgőben található polifenolok, azaz a szőlőben megtalálható másodlagos növényi anyagok, a vérben lévő nitrogénoxid koncentrációját növelik. Ez a gáz pedig elengedhetetlenül fontos a vérnyomás és vérkeringés szempontjából. A polifenolok jelenléte azt eredményezi, hogy a nitrogénoxid tovább van jelen a szervezetben. Ebből az következik, hogy a gáz tovább fejtheti ki az ereket erősítő hatását. A kutatást vezető Jeremy Spencer szerint a pezsgő is pont olyan hasznos, mint a vörösbor, persze csak mérsékelt fogyasztás esetén, és akkor, ha minőségi pezsgőt iszunk. Ellenkező esetben a túlzott, vagy nem megfelelő minőségű alkoholbevitel negatív következményekkel jár, és többet árthat az egészség szempontjából, mint amennyit használ.

A brit kutatók három csoport bevonásával készítették el a tanulmányukat. Az első társaság pezsgőt, a második egy alkoholból, szénhidrátból és gyümölcssavból álló oldatot, a harmadik placebót kapott. Az orvosok négy, illetve nyolc órával az italok elfogyasztása után kizárólag a pezsgőt kortyolók esetében tudtak kimutatni értágító hatást, a másik két csapat esetében ez nem mutatkozott. A kutatás eredményéből Spencer azt a következtetést vonta le, hogy napi két pohár pezsgő nem jelent a benne található alkohol szempontjából megterhelést a szervezet számára, azonban ahhoz elegendő, hogy a vérnyomást és a trombózis kialakulásának kockázatát csökkentse. A Reading Egyetem kutatói emellett azt gondolják, hogy napi három pohár pezsgő javítja a memóriát, és a pezsgő rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az olyan agyi rendellenességek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Ez azért is volt fontos számukra, mert Nagy-Britanniában minden harmadik 65 éven felüli személy küzd demenciával. A kutatók szerint a demencia valószínűleg a 40-es életévekben kezdődik, és a 80-as évekig fejlődik tovább. 

A kór ellen ható vegyület a pezsgő készítéséhez használt sötét szőlőkben, a Pinot Noir és a Pinot Meunier fajtákban található meg. „Ezeket a szőlőket használják a vörösbor elkészítéséhez is, és rengeteg kutatás kimutatta már a vörösbor jótékony egészségügyi hatásait. Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy mindenki rendszeresen igyon pezsgőt, és ne csak az ízét, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatását is élvezzük ki" - mondták a kutatók, akik a következő vizsgálatukban a pezsgőfogyasztás és a szívinfarktus, valamint az agyvérzés összefüggéseit tervezik megvizsgálni.

Mitől pezseg a pezsgő?

A pezsgő felfedezése nagyjából háromszáz évvel ezelőtt történt meg Champagne vidékén. A többé-kevésbé hiteles történet szerint a Reims környéki Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, a kísérletező kedvű Pierre Perignon egy erjedetlen cukrot tartalmazó bort vastag falú palackban, parafadugóval zárt le. Később a palackokat kinyitva azt tapasztalta, hogy a bor gyöngyöző, pezsgő lett. Meglepő módon, a szerzetes éppen ennek ellenkezőjét kívánta elérni, úgy vélte ugyanis, hogy a borban található buborékok rontják annak minőségét.  Csak a kóstolás után jöttek rá, hogy a gyöngyöző bor mennyire különleges ital. A pezsgő léte így tulajdonképpen a véletlen műve. Készítését a 18. századig nagy titok övezte, sokáig csak a királyok itala volt. A pezsgő készítésének lényege, hogy a bort megédesítik, és újraerjesztik. A második erjesztés zárt térben, nyomásálló palackokban, tartályokban történik. Az erjedés során keletkező széndioxid oldott állapotban marad a borban, ettől habzik majd a pezsgő.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere