Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Megnyugodhatnak azok, akik alig várják a karácsonyi vagy újévi pezsgődurrogtatást, és esetleg lelkiismeret furdalásuk lenne, hogy alkohollal kívánnak ünnepelni. Mértékkel fogyasztva ugyanis a pezsgőnek is lehetnek jótékony hatásai a szervezetünkre. 

Egeszseges is lehet az unnepi pezsgozes 16 9

Az idők során bebizonyosodott, hogy számos alkoholos italnak van jótékony hatása a szervezetünkre nézve, természetesen a minőségi és mennyiségi szempontokat betartva. A  vörösbornak számos ilyen, jótékony hatást tulajdonítanak a szakemberek, és egyes betegségek, panaszok fennállása esetén előszeretettel javasolják egy-egy pohár bor elfogyasztását az orvosok. Az azonban meglepő lehet, hogy a pezsgő is hasonlóanhathat az egészségünkre. Vizsgálatok szerint ugyanis napi egy-két pohár pezsgővel serkenthető a vérkeringés, amelynek köszönhetően az érrendszer és a szív sokkal jobban működhet.

Az angliai Reading Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a pezsgőnek van-e a vörösborhoz hasonló pozitív hatása az emberi szervezetre. Megállapították, hogy a pezsgőben található polifenolok, azaz a szőlőben megtalálható másodlagos növényi anyagok, a vérben lévő nitrogénoxid koncentrációját növelik. Ez a gáz pedig elengedhetetlenül fontos a vérnyomás és vérkeringés szempontjából. A polifenolok jelenléte azt eredményezi, hogy a nitrogénoxid tovább van jelen a szervezetben. Ebből az következik, hogy a gáz tovább fejtheti ki az ereket erősítő hatását. A kutatást vezető Jeremy Spencer szerint a pezsgő is pont olyan hasznos, mint a vörösbor, persze csak mérsékelt fogyasztás esetén, és akkor, ha minőségi pezsgőt iszunk. Ellenkező esetben a túlzott, vagy nem megfelelő minőségű alkoholbevitel negatív következményekkel jár, és többet árthat az egészség szempontjából, mint amennyit használ.

A brit kutatók három csoport bevonásával készítették el a tanulmányukat. Az első társaság pezsgőt, a második egy alkoholból, szénhidrátból és gyümölcssavból álló oldatot, a harmadik placebót kapott. Az orvosok négy, illetve nyolc órával az italok elfogyasztása után kizárólag a pezsgőt kortyolók esetében tudtak kimutatni értágító hatást, a másik két csapat esetében ez nem mutatkozott. A kutatás eredményéből Spencer azt a következtetést vonta le, hogy napi két pohár pezsgő nem jelent a benne található alkohol szempontjából megterhelést a szervezet számára, azonban ahhoz elegendő, hogy a vérnyomást és a trombózis kialakulásának kockázatát csökkentse. A Reading Egyetem kutatói emellett azt gondolják, hogy napi három pohár pezsgő javítja a memóriát, és a pezsgő rendszeres fogyasztásával megelőzhetők az olyan agyi rendellenességek, mint a demencia vagy az Alzheimer-kór. Ez azért is volt fontos számukra, mert Nagy-Britanniában minden harmadik 65 éven felüli személy küzd demenciával. A kutatók szerint a demencia valószínűleg a 40-es életévekben kezdődik, és a 80-as évekig fejlődik tovább. 

A kór ellen ható vegyület a pezsgő készítéséhez használt sötét szőlőkben, a Pinot Noir és a Pinot Meunier fajtákban található meg. „Ezeket a szőlőket használják a vörösbor elkészítéséhez is, és rengeteg kutatás kimutatta már a vörösbor jótékony egészségügyi hatásait. Ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy mindenki rendszeresen igyon pezsgőt, és ne csak az ízét, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatását is élvezzük ki" - mondták a kutatók, akik a következő vizsgálatukban a pezsgőfogyasztás és a szívinfarktus, valamint az agyvérzés összefüggéseit tervezik megvizsgálni.

Mitől pezseg a pezsgő?

A pezsgő felfedezése nagyjából háromszáz évvel ezelőtt történt meg Champagne vidékén. A többé-kevésbé hiteles történet szerint a Reims környéki Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, a kísérletező kedvű Pierre Perignon egy erjedetlen cukrot tartalmazó bort vastag falú palackban, parafadugóval zárt le. Később a palackokat kinyitva azt tapasztalta, hogy a bor gyöngyöző, pezsgő lett. Meglepő módon, a szerzetes éppen ennek ellenkezőjét kívánta elérni, úgy vélte ugyanis, hogy a borban található buborékok rontják annak minőségét.  Csak a kóstolás után jöttek rá, hogy a gyöngyöző bor mennyire különleges ital. A pezsgő léte így tulajdonképpen a véletlen műve. Készítését a 18. századig nagy titok övezte, sokáig csak a királyok itala volt. A pezsgő készítésének lényege, hogy a bort megédesítik, és újraerjesztik. A második erjesztés zárt térben, nyomásálló palackokban, tartályokban történik. Az erjedés során keletkező széndioxid oldott állapotban marad a borban, ettől habzik majd a pezsgő.

facebook-share Megosztás