Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Végre süt a nap, jönnek a melegebb napok – ám a gondolatai csak az alvás körül járnak? Úgy érzi, nincs energiája semmihez? Akkor elérte a tavaszi fáradtság, de szerencsére van megoldás!

A tavaszi fáradtság hosszú ideje ismert tünetegyüttes, amely leginkább bágyadtsággal, erőtlenséggel, álmossággal, netán ingerültséggel, fejfájással jár. Hátterében több tényező állhat egyszerre, ezek között vannak külső és belső okok is.

A vitaminhiány

A tavaszi fáradtságot a legtöbben a C-vitamin hiányával azonosítják, pedig ez csak kisebb részben igaz. Köztudott, hogy a tél végére, a tavasz elejére jelentősen csökken élelmiszereink C-vitamin-tartalma, a friss zöldségek és gyümölcsök pedig még váratnak magukra. Érdemes tehát gondolni erre étrendünk összeállításakor, még abban az esetben is, ha amúgy a C-vitamin hiánya nem az általános állapotunkat, hanem immunrendszerünk teljesítőképességét érinti leginkább.
Sokkal nagyobb szerepe van azonban a D-vitaminnak, illetve hiányának abban, hogy tavasz elején rendre fáradékonynak érezzük magunkat. A hormonszerű hatásokat biztosító vitamin szerepét néhány éve azonosították a tavaszi fáradtság hátterében, és más kutatásokból azt is tudjuk, hogy a magyar lakosság 97-98 százaléka D-vitaminhiányban szenved a tél végére.

Külső tényezők

A tavaszi fáradtság egyik leginkább erőteljes oka azonban mégis a napsütés hiányában keresendő. Furcsa, hogy ennek ellenére akkor jelentkezik, amikor már végre többet látjuk a napot, de a fényhiány miatti lelki folyamatok lassan alakulnak ki és bár valamivel gyorsabban, de mégis csak hetek alatt oldódnak. A hosszú téli éjszakák, a borongós, ködös idő miatt jelentős hiány alakul ki a szervezetünkben a szerotonin nevű hormonból, ám megemelkedik a melatonin-szintünk. Míg a szerotonin általában véve hangulatjavító hatású, addig a melatonin inkább az alvást segíti elő. E két tényezőből egyenesen adódik, hogy a tavasz elején inkább akkor is mormoták vagyunk, ha kint már hétágra süt a nap. Hormonális ciklusunk tehát nehezen alkalmazkodik az évszakváltáshoz.

A tavaszi fáradtság ellen tehát sokat tehetünk:

  • Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással
  • Sok zöldség, gyümölcs fogyasztásával
  • Rendszeres fizikai aktivitással
  • A szabadban töltött idő növelésével
  • Szükség esetén C- és D-vitamin pótlással

A  tavaszi fáradtságot sokan alvással próbálják megszüntetni. Ám ez a módszer sajnos nem működik: a több alvás hatására a szervezetben ismét csak melatonin képződik, amely inkább még álmossá, fáradtabbá tesz minket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration