Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Szemünkre, ahogyan minden testrészünkre, számos veszély leselkedik nap, mint nap. Megfelelő életmóddal, táplálkozással, mozgással és rendszeres szemészeti vizsgálatokkal azonban megelőzhető a szem megbetegedése és a látás romlása.

A szem látószerv, amely fényérzékelő szervként fénytörő közegekből, fényérzékelő sejtekből, és az ezek ingerületeit átvevő és átvivő idegsejtekből, valamint mozgató és védőberendezésekből áll. Szemünk a nap minden pillanatában maximális teljesítményre van beállítva. Alapesetben mindenki éleslátóként születik, és látásunkat csak az idők folyamán módosítják a különböző károsító tényezők.

Fiatalon a szem ideghártyája, a retina természetes védelem alatt áll, de a hétköznapi iskolai és munkahelyi elektronikus behatások károsítják a retinát. A televíziózás, a számítógép használat, és a napfény ultraviola sugarai sem kímélik a szemünket. Az éles látás komoly életminőséget befolyásoló tényező, ezért szemünk védelme az egyik legfontosabb feladatunk. Stressz és elfáradás esetén a látásteljesítmény csökkenhet, de ezt pihenéssel, szemtornával, masszázzsal még vissza lehet hozni normál állapotba. A patikákban számos készítményt is találunk fáradt, érzékeny szemekre. Az UV-sugarakat speciális napszemüveggel háríthatjuk el.

Normál látásnál a fénysugarak az ideghártyán találkoznak, és így éles a kép, ezzel szemben életlen képet látunk, ha az ideghártya előtt vagy mögött történik a fény szembe érkezése. Rövidlátás áll fenn, ha a közeli tárgyakat élesen látjuk, de a távoliakat már csak elmosódva. Szemüveggel, kontaktlencsével ez korrigálható, de műtéti beavatkozás is végezhető.

Távollátás esetén a távoli tárgyakat élesen, a közelieket homályosan látjuk. A látásélesítés eszközei ebben az esetben is a szemüveg és a kontaktlencse.

Az öregszeműség az a látásprobléma, amit minden 50 évesnél idősebb ember megtapasztal: a szemlencse egyre rugalmatlanabb, merevebb lesz, ezért a közeli tárgyakat, leírt szöveget, apróbb dolgokat már nem látni élesen, és ez az idő múlásával egyre fokozódik. Ilyenkor a szemészorvos olvasószemüveget ír fel, illetve rövidlátók esetén bifokális vagy multifokális lencsét rendel, amellyel a nem túl erős öregszeműség és a hibás látás is kijavításra kerülhet.

Súlyos látászavar a kancsalság, amikor a látásfunkcióban támad zavar. Gyermekkorban fontos a 3 évesnél nagyobbak rendszeres szemészeti vizsgálata, mert a szemproblémák gyakran nem tűnnek fel a laikus szemnek, pedig a kancsalság speciális szemüveggel és technikákkal javítható, gyógyítható.

Különféle idegen anyagok, például por, füst, vagy kozmetikumok; kórokozók; nem megfelelő szemüvegek; és bizonyos betegségek is károsíthatják a szemet és a látást, amelyek gyulladást okozhatnak, ezáltal árpa, jégárpa, szemhéjszél gyulladás, könnycsatorna elzáródás, szaruhártya vagy kötőhártya gyulladás léphet fel, amelyekkel tanácsos orvoshoz fordulni.

A szem gyulladása csak az egyik oka a szürke hályog betegségnek. Ezt előidézheti még veleszületett probléma, gyógyszer mellékhatás, dohányzás, ütés, sérülés, különböző betegségek, röntgen- és infrasugarak, de a leggyakoribb ok az életkor: 65 év felett kevesen maradnak érintetlenül e betegségtől. A látásélesség beavatkozás nélkül fokozatosan a vakságig csökken, de ez a probléma műtéttel gyógyítható. A szürke hályog kialakulását közvetlenül az okozza, hogy a szemlencsében megnövekszik a vízben oldhatatlan fehérjék mennyisége, és ezek kicsapódva csökkentik a lencse átlátszóságát. A beteg szemén szabad szemmel is látható a „szürkület”, és egyre erősebb szemüveget igényel, hogy az érintett láthasson.

Helyes kezeléssel megakadályozható a népesség csak kis százalékát érintő zöld hályog által okozott vakság is. Elkerülése érdekében 40 év felett évente javasolt felkeresni a szemészetet, mert a korán felismert, és gyógyszeresen kezelt glaukoma nem okoz vakságot.

Időskorban jelentkező szembetegség az ideghártya középső részének, a sárgafoltnak a megbetegedése. A makula gondoskodik arról, hogy élesen lássunk, a színeket megfelelően észleljük, és a legapróbb betűket is el tudjuk olvasni, ezért sérülése jelentős és visszafordíthatatlan látásromlást eredményezhet. Miután akár minden 60 év feletti embert érinthet e probléma, fontos a megelőzés és a kezelés. A betegség száraz változatában a retina perifériája látóképes marad, így a beteg képes tájékozódni a környezetében. A nedves verziónál viszont lézeres kezelést alkalmaznak az esetleges vérzések megelőzésére, így a rosszabbodás feltartóztatható. Bár a távollátás nem javítható, a szakembertől vásárolt nagyítók, speciális olvasóeszközök segítségével közelre még hosszú ideig láthat a beteg. E betegség okaiként öröklött hajlam, bizonyos betegségek, például anyagcserezavarok, vérkeringési betegségek, cukorbetegség, magas koleszterinszint, környezeti hatások és gyógyszerek mellékhatásai, valamint a dohányzás szerepelnek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration